Hoi lotties, ik wil heel graag iets met jullie delen. Door eigen ontdekkingen, ervaringen en handvatten die mij toegereikt zijn, merk ik dat ik in de loop der jaren veel tips and tricks heb opgedaan die mij in moeilijke, emotionele tijden vol onbegrip, er doorheen hebben gesleept. We zitten met z’n allen in een traject vol teleurstellingen, stress en verdriet, vaak voor een lange periode.

Laatste tijd merk ik aan mezelf dat ik weer rustig in het traject zit, hoe dat komt? Ik ben weer terug gegaan naar de kennis die mij is gegeven en de ervaringen die ik heb opgedaan. Weer bewust worden van kleine dingen waar je wel controle over kunt krijgen, die jezelf door te oefenen kunt beïnvloeden.
Bijvoorbeeld ademhalen.

Hoe adem jij?
Adem je vanuit je borst, buik of wissel je het af? Ben je bewust van je ademhaling als je stresslevel hoog is? Als je aan het sporten bent of als je ontspannen op de bank zit, met goed gezelschap en een fles wijn… sap! Bij alle drie de situaties zal je in het algemeen verschillend ademen. Vaak gebeurt het automatisch omdat je daar niet bewust van bent. Maar toch kun je daar invloed op hebben.. Bij sporten word je al snel aangeleerd om via de neus en mond adem te halen, is beter voor je uithoudingsvermogen. Probeer maar eens jezelf in te spannen met alleen door je mond of alleen door je neus te ademen.. Haha… Je gaat kapot. De anatomie daarvan bespaar ik jullie en mezelf btw ook. 🙂

Als je gespannen bent en je peil is bereikt, dan zijn we geneigd om kort te ademen, vanuit je borst. Neem bijvoorbeeld een boxer, begin van de wedstrijd zie je hem opgefokt het podium opkomen. Om dat gevoel op te wekken gaat hij bewust kort ademen, hij gaat zich steeds woester voelen en probeert op die manier zijn tegenstander te intimideren.. Probeer zelf maar eens. Maak korte halen als je gaat ademen en pak een negatief gedachte, als je dat lang genoeg doet kun je in je emotie blijven hangen. Daarom zal je bij een bokser ook zien dat als de wedstrijd begint de ademhaling overgaat naar wissel ademhaling zoals bij alle sporters, anders houdt hij de wedstrijd niet vol als hij alleen kort ademt. Hij heeft zijn ademhaling onder controle en daardoor ook zijn gedachte. Hij kan zijn emoties aan en uitzetten, wanneer het hem uitkomt. En nu hoop ik dat jullie denken… “wat hij kan, kan ik ook en anders kan ik het leren!” JUIST! Dat wil ik horen, want je kunt door je ademhaling te trainen ook je stresslevel naar beneden krijgen.

Stress
Stress is niet alleen een onprettig gevoel, maar het belemmerd je in vele opzichten. Je lichaam raakt gespannen, je kunt niet meer rustig nadenken, laat staan je rust vinden. Daarbij geloof ik er in dat stress ook een nadelig effect heeft op je vruchtbaarheid. Je hersens gaan toch bepaalde stoffen niet of wel aanmaken die niet gunstig zijn voor je welzijn, lichaam & geest en dus zwanger worden.
Daarom wil ik jullie, als jullie daar open voor staan een paar tips en tricks meegeven, ik heb er baat bij.. hopelijk jullie ook.

Hoe kun je de ademhaling onder controle houden?
Als je stresslevel hoog is zoek dan een plek op waar je weinig perikelen krijgt of waar je je kunt afsluiten van al het geruis om je heen. Denk aan een bank, bed, tuin of misschien zelfs buiten, een plek waar jij je veilig voelt. Welke houding? Maakt niet uit, als jij een lotushouding fijn vindt, ook helemaal goed. Ik wil bijvoorbeeld graag geaard zijn met de grond. Of ik nu sta of zit, mijn voeten wil ik plat op de grond hebben. Als ik me houding heb gevonden, ga ik bewust worden van mijn ademhaling. Ik leg dan mijn hand plat op mijn buik (over navel) en focus ik alleen op mijn ademhaling en hand. Probeer maar eens? Je zult merken dat je adem uiteindelijk langer wordt en rustiger. Lukt het niet (meteen), probeer je adem naar je hand te sturen. Je houdt rustig je adem in totdat je bij je hand (buik) zit. Doe dit een paar keer, als je merkt dat je de juiste ademhaling hebt laat dan rustig je hand los van je buik en probeer dat ritme aan te houden tot je het gevoel hebt dat je rustig bent geworden. Als je dit regelmatig oefent zul je merken dat je door de rust van je ademhaling je sneller kunt schakelen om je gedachtes te verzetten en om zo je stresslevel omlaag te krijgen.
Merk je nou dat je lichaam echt te gespannen is om te ontspannen.. Span dan je lichaam helemaal aan, houdt dat een aantal seconden aan en laat het los, herhaal dit totdat je duidelijk het verschil voelt tussen gespannen en ontspannende houding. Probeer uiteindelijk je ontspannende houding vast te houden en ga dan (je mag daarin best overdrijven) aan de slag met je ademhaling.

Klik hier voor filmpjes en mp3tjes van diverse soorten ademhalingsoefeningen

Liefs,

Jaimy, 39, kinderwens sinds 2001, 5 jaar MMM, verminderde zaadkwaliteit, krappe baarmoeder, 5 x IUI.

Sharing is caring!