Beste huisartse,

Ik voelde me helaas niet altijd even goed begrepen door jou wanneer we het hadden over mijn bezorgdheid rond zwanger worden. Al na een paar maanden cyclusopvolging reek ik uit naar jouw hulp voor mijn cycli die afwijken van het 14 dagen – 14 dagen patroon. Je wuifde mijn bezorgdheid weg met ” het duurt gemiddeld een jaar om zwanger te worden”. Na 6 maanden proberen en nog niet zwanger, zat ik opnieuw voor je. Dat een snellere doorverwijzing aangewezen is eens de 35 met rasse schreden nadert, had je nog niet gehoord. Gewoon afwachten en blijven proberen, raadde je me aan. Wel, ik ben blij dat ik je raad niet opgevolgd heb. Ik maakte toch al sneller een afspraak bij de gynaecoloog. Die bevestigde dat op mijn leeftijd en met mijn afwijkende cycli bijkomende testen na 9 maanden vruchteloos proberen inderdaad al aan te raden zijn.

Ik verwacht van mijn huisdokter dat die naar mij luistert in plaats van zich blind te staren op statistieken. Ik verwacht een modern partnership waarin ik word gewaardeerd als specialist van mijn lichaam in plaats van de traditionele dokter-patiënt verhouding. En ik verwacht vooral niet dat je exact dezelfde dooddoeners als goedbedoelende maar onhandige kennissen bovenhaalt. “Geniet nu maar van quality time met jullie twee, eenmaal de baby er zal zijn, is daar nog weinig ruimte voor” zei je me op het einde van een consult. En nee, de ontspanning van vakantie heeft de magic trick niet gedaan. Integendeel…. Zoals ik je verteld had over de vakantie in het voorjaar heeft ook het septembertripje mijn hele cyclus in de war gestuurd en met 3 weken verlengd.  Ik ben een kritische consument en ga bij de volgende gezondheidskwakkel toch maar eens een andere dokter opbellen.

 

 

Beste gynaecologe,

Bedankt dat je me vanaf die eerste consultatie serieus nam. Ik zat toen met een bang hartje voor je. Ik vreesde dat je me, net zoals mijn huisartse, te wandelen zou sturen. Maar integendeel… Je luisterde naar me en bevestigde dat het tijd was om testen in te plannen. Ok, je alarmeerde me een beetje door meer dan eens “op uw leeftijd” te vermelden (ik was net 34 geworden :-S).
Ondertussen hebben we er al een batterij testen, een cyclus gestimuleerd met Clomid & Pregnyl en 3 follikelmetingen opzitten. Jij hebt dit ongetwijfeld al met andere patiëntes doorstaan, voor mij is alles nieuw. Je stelt me op mijn gemak, waarvoor ik je dankbaar ben. Ik zou het wel leuk vinden om nog net iets meer uitleg te krijgen. Ik hoor graag de exacte bloedwaarden, de dikte van mijn baarmoederslijmvlies en de afmetingen van follikels. Ik wil alles begrijpen. Het zou helemaal top zijn als je me alles zou uitleggen. Maar ik begrijp dat je daar de tijd niet voor hebt. Met de waarden en Google kan ik ook al aan de slag! Ik waardeer je flexibiliteit enorm. Hoe je er geen probleem van maakte om die tweede follikelmeting op de middag te doen. Je had begrip voor het feit dat ik niet last minute verlof kon nemen en mijn middagpauze de enige mogelijkheid was. Voor de volgende meting op zaterdagmorgen kon de gynaecologisch assistente bij jou telefonisch terecht. Ik vind het fijn dat je me terugbelt en de tijd neemt om me dingen uit te leggen wanneer ik tussendoor met vragen zit. Dat ik niet geloof in onverklaarde onvruchtbaarheid en je geen holistische behandelwijze van het lichaam voorstelt, kan ik jou niet kwalijk nemen, maar moet ik de traditionele geneeskunde verwijten. Ik kijk er naar uit om mijn hopelijk toekomstige zwangerschap door jou te laten opvolgen!

 

Beste telefoniste van de dienst gynaecologie van het ziekenhuis,

In andere omstandigheden hadden we elkaar misschien wel leuk kunnen vinden. Nu vind ik je allesbehalve vriendelijk en ik kan me goed voorstellen dat dat gevoel wederzijds is. Het spijt me dat ik aan de telefoon aandring om toch een afspraak vroeger te krijgen dan wat je me voorstelt en als het kan dan liever nog buiten de kantooruren. Het spijt me dat ik meer dan eens op assertieve toon vroeg om mijn gynaecologe te kunnen spreken en nog dezelfde dag. Als ik jou was, zou ik mezelf ook vervelend vinden. Maar als jij even in mijn schoenen zou staan, zou je me wel begrijpen. Als je mijn verdriet en gemis zou voelen. Als je -net zoals ik- op een vrijdag je maandstonden kreeg en diezelfde dag nog moest weten of je zondag een nieuwe behandeling moest opstarten. Zou je dan ook niet aandringen? Ik weet dat je dienst niet gespecialiseerd is in fertiliteitsproblemen. Maar een beetje menselijkheid en vriendelijkheid aan de telefoon is sowieso altijd fijn in welke omstandigheden dan ook. En voor degenen onder ons die in een moeilijke periode zitten, zou je niet liever die sprankel licht in een donkere dag zijn dan een grote bron van extra stress?

 

 

Lees hier meer van Elle

Sharing is caring!