Het wordt een kort blogje over een prachtige techniek. Toen wij uitweken naar Düsseldorf voor behandelingen lazen wij voor het eerst iets over Assisted Hatching. Ik had er meteen alle vertrouwen in. Ik heb dan ook gelijk geïnformeerd naar de mogelijkheden en wij mochten gelukkig ook ICSI doen met Assisted Hatching omdat ik de 36 al gepasseerd was en tot op dat moment waren geen van de behandelingen gelukt. Op diverse websites lees ik dat het niet is aangetoond dat het helpt. Mijn ervaring is anders, niet wetenschappelijk aangetoond dat niet.

Wat is Assisted Hatching?
In Jip en Janneke taal: Met een laser wordt een gaatje gemaakt in de verharde schil waar de embryo in zit. De theorie is dat het te hard is voor de embryo om er uit te kruipen. Er wordt beweerd dat dit vooral voorkomt bij oudere vrouwen. Door het gaatje kan de embryo er wel uit. Ik vind het een logisch verhaal en dacht meteen. Stel je voor “een perfect embryootje maar hij kan er niet uit?!” Meer informatie vind je hier  en een filmpje  voor de geïnteresseerden.

Wanneer wordt het toegepast?
In principe wordt het toegepast bij vrouwen in de (vroege) overgang, of vrouwen op leeftijd. Wanneer je AMH / DHEA laag is en niet op te krikken met medicatie.
Maarrrrrrrrrrrrrrrrrrr ik ken een aantal dames die net als ik veel vertrouwen hadden in de methode en er gewoon op stonden dat het werd toegepast. Eén dame herinner ik me nog goed, ze zei; “Ja moet je horen, ik betaal er toch voor?! Dan wil ik ook uitmaken wat er gaat gebeuren!” En zo geschiedde, ze raakte direct zwanger.

Verzoek aan lezers

In Nederland wordt deze techniek nauwelijks toegepast, het is nog steeds geen reguliere behandeling. Ik zeg bewust nog steeds niet, aangezien ik de behandeling in 2012 deed in Düsseldorf en het is nu 2016. Ken jij een ziekenhuis of kliniek die deze behandeling wel biedt? (België en Nederland) Laat svp een reactie achter!

En tot slot, van de 6 ivf/icsi pogingen die wij deden had de poging met Assisted Hatching succes. Ik had maar 3 bevruchte eicellen, waarvan 1 overbleef. Die eicel werd bestempeld als “van slechte kwaliteit”. Maar t was mooi wel een plakkertje. Ik kan het iedere lotgenoot aanraden om te onderzoeken of dit wellicht een behandeling is die past bij jullie situatie.

 

Geschreven door Melany

Sharing is caring!