Als ik een artikel met het woord “Afvallen” in de titel zie staan voel ik me meteen gefrustreerd want afvallen is niet makkelijk. Ik vermoed alleen dat dit bij mij toch echt nodig is om zwanger te worden.
Voor de zwangerschap die goed verliep ben ik ook afgevallen, ‘n onderbuikgevoel zegt mij dat ik dit nu weer moet doen. Ik kan met trots zeggen dat dit gelukt is en ook nog in een hele korte periode. Ik ben er nog niet helemaal want ik wil nog 7 kilo kwijt maar ik ben in 1 maand tijd 11,6 kilo afgevallen.

Op de foto kun je ook goed zien dat mijn voetjes te voorschijn zijn gekomen, de buik en borstpartij zijn minder aanwezig. Dat laatste vind ik dan wel weer jammer, maar goed… Je kunt niet alles hebben. Hoe dan ook ik ben blij met het verschil en het feit dat ik bepaalde kledingstukken weer aan kan.

Hoe heb ik dat gedaan?dag 4 -7
Ik heb een maand lang de hele dag sappen gedronken. Sappen die ik zelf geperst heb. De sappen bestaan uit 80% groente en 20% fruit en je mag er zoveel van drinken als je wilt. Ik nam daarbij ook nog vette bouilion en eiwitpoeder en verder water. Geen koffie (drink ik zowiezo niet) en geen thee, behalve verse munt thee.

Is t geen gedoe, al dat gepers?dag 1 - 3 geperst
Nee helemaal niet op woensdag en zondagavond perste ik voor n paar dagen. Je vult gewoon een aantal flessen en die vries je in. Ik deed de sap in flessen met donker glas zodat de vitamine behouden blijven. Elke dag koken en afwassen kost meer tijd.

Was het makkelijk vol te houden?
Ja en nee! Ja, want je blijft gemotiveerd omdat je het er af ziet vliegen en nee, omdat je niet alleen gewicht verliest maar ook ontgift en daar kun je je de eerste 3 dagen behoorlijk beroerd door voelen.
Zowel mijn partner als ik hadden daar dan geen last van, maar wel merkten we dat onze zicht achteruit ging, dus nam ik contact op met een voedingsdeskundige (die vrouwen en mannen helpt bij zwanger worden) om te vragen waardoor dat kwam. Onderaan deze blog vind je haar tips en n link naar haar website.

Facebook
Ik vind ‘t leuk om met anderen te sparren en toen bleek dat anderen ook geïnteresseerd waren, ben ik een facebookgroep begonnen. We motiveren elkaar en bespreken van alles, afvallen, detoxen, zwanger worden, recepten etc etc. Wil je meer weten? Meld je aan.

 

TIPS van voedingsdeskundige Anne-marie van Kies & Switchlogo kies&switch

De Lever
Op de eerste plaats is het verstandig om alleen te gaan sapkuren als je lever het aan kan. Er komen nu eenmaal veel afvalstoffen vrij die je lever mag gaan verwerken. Vrije radicalen hopen zich op en dan krijgt je lever het zwaar.

Hoe herken je een niet optimale leverwerking?
– moeilijk vet eten kunt verdragen. (opboeren of diarree)
– niet tegen alcohol kunnen
– katerverschijnselen of dood vogeltje in de mond zonder alcohol gedronken te hebben
– beslagen tong (goede graadmeter)
– ‘s nachts water nodig hebben
– roos of jeuk (kan overal) zonder uitslag

Ontgiften
Als je naast het ontgiften ook veel gewicht verliest dan krijgt je lever het zeker zwaar, want alle afvalstoffen zitten in de vetcellen en die komen nu vrij. Hierdoor kun je dus inderdaad last krijgen van o.a. je ogen. Maar o.a. ook moeheid, hoofdpijn, transpireren zijn verschijnselen die erbij kunnen horen. Dat is voor iedereen anders.

Sapkuren do’s and dont’s
Sapkuren op alleen vruchtensap is af te raden omdat je hierdoor teveel koolhydraten binnenkrijgt. Veel fruitsoorten hebben erg veel fructose waardoor ons lichaam dit ziet als overlevingsvoedsel en dus juist vetten wil opslaan (voor de winter) ipv af te breken. Bovendien krijg je niet makkelijk een verzadigd gevoel vanwege zoveel koolhydraten. In groente zit met name glucose wat wel voor verzadiging zorgt. Dus de verhouding 80 groenten/ 20 fruit is prima.

Gebruik je alleen een sapkuur dan eet je dus nauwelijks eiwitten en vetten terwijl je die echt nodig hebt. Je kunt best een weekje zonder maar heb je bijvoorbeeld een beroep met zwaardere fysieke belasting dan is de vraag of je dit wekenlang vol kunt houden. Je komt dan echt bouwstoffen tekort. Heb je daarentegen een rustig dagritme met weinig fysieke belasting dan kun je het langer volhouden. Voorkom afbraak van je spierweefsel en neem voldoende eiwitten (in je sap) en vetten (via een boullion).

Zwanger worden
Misschien overbodig te zeggen, maar tijdens een sapkuur is het niet verstandig zwanger te worden.

Hoe nu verder?
In een volgende blog ga ik vertellen hoe ik die laatste 7 kilo er af heb gekregen (die zitten er nog, dus ik doe hier een belofte waar ik zenuwachtig van word) en er voor zorg dat ze er niet weer bijkomen. En dan is het afwachten, komt er nog een kindje?……

Succes!
Melany

PS
Als je weer normale maaltijden gaat nuttigen op de website van Anne-Marie staan ook (h)eerlijke recepten.

 

Sharing is caring!