aanvullende verzekeringen ivf
Wanneer je heel graag kinderen wilt, maar dit niet op natuurlijke wijze mogelijk is, kom je wellicht in aanmerking voor vruchtbaarheidsbehandelingen. Uiteraard is het prettig als de kosten hiervan worden vergoed. Bepaalde behandelingen worden vergoed vanuit het basispakket en een andere optie is om je aanvullend te verzekeren. Hoe zit dat precies met de vergoedingen en wat is hiervoor nodig?
De basisverzekering en vruchtbaarheidsbehandelingen
Als verzekerde heb je de keuze uit diverse soorten behandelingen de kans op zwangerschap te vergroten. Kunstmatige Inseminatie (KI), Ovulatie-Inductie (OI) en Intra Uteriene Inseminatie (IUI) worden allen vergoed vanuit het basispakket. Er is geen maximum, zolang je een verwijsbrief hebt kun je deze behandelingen krijgen. Dit betekent dat jij je niet standaard extra hoeft te verzekeren. Houd er echter wel rekening mee dat er slechts drie Intracytoplasmatische sperma injectie (ICSI) of In Vitro Fertilisatie (IVF) behandelingen per zwangerschap worden vergoed. Heb je meer dan drie behandelingen nodig? Dan dien je je hiervoor aanvullend te verzekeren.
Gecontracteerde zorg
Bij de keuze voor een ziekenhuis of instelling, is het belangrijk na te gaan of deze is aangesloten bij je zorgverzekeraar. Je krijgt namelijk alleen een volledige vergoeding wanneer de zorginstelling een contract heeft afgesloten met jouw verzekeraar. Ga je langs bij een ziekenhuis of instelling waarmee geen contract is afgesloten, dan kan een vergoeding lager uitvallen en draai je zelf (gedeeltelijk) op voor de kosten van een vruchtbaarheidsbehandeling. Met een restitutiepolis kan je bij elk ziekenhuis terecht. Bij een natura- of budgetpolis is dit niet het geval.
Aanvullende verzekering en vruchtbaarheidsbehandelingen
Je kan je dus aanvullend verzekeren voor het ondergaan van (extra) vruchtbaarheidsbehandelingen. In 2018 kan dit bij ONVZ, PNOzorg, VVAA Zorgverzekering en Zorgverzekeraar UMC. Alleen bij laatstgenoemde zorgverzekeraar profiteer je van directe acceptatie. Bij de overige drie verzekeraars dien je eerst medisch geaccepteerd te worden voordat je je daar kan verzekeren. Iets om rekening mee te houden bij het afsluiten van de aanvullende verzekering. Alle genoemde verzekeringen vergoeden een 4e poging in een aanvullende verzekering, alleen UMC is de enige die ook een 5e poging vergoed.
Behandelen in het buitenland
Wil je in het buitenland behandeld worden? Dan geldt daarvoor dezelfde vergoeding als in Nederland, maar zij bieden geen dekking voor nieuwe technieken zoals assisted hatching, in vitro maturatie en ivf in de gemodificeerde natuurlijke cyclus (MNC). Eiceldonatie wordt ook niet vergoed. Voor een behandeling in het buitenland dien je altijd een schriftelijke aanvraag in te dienen. Iedere zorgverzekeraar heeft een zorgconsulent die je kunt benaderen voor inhoudelijke vragen. Ook hebben ONVZ, PNOzorg & VVAA een aanvullende verzekering voor in het buitenland, deze verzekering biedt in sommige gevallen een vergoeding voor exta kosten die buiten de basis- & aanvullende verzekering vallen. Via deze link van het UMC lees je meer over de criteria en de hoogte van de vergoeding in het buitenland.
Overstappen van zorgverzekeraar
De verschillen in premies en voorwaarden verschillen sterk per verzekeraar. Als je weet dat je niet op natuurlijke wijze zwanger wordt, is het aan te raden je eventueel extra te verzekeren. Je kan zorgverzekeraars gemakkelijk online met elkaar vergelijken. Je weet nu wat je mogelijkheden zijn en dus is het aan jou om te kiezen bij welke verzekeraar je een verzekering afsluit.
Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door goedkoopstezorgverzekering.nl
Kijk voor meer informatie en de goedkoopste zorgverzekering op www.goedkoopstezorgverzekering.nl.
Recente reacties