Wanneer men het heeft over verminderde vruchtbaarheid dan denk je in eerste instantie niet aan je darmen. Je denkt eerder aan je geslachtsorganen of hormonen want die moeten er voor zorgen dat het gebeurt.

We zijn het er allemaal over eens dat je wanneer je zwanger wilt worden vitaminen en mineralen extra nodig hebt omdat je lijf nu eenmaal een heel mens moet gaan maken, dus daar kun je maar beter goed in zitten. Je zwangere lijf maar ook het kindje (belangrijkste natuurlijk) is gebaat bij de juiste hoeveelheid voedingstoffen, foliumzuur is onmisbaar bijvoorbeeld en voorkomt een open ruggetje.

Maar als er iets mis is met je darmen dan kun je wel 10 potjes vitamine leegeten maar de opname ervan zal niet (voldoende) gebeuren. Dat is jammer want je hebt vitamines nodig, sterker nog bij een tekort aan sommige vitamine wordt de kans dat je goede eicellen of spermacellen aanmaakt alleen maar kleiner en komt de innesteling ook niet ten goede.

Goed zorgen voor je darmen wil je optimaal vruchtbaar zijn is dus geen overbodige luxe. Ben je verminderd vruchtbaar dan is het zeker zaak om daar eens goed naar te kijken en uit te sluiten dat daar je probleem ligt, want dit wordt duidelijk over het hoofd gezien omdat men er gewoon niet aan denkt of van op de hoogte is. Ook wanneer de diagnose ‘onverklaarbaar onvruchtbaarheid’ in je dossier staat, is het misschien een idee dit eens goed onder de loep te nemen.

Rika Lukac, auteur van het boek “InNESTeling, zwanger worden en blijven” heeft een heel interessante blog geschreven over de werking van de darmen en de invloed ervan op je vruchtbaarheid. In dit blog lees je hoe je ontdekt of er misschien iets is met je darmen maar ook zeker wat je er aan kan doen en dat vind ik zo fijn aan haar artikelen, altijd oplossingsgericht!

Liefs,
Melany

Sharing is caring!