Na een voorgeschiedenis van herhaalde miskramen die na onderzoek onverklaard bleven, begon ik een aantal maanden na mijn veertigste verjaardag met acupunctuur. Na zware jaren met miskramen, curettages en een operatie hoopte ik dat dit mij zou helpen om weer fit te worden. En dat het ons zou helpen bij het realiseren van onze kinderwens, want die was onverminderd groot.

Een prachtige dochter, ondanks “diagnose” leeftijd
De reguliere geneeskunde in Nederland kwam tot geen andere ‘diagnose’ dan mijn leeftijd. Gelukkig bood de Chinese geneeskunde wel een antwoord. Er werd eindelijk verder gekeken dan alleen naar mijn geboortedatum en na een aantal weken ging ik mij steeds beter voelen. Acht maanden na de eerste acupunctuurbehandeling ontdekte ik dat ik zwanger was. Deze keer bleef ik zwanger en op mijn 41ste werd ik moeder van een prachtige gezonde dochter na een razendsnelle natuurlijke bevalling.

Wens voor een tweede kindje
Ruim een jaar na de geboorte van onze dochter ontstond onze wens voor een tweede kindje. Wel een luxe wens dachten wij eerst, het voelde immers of we de hoofdprijs al hadden gewonnen. Maar juist vanwege ons wat latere ouderschap werd de wens voor een broertje of zusje voor onze dochter steeds groter.
Met behulp van acupunctuur en Chinese kruiden werd ik weer in optimale conditie gebracht. En toen ik 43 jaar was, raakte ik opnieuw zwanger. Helaas eindigde deze zwangerschap in de negende week in een miskraam. Maar ook hier bleek de acupunctuur behulpzaam. Toen werd geconstateerd dat het vruchtje niet meer in leven was, begon het wachten op een miskraam. Alle voorgaande keren kwam er niets op gang en was een curettage nodig. Maar deze keer lukte het wel. Voor het eerst was het een miskraam via de natuurlijke weg. Ik kreeg alleen nog een curettage vanwege een achtergebleven placentarest. Dat was voor mij een veel minder beladen ingreep.

Second opinion in het buitenland
Onze kinderwens was er intussen nog steeds. We gingen daarom naar het buitenland voor een second opinion op ons fertiliteitsdossier. En voor hulp bij het herstel van de laatste miskraam, want mijn lijf voelde anders aan dan daarvoor. Een kijkoperatie in een Nederlands ziekenhuis had namelijk ook geen diagnose opgeleverd, we hoorden opnieuw dat “het wel mijn leeftijd zou zijn”.
We besloten zo snel mogelijk op meerdere plekken in het buitenland te rade te gaan. We gingen naar artsen in Gent, Alicante en Düsseldorf. We combineerden de consulten zoveel mogelijk met een ontspannen uitstapje samen met onze dochter. In Gent maakte ze sneeuwpoppen in een park, in Alicante zandkastelen op het strand en in Düsseldorf sliep ze voor het eerst in een groot hotelbed en ontdekte ze fantastische speeltoestellen in de stad. De druk was niet groot dachten wij, we hadden ons grote wonder immers al bij ons. Maar toch voelden we de wens voor een tweede kindje juist ook voor haar.

We werden positief verrast door alle artsen die we troffen. Ons probleem werd eindelijk serieus bekeken, niet (ver)oordelend over mijn leeftijd. Natuurlijk kwam dit wel ter sprake als het over kansen ging, maar de artsen zochten naar mogelijkheden voor onze specifieke situatie. Ook in de commerciële klinieken troffen we betrokkenheid en deskundigheid. En een vanzelfsprekende samenwerking van reguliere met complementaire geneeswijzen, wat een verademing ! Ieder consult leverde nieuwe puzzelstukken op voor een mogelijke oplossing van ons fertiliteitsvraagstuk.

Naar het Universitair Ziekenhuis in Gent
In het UZ Gent werd bevestigd dat er zeker een oorzaak voor de herhaalde miskramen moest zijn geweest. Maar dat het gezien mijn leeftijd niet zinvol zou zijn om hier nu nog uitgebreid onderzoek naar te gaan doen. Op verzoek kregen we wel een recept voor Utrogestan en bloedverdunners mee, voor het onwaarschijnlijke geval dat ik nog eens natuurlijk zwanger zou raken. In Nederland ooit afgeraden want een wetenschappelijke studie zou het effect niet aangetoond hebben. Maar de houding in Gent was anders: stel dat jij net degene bent bij wie dit wel werkt, waarom zouden we deze kans dan niet pakken ?

Naar IVF Spain in Alicante
In de kliniek van Ivf Spain in Alicante kwamen we na een dagdeel vol onderzoeken en een uitgebreid gesprek met de arts ook weer een stap verder. De arts constateerde dat ik “vruchtbaarheidstechnisch” gezien misschien wel 10 jaar jonger zou zijn dan mijn echte leeftijd. Maar de kans op wederom een natuurlijke en succesvolle zwangerschap zou klein zijn. Want zo zei hij: “miracles only happen once” en wees daarbij naar onze dochter die heel relaxed zat te spelen in een hoek van de spreekkamer.
De mogelijkheid voor Ivf met eigen eicellen in mijn eigen cyclus of anders eventueel eiceldonatie werd ons voorgelegd. En voorzien van uitgebreide uitleg, waarvoor de arts alle tijd nam.
De mogelijkheid van eiceldonatie stelde ons gerust, er was daarmee een “plan B” ontstaan. Maar mijn gevoel zei dat we “plan A”, zwanger worden met eigen eicellen, nog tijd moesten geven. Met ons hoofd en een map vol informatie stapten we weer in het vliegtuig. Een paar dagen na terugkomst in Nederland ontving ik vanuit Alicante nog een aantal uitslagen van bloedonderzoeken. Daarin stond onder andere dat er een afwijking aan mijn immuunsysteem zou kunnen zijn.

Naar kinderwenskliniek en immunoloog Düsseldorf
Tijd voor spoedig nader en specialistisch onderzoek vonden wij. We gingen met de Spaanse bloeduitslagen naar een immunoloog in Düsseldorf, dokter Pfeiffer, topspecialist op het gebied van immuunproblemen en fertiliteit.
We hadden een uitgebreid consult met hem in de middag nadat we ’s ochtends een oriënterend gesprek en onderzoek in de Kinderwunschklinik in Düsseldorf hadden gehad. In korte tijd werden we veel wijzer over de relatie tussen vruchtbaarheid en immuunsysteem. En vertelde hij ons wat hij naar aanleiding van het bestuderen van ons miskramendossier noodzakelijk vond om te onderzoeken.
Bij hem vonden we uiteindelijk een heel belangrijk puzzelstuk voor het oplossen van ons fertiliteitsvraagstuk. Hij zoomde nader in op het eerste algemene onderzoek vanuit Alicante. En constateerde dat mijn immuunsysteem inderdaad niet in orde was, in nogal ernstige mate zelfs. De oorzaak van mijn herhaalde miskramen werd eindelijk gevonden. Mijn miskramen waren nooit leeftijdgerelateerd geweest zoals Nederlandse artsen hadden gezegd. Ze bleken overduidelijk immuungerelateerd. Dat vonden wij een verdrietige, maar tegelijkertijd ook hoopvolle diagnose.

Acupunctuur en immuunsysteem
Waarom was het dan die ene keer wel goed gegaan en kreeg ik na een goede zwangerschap toch weer een miskraam? De immunoloog vermoedde dat de intensieve begeleiding met behulp van acupunctuur een belangrijke rol had gespeeld in de goede zwangerschap. Maar dat mijn immuunsysteem na die zwangerschap nog vijandiger was geworden. Hij legde ons uit dat immuunproblemen niet alleen herhaalde miskramen kunnen veroorzaken, maar vaak ook secundaire infertiliteit. Ik had medicatie nodig. Mijn weerstand verbeterde daardoor aanzienlijk. En ik bleef intussen onder behandeling bij de acupuncturist, mede op advies van de immunoloog.
Mocht ik ooit weer zwanger raken, dan zou ik direct medicijnen moeten gebruiken om de zwangerschap te behouden. Mijn leeftijd zag hij in tegenstelling tot mijn immuunsysteem niet als een probleem. Mijn hormoonwaarden waren nog goed en ik was al vaker boven de 40 zwanger geraakt.

Voeding voor de vruchtbaarheid
Ter ondersteuning van dit alles volgde ik een heel gezond dieet, grotendeels gebaseerd op de principes van de zogenaamde superfood-diëten. Ik las daarover meters interessante literatuur, de boekenkast is er inmiddels rijkelijk mee gevuld. Daarnaast volgde ik een aantal cursussen en lezingen op voedingsgebied. Zo kwam ik tijdens een cursus meer te weten over de Chinese voedingsleer en kookte ik uit een Amerikaans kookboek “Cooking for fertility” heerlijke gerechten.
Buitengewoon inspirerend was een seminar van David Wolfe, een Amerikaanse topautoriteit op het gebied van voeding. De pitloze druif vervangen door een granaatappel om je lijf te laten begrijpen wat het moet doen om vruchtbaar te zijn. En daarnaast nog duizendenéén andere interessante wetenswaardigheden over gezondheid en voeding, ook in relatie tot hormoonhuishouding en fertiliteit.
De groenteboer waar ik mijn dagelijkse granaatappels kocht, vroeg mij na een aantal maanden wat ik toch eigenlijk met die dingen deed. En collega’s die eind van de middag in mijn bureaulade zochten naar iets lekkers troffen daar tot hun teleurstelling alleen rauwe cacaobonen aan.

IVF in Düsseldorf
Kort voordat ik 45 werd besloten we een IVF-poging te doen in Düsseldorf. Een aantal maanden voorafgaand aan deze poging slikte ik op advies van de arts DHEA. Een lage dosering, omdat mijn eigen hormoonwaarden uitzonderlijk goed bleken. Ondanks een aantal bijwerkingen bleef ik er mee door gaan. Zeker nadat ik had gelezen dat DHEA in Amerika ook bij herhaalde miskramen wordt ingezet en dat daarmee goede resultaten werden behaald.
De IVF-poging was helaas niet succesvol omdat tijdens de punctie bleek dat al kort daarvoor de eisprong had plaatsgevonden. Dat was een teleurstellende mededeling toen ik na de punctie wakker werd uit de narcose, maar we planden na een rustmaand een nieuwe poging. Mijn hormoonwaarden waren namelijk nog steeds uitzonderlijk goed en ik reageerde bovengemiddeld op de medicatie.

Weer zwanger!
Die tweede IVF-poging kwam er echter niet. Ruim een maand na mijn verjaardag ontdekten we namelijk dat ik zwanger was. Een spontane zwangerschap, wat een verrassing ! Er volgden spannende weken. Naast de Utrogestan en bloedverdunners via het UZ Gent kreeg ik medicatie van de immunoloog die nauwgezet de reactie van mijn immuunsysteem in de gaten hield. De medicatie werd steeds opnieuw afgestemd op de actuele stand van mijn immuunsysteem. Ik gebruikte onder andere prednison (in wisselende doseringen) tot de 6e zwangerschapsmaand en ik kreeg tot de 15e zwangerschapsweek wekelijks intralipid via een infuus toegediend. Ook bleef ik doorgaan met acupunctuur, op nadrukkelijk advies van de immunoloog. Alles om mijn immuunsysteem te kalmeren.
Het was razend spannend. Bij de wekelijkse bloedtesten was namelijk duidelijk te zien dat mijn immuunsysteem zich stevig tegen de “indringer” aan het verzetten was. Vooral rond de 10e week, toen werd het erg spannend en moest de dosering van de medicatie flink worden verhoogd.

Een prachtige zoon na weer een razendsnelle bevalling
Na de twintigste week werd het rustiger. Er volgde een hele goede, maar natuurlijk nog altijd wel spannende zwangerschap, wekelijks begeleid door acupunctuur. Tegen het einde van de zwangerschap werd net als de keer daarvoor de bevalling weer voorbereid met behulp van acupunctuur. Na een zwangerschap van maar liefst 42 weken ben ik na opnieuw een hele snelle natuurlijke bevalling in het vroege voorjaar van 2014 moeder geworden van een prachtige gezonde zoon. Precies tien weken voordat ik 46 jaar werd…
Wij genieten iedere dag enorm van onze twee wonderkinderen, wat een rijkdom !

Zoektocht naar geluk
Natuurlijk hebben wij een enorme dosis geluk gehad. Maar dat was er niet gekomen als we niet actief op zoek waren gegaan naar mogelijke oplossingen.
Met mijn verhaal wil ik daarom meegeven dat het verstandig is om niet zonder meer genoegen te nemen met “diagnoses” zoals pech en leeftijd. Maar vraag om onderzoek naar herhaalde miskramen. En vraag in het buitenland om een second opinion als dit tot je mogelijkheden behoort omdat de kennis en expertise op het gebied van herhaalde miskramen daar veel groter is. Met de intralipid-therapie bijvoorbeeld zijn de artsen in Nederland niet bekend. Maar als je googelt op intralipid therapy of immunotherapy for recurrent miscarriage, dan kom je interessante zoekresultaten tegen en zie je dat dit voornamelijk in Amerika en Engeland gewoon wordt toegepast.

Acupunctuur verbeterde mijn conditie en vruchtbaarheid
En maak vooral gebruik van de mogelijkheden die acupunctuur kan bieden !
Volgens mijn acupuncturist, (ik werd behandeld door Gilles Stoop: ) zullen we nooit weten of de behandeling met acupunctuur en Chinese kruiden heeft geleid tot dit succesverhaal en is dit ook niet belangrijk om te weten. Maar ik ben er inmiddels meer dan van overtuigd dat het een hoofdrol heeft gespeeld. Natuurlijk is de ondersteuning van de artsen in Gent en Düsseldorf ook heel noodzakelijk en waardevol geweest. Maar de goede condities voor een zwangerschap en het succesvolle verloop daarvan zijn overduidelijk met behulp van acupunctuur gecreëerd. Bewijs is er inderdaad niet, maar het resultaat is er wel !

Acupunctuur voor de vruchtbaarheid, wat jammer dat ik daar niet eerder van wist!
Ik zou willen dat ik dat allemaal veel eerder had geweten. Want al jaren geleden had ik hele goede ervaringen met acupunctuur toen ik last had van migraine. Maar ik wist toen nog niet dat acupunctuur zo breed inzetbaar was dat het ook bij problemen met vruchtbaarheid kon helpen. Daarover las ik bij toeval een artikel in een tijdschrift, pas na veel verdrietige jaren met miskramen.

Had de gynaecoloog mij toen maar gelijk doorverwezen naar een acupuncturist, denk ik vaak. Maar helaas zijn we in Nederland nog niet zo ver dat reguliere en complementaire geneeskunde gewoon samenwerken.
Wel vreemd eigenlijk, vooral omdat de werking van acupunctuur inmiddels ruimschoots wetenschappelijk bewezen is. En al in 1979 (!) heeft de WHO (World Health Organisation) een indicatielijst opgesteld van aandoeningen waarvoor acupunctuur als geneeswijze ingezet kan worden, waaronder ook verminderde vruchtbaarheid.

Regulier en complementair samen sterk
Ik vind het jammer dat het in Nederland nogal eens onder één noemer wordt vermeld met waarzeggers die in een glazen bol kijken, terwijl acupunctuur een algemeen geaccepteerde en bewezen geneeswijze is, die ook heel goed naast reguliere geneeswijzen ingezet kan worden. Mijn behandeling door een immunoloog en een acupuncturist vind ik een mooi voorbeeld van goede samenwerking tussen regulier en complementair. Hopelijk is zoiets over niet al te lange tijd vanzelfsprekend.
Tot die tijd moeten we de weg naar een acupuncturist zelf vinden. En daar zijn ervaringsverhalen zoals deze bij nodig.

Informatie, inspiratie en hopelijk nog veel succesverhalen
Met mijn ervaringsverhaal wil ik graag informatie geven aan iedereen die daar net als ik destijds naar op zoek is. Het is vaak een enorme zoektocht om de juiste artsen, therapeuten en informatie te vinden die je nodig hebt. En als je net als ik 40plusser bent, heb je daarbij ook nog eens veel haast. Wij hebben uiteindelijk de juiste mensen gevonden die ons hebben geholpen op weg naar ons geluk.

Mijn kinderwens is, wat een wonder en wat een geluk, vervuld. De wens die ik nu heb, is om lotgenoten te helpen de juiste informatie te vinden. En dat mijn ervaringsverhaal hen inspireert bij hun uitdagingen op fertiliteitsgebied.
Maar ik hoop vooral dat dit uiteindelijk weer nieuwe succesverhalen gaat opleveren!

Geschreven door Marianne
48, samenwonend, herhaalde miskramen, immuunstoornis, IVF, acupunctuur, voeding en vruchtbaarheid, 2 kinderen, 5 sterretjes.

Sharing is caring!