Wist ik veel.
Ik had wel geleerd op diverse opleidingen hoe het technische deel van je hormooncyclus eruit ziet, maar dat er 4 verschillende fasen zijn, dat had niemand me verteld. Hoe hormonen je in iedere fase beïnvloeden, dat wordt nog steeds niet verteld. Bezopen eigenlijk, als je bedenkt dat juist die 4 fasen je dagelijkse leven beïnvloeden.

HORMONEN BEPALEN HOE JIJ FUNCTIONEERT

Niet een beetje, hormonen bepalen hoe jij je voelt, hoeveel energie je hebt en waar je goed in bent. Dat wisselt met iedere fase. Als je dat weet, dan kun je daar rekening mee houden. Dan loopt alles gewoon veel makkelijker omdat je met de stroom mee gaat in plaats van er tegenin. Hoe meer je rekening houdt met die 4 fasen van je cyclus, hoe heerlijker het leven wordt. Dan wordt zelfs menstrueren iets om naar uit te kijken. Ik zie je nu bijna van je stoel af rollen van het lachen en van ongeloof, maar het is echt zo.

DE 4 FASEN VAN JE MENSTRUATIECYCLUS

De eerste fase begint ongeveer 5-7 dagen na het begin van je menstruatie, afhankelijk van hoe lang je vloeit. Dit is de  pre-ovulatiefase. Je energie bouwt zich op. Dit is de fase om nieuwe projecten op te starten, de lente van je menstruatiecyclus. Wil je dingen anders in je leven? Pak het aan in deze fase. Dit is een productieve fase.

Fase twee is de ovulatie fase. Deze fase begint ongeveer op ongeveer op dag 13-14 van je cyclus duurt tot ongeveer dag 21. Het emotionele en creatieve hoogte punt in je cyclus. De fase in je cyclus waarop je gericht bent op relaties en jezelf laten zien. Alles wat te maken heeft met contact en communicatie met anderen en jezelf in de wereld zetten,  loopt als vanzelf in deze fase. Je energie niveau is hoog en je hebt een goed uithoudingsvermogen.

Fase drie is de pre-menstruele fase, die beruchte week voor je menstruatie.
Deze fase begint rond dag 21 en duurt tot aan je menstruatie. De periode van evaluatie en beschouwing. Voer nu de routineklussen uit. Je energie wordt langzaam minder en je hebt steeds meer behoefte aan rust. Je bent kritisch, dus nu is de tijd om orde op zaken te stellen. Schoonmaken, opruimen, projecten redigeren, puntjes op de i zetten, daar ligt nu je kracht.
Alles wat je de afgelopen weken hebt laten liggen, emoties die je hebt onderdrukt en dingen die je niet hebt gezegd, komt nu naar boven. Stop het niet weg maar schrijf het op en ga er na je menstruatie mee aan de slag.

Hoewel de eerste dag van je menstruatie dag 1 van je cyclus is, beschouwen we de menstruatiefase als de vierde fase van je cyclus. Nu kun je moeiteloos bij je intuïtie. Je energie niveau is laag en je hebt behoefte aan meer rust. Bouw die rust ook in. Trek jezelf terug, luister naar je intuïtie. Schrijf ideeën op. In de pre-ovulatie fase kun je hiermee aan de slag gaan.

ONTDEK JOUW EIGEN CYCLUS EN RITME

Binnen het bovengenoemde cycluspatroon,  heeft iedere vrouw kleine variaties. De ene heeft een topdag vlak voor haar ovulatie, de ander juist een minder goede dag. Heel prettig als je weet hoe dat voor jou is zodat je er rekening mee kunt houden met hoe jij dingen plant in je agenda. Hoeveel makkelijker zullen dingen in je leven verlopen als je ze op de juiste tijd in je cyclus doet, als je meebeweegt met wat je lichaam je aangeeft. Zo kun je je kwaliteiten inzetten wanneer ze op hun sterkst zijn en kun je rust nemen wanneer je er echt behoefte aan hebt. Het houdt je ook vitaal en gezond en klachten rondom je menstruatie zullen een stuk minder worden.

Je eigen cyclus ontrafel je op leuke en makkelijke wijze met het Cyclus dagboek door dagelijks een moment de tijd te nemen om op schrijven hoe je je voelt en waar je wel en geen behoefte aan hebt. Met de cirkelvormige cycluskaart maak je jouw cyclus visueel. Zo heb je je eigen gebruiksaanwijzing in handen en dat maakt het leven een stuk leuker en makkelijker.

Klik hier voor meer informatie over het Cyclus dagboek en bestel direct jouw eigen exemplaar.

Warme groet, Astrid

PS: 

♥ je hormonen bepalen hoe jij je voelt, hoeveel energie je hebt en waar je goed in bent

♥ je menstruatiecyclus bestaat uit 4 fasen en in elke fase voel je je anders, is je energie anders, en blink je uit in andere dingen

♥ iedere vrouw heeft variaties op het basispatroon

♥ ontdek jouw eigen ritme met het Cyclus dagboek dat je hier kunt bestellen

Sharing is caring!