En dan word ik door een hele lieve en bevlogen medestrijder op een informatiedag gewezen. Thanks Mel…..we zijn je hier zeer dankbaar voor net zoals je site.

Hmmm dat klinkt interessant. Het is een oproep op Facebook om op 14 mei naar Zwolle te komen en een voorlichting te krijgen over eiceldonatie (ECD) gevolgd door een persoonlijk gesprek.

Op internet is er veel maar ook weer weinig te vinden over ECD. Je ziet veel stellen die een donor zoeken, het lijkt marktplaats wel. Het vreemde is dat ik ook heel veel Belgische stellen op dit soort sites zie terwijl het in België makkelijker is om aan een donor te komen. Ik vind het wel een beetje moeilijk dat zij zo onze kansen ontnemen, maar als je een wens hebt kan ik het je niet eens kwalijk nemen. Ik ben een beetje huiverig voor het zoeken van een donor op een soort digitale markt, hoe weet je dat je met iemand te maken heeft die het beste met je voor hebt. In Nederland is alleen openbare donatie mogelijk. Dit houdt in dat als het kind 16 is, het naar zijn donor mag vragen. In Nederland zijn er drie plaatsen waar ECD mogelijk is. In Utrecht hebben ze echter al jarenlang een stop, ze zijn nu de lijst aan het opschonen. In Leiderdorp is er ook tijdelijk een stop, hier geven ze aan dat het 3-7 jaar duurt als je al überhaupt op de lijst komt te staan. In een kliniek bij Nijmegen is het mogelijk, tenzij je ook zelf doneert. Indien mogelijk doneert de man dan zaadcellen en de vrouw ontvangt eicellen. Dit kan loodzwaar in het traject zijn, als het bij de ene koppel wel lukt maar bij de andere niet…..de mogelijkheid bestaat dan ook nog dat 16 jaar later een kind bij je aanbelt op zoek naar zijn donorvader of donormoeder terwijl het bij jullie niet gelukt is (en je partner dus “ouder” is geworden – dit ligt er maar net aan of je het donorschap ziet als het geven van een kans of het geven van een baby). Wij zelf vinden dit lastig, wil je het anoniem of niet doen. Gezien mijn leeftijd wordt voor ons de keuze gemaakt, het buitenland is de enige optie voor ons.

We gaan naar Zwolle om de informatiedag bij te wonen. Er is ook een bevriend koppel en Mel is er ook. Dat breekt een beetje het ijs. We krijgen van Alexia (IREMA IVF Eiceldonatie Spanje) een heldere en duidelijke presentatie. Het hele traject, samenwerking alles wordt besproken op een fijne, toegankelijke manier. Alle vragen die we hadden konden we stellen. Naderhand hebben we ook nog een privé gesprek gehad waarin we wat dieper op ons verhaal zijn ingegaan.

Het fijne is dat Alexia betrokken is binnen jouw traject en ook aanspreekpunt blijft. Lekker in het Nederlands even je vragen en zorgen kwijt kunnen en dat via telefoon, Skype, what’s-app en mail. Genoeg informatiekanalen dus.

Thuis gekomen met de informatiemap en enkele dagen later ook nog aanvullende informatie per mail hebben we stof tot nadenken.

 

Liefs, Frank & Leontien

Sharing is caring!