“Moederdag”, “Vaderdag”, “Dag van het gezin” en nu “Dag van de Kinderwens”.
Spreekt het idee van “Dag van de Kinderwens” jou aan? Lees dan dit artikel over gedenkdagen die te maken hebben met het ouderschap, hoe zij zijn ontstaan en wat zij voor ons betekenen.

Moederdag In 1908 organiseerde Anna Marie Jarvis uit West Virginia de eerste Moederdag, vooral om haar moeder Ann Reeves Jarvis te herdenken, die in de Amerikaanse Burgeroorlog zogenaamde Mother’s Day Work Clubs had georganiseerd om voor voedsel en medicijnen voor hulpbehoevende moeders te zorgen. Het idee sloeg aan, en Jarvis zette door om meer mensen over te halen. In 1914 besloot de president dat elke tweede zondag in mei voortaan Mother’s Day zou zijn, een nationale feestdag. De feestdag heeft zich in zijn huidige vorm vanuit de Verenigde Staten over de rest van de westerse wereld verspreid. In Nederland begon de traditie rond 1925.

Vaderdag is een dag waarop het vaderschap, vaderlijke plichten en de invloed van vaders in de samenleving wordt gevierd. Naar verluidt is Vaderdag in 1909 geïntroduceerd door mevrouw Sonora Smart Dodd, uit de staat Washington, waarbij zij haar vader, William Jackson Smart, wilde eren. Hij was een veteraan uit de Amerikaanse Burgeroorlog, die weduwnaar was geworden, nadat zijn vrouw in het kraambed bij de geboorte van hun zesde kind gestorven was. Toen zijn dochter volwassen geworden was, wilde ze de kracht en het doorzettingsvermogen van haar vader onder de aandacht brengen. Zij was hiervoor geïnspireerd door Anna Jarvis, die een jaar eerder een Moederdag had gelanceerd. In Nederland werd vanaf 1937 vaderdag gevierd.

Dag van het gezin is een internationale gedenkdag die jaarlijks op 15 mei plaatsvindt. In 1993 riepen de Verenigde Naties deze dag uit. Op 28 oktober 2008 liet de Nederlandse minister voor Jeugd en Gezin André Rouvoet weten een nationale versie van deze gedenkdag te willen maken. Op 31 oktober kwam dit onder meer aan de orde in de gezinsnota voor een “gezinsvriendelijker” Nederland die het kabinet toen presenteerde. Op deze dag zou de overheid moeten helpen bij het intact houden van gezinnen. De gepresenteerde nota “De kracht van het gezin” gaf naast nieuwe plannen onder meer maatregelen als het kindgebonden budget boven op de kinderbijslag.
En nu zien wij graag dat de “Dag van de Kinderwens” ook toegevoegd mag worden aan de lijst van gedenkdagen.

Feiten over de kinderwens
1 op de 60 kinderen is in Nederland geboren door middel van IVF of ICSI. 1 op de 6 echtparen heeft te maken met vruchtbaarheidsproblemen. In 2015 zijn er 631 aanvragen voor adoptie gedaan. 304 kinderen werden geadopteerd.
In 2014 verbleven ca. 10.000 kinderen bij pleeggezinnen voor voltijdpleegzorg.

Waarom “Dag van de Kinderwens”?
Door mensen die op een bijzondere of moeizame en kostbare manier hun kinderwens proberen te verwezenlijken een dag van erkenning te geven, steunen wij hen en hun omgeving. Denk hierbij aan koppels met fertiliteitsproblemen, adoptieouders, alleenstaanden en homostellen die gebruik moeten maken van vruchtbaarheidsbehandelingen en ingewikkelde juridische constructies om vader of moeder te mogen worden. Vergeet ook zeker pleegouders niet, die we zeker onze waardering mogen tonen. Een groot aantal hebben de strijd, voor een eigen kind verloren en ook zij die wel eigen kinderen kregen dragen extra verantwoording voor kinderen met een (klein) rugzakje. En niet in de laatste plaats, wensouders die nooit ouders werden of worden en stilletjes van het toneel verdwijnen. Wij zijn van mening dat zij een Nationale Dag van de Kinderwens verdienen, als blijk van waardering voor het doorstaan van zaken die de meeste van ons niet mee maken. Dag van de Kinderwens helpt ons er bovendien aan herinneren dat een kindje krijgen niet als vanzelfsprekend beschouwd mag worden.
Geef deze mensen een gezicht, verbreek de stilte, verban het taboe.

Like deze facebookpagina en deel deze blog.
Goede ideeën & hulp kunnen wij goed gebruiken!  Wil je een bijdrage leveren?
E-mail ons gerust!

 

Geschreven door Melany Brunings

Bronnen:
www.kinderwens.nl
www.adoptie.nl
www.pleegzorg.nl
www.wikipedia.nl

Teken de petitie

Volg en like “Dag van de Kinderwens” op Facebook of Twitter.