Een gezin met kinderen en op jonge leeftijd vader worden. Dat ideaalbeeld had ik sinds mijn jeugd al in mijn hoofd. Pas veel later ontdekte ik tijdens mijn beroep als acupuncturist wat er allemaal bij een kinderwens komt kijken. En dat kinderen krijgen niet vanzelfsprekend is, maar dat je geluk hebt als dat lukt. Ik werk namelijk dagelijks met vrouwen én mannen aan het verbeteren van hun vruchtbaarheid. In onze acupunctuurpraktijk, gespecialiseerd in begeleiding bij kinderwens en behandeling van onvruchtbaarheidsproblemen.

Twee belangrijke ontmoetingen

Ik wist al heel jong dat ik iets in de hulpverlening wilde doen, maar nog niet precies wat. Toen ik een jaar of 14 was wilde ik graag psycholoog worden. Op mijn zeventiende ontmoette ik echter iemand die natuurgeneeskunde en acupunctuur studeerde. Vanaf dat moment wist ik direct dat ik acupuncturist wilde worden. Inmiddels dertig jaar later ben ik nog iedere dag ontzettend blij met deze keuze. Het helpen van mensen, het werken met mijn handen en de theorie van de Traditionele Chinese Geneeskunde, het blijft mij boeien.

Een tweede belangrijke ontmoeting volgde in 1996. Ik had mijn HBO-opleiding natuurgeneeskunde met specialisatie acupunctuur afgerond en de bijbehorende stages doorlopen. Mijn droom was een eigen praktijk beginnen. Maar ik vond dat ik daarvoor nog meer levenservaring en kennis van de theorie en vooral ook van de praktijk nodig had.

Ik vertrok naar China voor een stage van een half jaar in een ziekenhuis in Chengdu. Daar ontmoette ik mijn vrouw Yuhsin Chung. Zij liep daar ook stage, voor haar studie Chinese geneeskunde. Toen ik daar vier jaar later terugkwam voor een vervolgstage ontmoette ik haar opnieuw en werd het pas wat tussen ons. Mijn vrouw liep toen stage op de afdeling gynaecologie en had zich gespecialiseerd in vruchtbaarheid en vrouwenklachten. Dat vond ik enorm interessant. Na veel scholing, stage en praktijk is dit toen al snel ook mijn specialisme geworden.

Kinderwens

Sinds 2002 woont Yuhsin in Nederland en zijn we samen gaan werken in onze praktijk. In 2004 en 2009 werd onze kinderwens vervuld met de geboorte van onze twee jongens. Vooral ook door ons werk zijn wij ons heel bewust van dit geluk. Omdat we dagelijks geconfronteerd worden met veel vruchtbaarheidsproblemen en de grote impact die dit op het leven van onze patiënten heeft.

Vaak zien wij patiënten die al jarenlang voor hun kinderwens in behandeling zijn. Zonder resultaat en meestal ook zonder aandacht voor andere aspecten dan alleen de medische. De reguliere geneeskunde houdt zich namelijk niet of onvoldoende bezig met de emotionele kant van een onvervulde kinderwens. En dat terwijl de emoties daarbij juist heel diep gaan. Volgens de holistische Chinese Geneeskunde zijn lichaam en geest met elkaar verbonden. Oftewel, of je lekker in je vel zit heeft met nog veel meer te maken dan alleen je lichamelijke gezondheid.

Wij kijken daarom niet alleen naar het medische dossier, maar willen ook echt weten hoe het met onze patiënten gaat. Hoe ervaar je jouw vruchtbaarheidsproblemen en hoe ga je om met je kinderwens? Dat zijn belangrijke vragen om bij stil te staan. Want verdriet en boosheid om zwangerschappen in je omgeving, onbegrip van de mensen om je heen; de emoties kunnen zo sterk zijn dat ze zelfs leiden tot blokkades in je lichaam. En dat terwijl een vrije doorgang van energie heel belangrijk is in de Chinese Geneeskunde. Wij geven met gesprekken en acupunctuur aandacht aan de emoties rond een kinderwens. Daardoor kan de energie weer beter gaan stromen.

Acupunctuur en vruchtbaarheid

Acupunctuur kan heel veel doen voor de vruchtbaarheid. Dat is bekend. Het wordt al duizenden jaren met succes gebruikt bij vruchtbaarheidsproblemen. Vroeger vooral in China en andere Aziatische landen. Maar gelukkig is het ook steeds meer bekend in de Westerse wereld. De WHO (World Health Organisation) heeft in 1979 een lange lijst van aandoeningen gepubliceerd waarvoor acupunctuur als geneeswijze wordt ingezet. Verminderde vruchtbaarheid staat ook op die lijst. Er gaan sindsdien steeds meer mensen met vruchtbaarheidsproblemen naar een acupuncturist.
Ook laten steeds meer onderzoeken de positieve effecten van acupunctuur op de vruchtbaarheid zien.

Hoe werkt acupunctuur bij vruchtbaarheidsproblemen

Acupunctuur kan helpen bij veel verschillende vruchtbaarheidsproblemen. Wij zien in onze praktijk bijvoorbeeld veel patiënten met endometriose, PCOS, PMS, anovulatie, POF (prematuur ovarieel falen/vervroegde overgang), problemen met de eierstokken of eileiders, herhaalde miskramen, immuun problemen, antisperm antibody en verminderde zaadkwaliteit of -kwantiteit.

In veel gevallen is er nooit een oorzaak gevonden voor een uitblijvende goede zwangerschap en moeten patiënten verder met de diagnose “onbegrepen onvruchtbaar”. Ook dan kan acupunctuur helpen de vruchtbaarheid te vergroten.

Voor de vruchtbaarheid van de vrouw beginnen we meestal met het reguleren van de menstruatiecyclus. In onze praktijk zien we veel vrouwen met menstruatieproblemen. Menstruaties die onregelmatig zijn, pijnlijk, met veel bloedverlies of een combinatie daarvan. Het menstruatiepatroon geeft ons veel informatie over de disbalans in het gynaecologisch gebied en het hele lichaam. We zien heel vaak dat de menstruatiecyclus door de acupunctuurbehandelingen na verloop van tijd steeds beter wordt. En een goede cyclus is een belangrijke voorwaarde voor de vruchtbaarheid. In China zeggen ze dan ook: je kunt pas zaaien als de voedingsbodem er klaar voor is.

We versterken met acupunctuur verder de energie van de gynaecologische organen. Daarnaast zorgen we voor een goede hormoonhuishouding, rust en vermindering van stress. Heel belangrijk, want als het met zwanger worden niet wil lukken kun je daar flink gestrest van raken. En stress is nou juist weer niet goed voor de vruchtbaarheid.

Acupunctuur bij IUI, IVF en ICSI

Reguliere en alternatieve geneeswijzen zoals acupunctuur kunnen elkaar heel goed aanvullen. Wij spreken daarom ook liever van complementair of aanvullend dan van alternatief. Een goed voorbeeld daarvan is de begeleiding van patiënten bij vruchtbaarheidsbehandeling zoals IUI, IVF of ICSI.
Wij ondersteunen deze behandelingen met acupunctuur en helpen ook om de bijwerkingen van medicatie te verminderen. We stemmen dit elke keer precies af op de fase van de behandeling en op de conditie van de patiënt op dat moment. Voorafgaand aan een punctie is de behandeling bijvoorbeeld vooral gericht op verminderen van pijn en stress. En bij een terugplaatsing staan rust (in de baarmoeder en in het algemeen) en het verminderen van baarmoedercontracties centraal.

Acupunctuur en mannelijke (on)vruchtbaarheid

Als er een probleem bij de man is geconstateerd, kan acupunctuur ook goed helpen. Veel onderzoeken laten zien dat acupunctuur en ook Chinese kruiden een positief effect kunnen hebben op de spermakwaliteit. Dat is goed nieuws, want de reguliere geneeskunde heeft dan meestal geen oplossing voorhanden. Vaak wordt al snel gekozen voor behandelingen zoals IVF en ICSI, heel belastend voor de vrouw. We hebben in onze praktijk al veel goede resultaten bij de mannen gezien. Het is heel fijn als in plaats van een IVF of ICSI-behandeling door de verbeterde kwaliteit een IUI-behandeling mogelijk is. En soms ontstaat er zelfs toch een natuurlijke zwangerschap.

Wanneer met acupunctuur beginnen?

Het beste is om ongeveer 6 tot 8 weken van tevoren te starten met acupunctuur. Deze tijd is nodig om een goede basis(conditie) te creëren voorafgaand aan een vruchtbaarheidsbehandeling.
Voor mannen met verminderde vruchtbaarheid adviseren wij behandelingen gedurende minimaal 3 maanden. Dit vanwege de duur van de zaadaanmaak, namelijk 70 tot 90 dagen.

Meer energie en rust

Veel patiënten geven aan dat ze door de acupunctuurbehandelingen beter in hun vel zitten. Ze krijgen meer energie en voelen zich rustiger. Erg welkom, want de fysieke en emotionele belasting van een vruchtbaarheidstraject kunnen zwaar zijn.
Uiteindelijk hopen wij op een vervulde kinderwens voor iedereen. Helaas is dat niet haalbaar en kunnen we daarop uiteraard geen garanties geven. Al zien wij wel heel vaak goede resultaten in onze praktijk. Bij onbegrepen onvruchtbaarheid maar ook bij heel complexe vruchtbaarheidsproblemen.
Vaak ontvangen wij dan van onze patiënten een geboortebericht. Daar worden we iedere keer weer heel erg blij van. Wat exact de rol van onze acupunctuurbehandelingen daarin geweest is, zullen we echter nooit weten.
Het is ons doel om vrouwen en mannen, samen of single, van diverse leeftijden en met verschillende (medische) achtergronden en samenlevingsvormen zo vruchtbaar, rustig en gezond mogelijk voor te bereiden op een poging hun kinderwens te vervullen. Samen met ons ervaren team doen wij daarvoor ons uiterste best.

Gilles Stoop
www.acupuncturist.nl op facebook

Logo_Acupuncturist_DEF

editorial

Sharing is caring!