Ja lekker is het wel, vooral koffie verkeerd is mijn favoriet! Toch heb ik het al 5 jaar niet meer gedronken and this is why…

Effect op mannen

Deens onderzoek bij 2500 mannen toont aan dat cafeïne vruchtbaarheidsverlagende effecten hebben op de mannelijk reproductie. In eerste instantie leek het onderzoek een positieve draai te krijgen want de beweeglijkheid van sperma werd vergroot, helaas nam de bevruchtingspercentage tegelijkertijd af. Snel maar weinig sterk.

Effect op het ongeboren kind

Diverse onderzoekteams  bevestigen dat cafeïne schadelijk is voor een foetus omdat die de stof niet kan omzetten door de nog onderontwikkelde stofwisseling. De cafeïne die jij als moeder drinkt bereikt via de placenta  je kind. Een volwassene is, min of meer, nog in staat de cafeïne af te breken maar een ongeboren baby niet. De effecten ondervindt de baby dus ook maar dan langduriger. Zijn hartslag verhoogt en het maakt de baby actiever. Een onrustig baby ontwikkelt zich minder goed.  Studies associëren het gebruik van cafeïne dan ook met het krijgen van baby’s met een lager geboortegewicht.

Effect op vrouwen

Miskramen door stresshormoon

Uit onderzoek blijkt dat de kans op een miskraam met 50% vergroot bij  inname van twee koppen koffie per dag.  Dr. De-Kun Li van de Kaiser Permanent Divison of Research deed onderzoek bij 1063 vrouwen die tijdens hun zwangerschap hun normale dosis cafeïne bleven nemen. Het bleek dat zij twee keer zo vaak een miskraam kregen als vrouwen die geen cafeïne namen. Dit wordt veroorzaakt door stresshormonen die je aanmaakt bij de inname van cafeïne. Deze hormonen zorgen voor bijvoorbeeld uitdrijving (bij een bevalling). Deze hormonen hoor je aan te maken na de 40e week, niet midden in je zwangerschap…. Je lijf doet dus niets verkeerds, het krijgt gewoon foute stoffen binnen waarop het reageert.

Transport eicel

Prof. S. Ward van de Amerikaanse University of Nevada School of Medicine, verklaart waarom cafeïnehoudende dranken de kans op zwangerschap bij vrouwen vermindert.

“Ons onderzoek is uitgevoerd bij muizen (muizen zijn ongevoeliger dan mensen) maar de resultaten kunnen we veel verder trekken.”, vertelt professor Sean Ward. Menselijk eitjes moeten van de eierstokken naar de baarmoeder reizen om bevrucht te kunnen worden. Over het algemeen werd aangenomen dat kleine haartjes in het slijmvlies van de eileider het transport ondersteunen. Ook het samentrekken van de eileiders in de richting van de baarmoeder helpt hierbij. Tijdens het bestuderen van de eileiders van muizen ontdekten Ward en zijn onderzoeksteam dat cafeïne de activiteit stopten van bepaalde cellen in de eileiderwand. Deze cellen coördineren het samentrekken van de spieren en als deze geremd worden kunnen de eitjes niet vervoerd worden. Ward: “Deze remming van de spieractiviteit verklaart waarom vrouwen die veel cafeïne drinken meer moeite hebben om zwanger te raken, dan vrouwen die geen cafeïne consumeren.”

Kortom, mannen, vrouwen en het ongeboren kind hebben geen baat bij het gebruik van cafeïne.

Hoeveel?

Thee en cola bevatten dan wel de helft minder cafeïne, maar minder schadelijk is het niet. Cola bevat naast cafeïne ongelofelijk veel suiker (40 suikerklontjes per liter) en thee bevat theïne (wat eigenlijk ook cafeïne betekent).  De hoeveelheid is ongeveer twee keer minder dan in koffie. De hoeveelheid theïne verschilt per theesoort. Zwarte thee bevat 2 x zoveel theïne als groene thee, drie keer zoveel als witte thee en zes keer zoveel als kruidenthee. Rooibosthee bevat geen theïne.

Neem het zekere voor het onzekere en gebruik geen producten met cafeïne of theïne als je zwanger wilt worden. Het is wel duidelijk dat het dagelijks gebruik ervan je vruchtbaarheid vermindert en de kans op een miskraam vergroot.

Cafeïnevrije producten

Net als gewone koffie blijft cafeïnevrije koffie vochtafdrijvend. Verder, niet geheel onbelangrijk zijn cafeïnevrije producten bewerkte producten. Wat betekent dat er chemicaliën  worden gebruikt om de cafeïne eruit te halen EN er worden minder goede kwaliteit bonen gebruikt. In dat geval zou ik denk ik liever een echt (biologisch en e-nummervrij) kopje koffie drinken in plaats van een cafeïnevrije koffie met chemicaliën die vaak nog hormoonvervormend zijn ook ☹

 

Hoeveelheid cafeïne per drankje;

Kopje koffie (125 ml) 85 mg

Kopje zwarte thee (125 ml) 45 mg

Glaasje cola (150 ml) 5 tot 35 mg

Energiedrank (250 ml) 88 mg

Cafeïnevrije koffie (125 ml) 2 tot 6 mg

Chocolademelk (150 ml) 30 mg

Advies

Volgens dr. Li kunnen vrouwen die zwanger zijn of proberen zwanger te worden het beste drie maanden lang geen cafeïnehoudende dranken te drinken. Beter nog helemaal niet tijdens de zwangerschap.

Tips:

  • – Tulsi thee
  • – Kruidenthee (niet meer dan ½ liter per soort) omdat sommige kruidentheeën  geneeskrachtig zijn.
  • – Wissel af met water, bouillon of fusionwater (fruit in water).

Bronnen

  • – University of Nevada School of medicine. Prof. S. Ward
  • – University of Sao Paolo (effect of cafeïne consumption and fertility)
  • – University of California (effect of female and male cafeïne consumption)
  • – University Department of Growth and Reproduction, Copenhagen
  • – Boek “Innesteling, zwanger worden en zwanger blijven”.

 

Sharing is caring!