Van alle Afrikaanse stammen die vandaag de dag nog steeds bestaan, is de Himba-stam een van de weinige die de geboortedatum van de kinderen telt, niet vanaf de dag dat ze geboren zijn, of verwekt werden, maar vanaf de dag waarop de moeder beslist om een kind te krijgen.

Als een Himba-vrouw besluit om een kind te krijgen, gaat ze weg en gaat ze alleen onder een boom zitten, en ze luistert totdat ze het liedje van het kind kan horen dat wil komen. En nadat ze het lied van dit kind heeft gehoord, keert ze terug naar de man die de vader van het kind zal worden, en leert hem het lied. Wanneer ze de liefde bedrijven om het kind fysiek te verwekken, zingen ze het lied van het kind als een uitnodiging om te komen.

Wanneer ze zwanger wordt, leert de moeder dat kinderliedje aan de vroedvrouwen en de oude vrouwen van het dorp, zodat wanneer het kind wordt geboren, de oude vrouwen en de mensen om hen heen het lied van het kind kunnen zingen om hem te verwelkomen. Terwijl het kind opgroeit, worden de andere dorpsbewoners het lied van het kind geleerd. Als het kind valt of gewond raakt, pakt iemand hem / haar op en zingt hij / zij zijn / haar lied. Of wanneer het kind iets geweldigs doet, de rituelen van de puberteit doorloopt, en vervolgens als een manier om deze persoon te eren, zingen de mensen uit het dorp zijn of haar lied.

In de Himba-stam is er een andere gelegenheid wanneer het “kinderliedje” voor de Himba-stammens wordt gezongen. Als een Himba-stamlid of stamlid een misdaad begaat of iets dat in strijd is met de sociale normen van de Himba, roepen de dorpelingen hem of haar in het centrum van het dorp en de gemeenschap vormt een cirkel om hem / haar heen. Vervolgens zingen ze zijn / haar geboortelied voor hem / haar. De Himba beschouwt correctie niet als een straf, maar als liefde en herdenking van identiteit.
Want als je je eigen liedje herkent, heb je geen behoefte of voel je noodzaak iets te doen dat een ander kwaad zou doen.

In het huwelijk worden de liederen samen gezongen. En tenslotte, wanneer de Himba-stamlid / stamvrouw in zijn / haar bed ligt, klaar om te sterven, komen alle dorpelingen die zijn of haar lied kennen zingen en zingen – voor het laatst het lied van die persoon.

 

Geschreven door De Los Rodriguez Alphz
Vertaald door Melany Brunings

Sharing is caring!