Acupunctuur voor vruchtbaarheid, maar hoe werkt dat dan? In het onderstaand stuk wordt geprobeerd deze vraag te beantwoorden.

Hoe werkt Acupunctuur?

Traditionele Chinese geneeskunde gaat uit van een eeuwenoude theorie over organen, waarin gesteld wordt dat (levens-)energie, Chi (Qi) genaamd, via energiebanen door het lichaam en haar organen stroomt. Acupunctuur kan deze energiestroom beïnvloeden door naalden te zetten. Jouw eigen lichaam kan op deze manier de balans herstellen. Door middel van acupunctuur wordt het zelfhelend vermogen van jouw lichaam aangesproken.

Hoe werkt Acupunctuur bij Vruchtbaarheid?

Acupunctuur bij vruchtbaarheid werkt door acupunctuurpunten aan te prikken op de energiebanen die te maken hebben met het reproductiesysteem – dus met de baarmoeder en eierstokken en de hormoonhuishouding, om bijvoorbeeld meer eitjes te krijgen, een betere menstruatiecyclus of een betere innesteling en, voor de man, beter en meer bewegelijk sperma. Daarnaast wordt er geprikt op een stukje stressreductie. De behandeling is holistisch en individueel, dat wil zeggen er wordt gekeken naar je hele systeem en je hele individuele problematiek wordt bij acupunctuur behandelingen meegewogen.

Voor wie?

Acupunctuur voor vruchtbaarheid wordt gedaan naast het IUI, IVF, ICSI, Cryo, of natuurlijk zwanger worden traject. Ook voor je man/ vriend/ partner/ donor zijn vruchtbaarheidsbehandelingen door middel van acupunctuur mogelijk.

Stressreductie en emotionele ondersteuning

Ook ondersteuning vinden bij alle emotionele turmoil die een zwangerschapstraject met zich kan meebrengen is erg belangrijk. Met name ondersteuning door coaching en het delen van ervaringen opgedaan tijdens acupunctuur vruchtbaarheidsbehandelingen. Maar ook door tijdens de acupunctuurbehandelingen antistresspunten mee te prikken waardoor je meer kunt ontspannen en je gevoelens reguleren.

Wanneer en hoe vaak

Bij IUI, IVF, ICSI, Cryo is het aan te raden minimaal 6 weken van tevoren te beginnen met wekelijkse acupunctuur behandelingen. Het is handig zo snel mogelijk te beginnen en minimaal gedurende drie pogingen acupunctuur te doen. Ook tussen de pogingen wordt er doorbehandeld, want er is echt drie maanden wekelijks behandeling nodig om een verandering in je systeem te bewerkstelligen. Geef dus niet te snel op!

Natuurlijk zwanger worden

Neem minimaal drie maanden de tijd met wekelijkse acupunctuur behandelingen. Bij acupunctuur voor natuurlijk zwanger worden wordt de menstruatiecyclus gevolgd met een puntcombinatie voor de folliculaire fase (vorming van eitjes), de ovulatiefase en in de luteale fase (i.e. dit is de week voor de menstruatie). Tijdens de menstruatie wordt trouwens bij de meeste vrouwen niet geprikt, alleen wel bij veel bloedklonters tijdens de menstruatie.

Chinese kruiden

Soms is er extra ondersteuning nodig met behulp van Chinese gynaecologische kruiden naast de acupunctuur en is een verwijzing voor een goede Chinese kruiden herbalist nodig.

Acupunctuur bij gynaecologische klachten

Acupunctuur kan helpen gynaecologische klachten te verlichten. Aan te raden is hier eerst de tijd voor te nemen, voordat je je op ‘acupunctuur voor zwanger worden’ richt. Er zal altijd rekening mee worden gehouden dat je eventueel zwanger kunt zijn tijdens deze behandelingen. Als je al in een IVF traject zit, dan is dat zo en wordt zoveel mogelijk je individuele problematiek rekening gehouden tijdens het IVF traject.

Ook kan acupunctuur ondersteunen om de menstruatiecyclus op gang te brengen bij amenorrhoea (geen menstruatie), geen ovulatie, of bij PCOS. Verder kan acupunctuur ondersteunen als er bijvoorbeeld een trage of snelle schildklierwerking is. Acupunctuur is een holistische benadering, dus nogmaals, problematiek die bij je speelt wordt meegenomen bij de behandeling. Klik hier voor meer informatie over acupunctuur bij gynaecologische klachten.

Acupunctuur voor miskraampreventie en acupunctuur gedurende de zwangerschap.

Acupunctuur kan helpen voor miskraampreventie. Zeker ook tijdens een IUI, IVF, ICSI, Cryo traject wordt vaak tot de 13e week of soms 20e week doorbehandeld, omdat er een grotere kans op miskraam is. Klik hier voor meer informatie over acupunctuur tijdens de zwangerschap / acupunctuur voor miskraampreventie.

Dit artikel is geschreven door Mirjam van Huis.

Mirjam van Huis (1969) is gediplomeerd acupuncturist en gespecialiseerd in vruchtbaarheidsbehandelingen. Ook is zij Chinese voedingsleer deskundige en geeft zij voedingsadviezen vanuit de Chinese geneeskunde. Zij is sinds 2001 gevestigd in Amsterdam en heeft een praktijk op het Rokin. Daarnaast houdt zij op zondagmiddag en avond praktijk in Castricum.

Voor Mirjams ‘Acupunctuur en zwanger worden’ pagina klik je hier.

Mirjam van Huis / Smooth Relief Acupunctuur

info@smoothrelief.com / 06-15630276

 

Sharing is caring!