Eigenlijk was ik bezig met een blog over vruchtbaarheid, waarvan “de pil” een onderdeel zou zijn, toen een lid van mijn facebookgroep een bericht plaatste over de pil dat zo interessant is en boordevol informatie stond waarvan ik geen weet had dat ik besloot er een hele blog aan te wagen. Dankjewel Marloes, door jou kunnen we het met iedereen delen!
Het is nogal een groot stuk dus ik heb de hulp ingeroepen, niet alleen vanwege het vertalen maar ook vanwege de kennis van Iris Mulder. Iris houdt zich bezig met zowel de kinderwens als anticonceptie. Haar bedrijf heet Lunalife en ze heeft hier als geen ander verstand van. Iris en ik maken ons zorgen over (jonge) vrouwen en (on)vruchtbaarheid, met deze blog maken wij een begin om dat kenbaar te maken.
Ook Iris ben ik dankbaar voor haar hulp.
Tot slot, deze blog en dit artikel is bedoeld om je te informeren, niet als medisch advies!
Liefs,
Melany
D e a n t i c o n c e p t i e p i l
Sinds de jaren ’60 is de anticonceptiepil een populaire vorm van geboortebeperking. Het wordt ook regelmatig voorgeschreven ter behandeling van menstruatiestoornissen. Veel vrouwen krijgen de pil aangeboden als een simpele wijze van anticonceptie of om hun onregelmatige of pijnlijke cycli te verhelpen. Vrouwen wordt echter niet verteld dat dit niet zo simpel is als het klinkt. Recentelijk werd een Kickstarter Campagne begonnen voor de productie van ‘Sweetening the Pill’; een film gecreëerd door Ricki Lake en Abby Epstein, de makers van The Business of Being Born. Deze nieuwe documentaire heeft kritiek gekregen van degenen die geloven dat de de negatieve kijk op de pil “anti-vrouwelijk” is. Maar is het niet juist anti-vrouwelijk om vrouwen een product aan te bieden dat hun hormonen en vruchtbaarheid reguleert, zonder transparantie en openheid over de daadwerkelijke effecten van dit product? Hier volgt een overzicht van wat je zou moeten weten over de pil:
Hoe werkt de pil?
Als je de pil voorgeschreven hebt gekregen, is de kans groot dat je verteld is dat de pil je eisprong stopt en je van een regelmatige menstruatiecyclus voorziet. Dit is eigenlijk een halve waarheid. De pil bestaat uit synthetische hormonen; progesteron en oestrogeen. De mini-pil bevat alleen progesteron. De pil verstoort het reguliere hormoonsysteem en imiteert de hormoonniveaus van een menopausale vrouw. Hoewel dit de ovulatie onderdrukt, is dit niet zonder invloed op het hormoonsysteem en lichaam. Een vrouw die de pil slikt, heeft een grote kans om een zeer regelmatige cyclus te ervaren met een voorspelbare menstruatie-achtige bloeding. Deze schijn kan bedriegen. De bloeding is niet het resultaat van een typische menstruatie cyclus, maar simpelweg een doorbraakbloeding ten gevolge van onttrekking van de hormonen in de pil. Als je de pil neemt, krijg je 21 dagen pillen die hormonen bevatten en 7 dagen suikertabletjes: placebo’s (red: of 7 dagen waarin je geen pil slikt). Gedurende die 7 dagen beleeft het lichaam een terug trekking van deze hormonen en dat veroorzaakt de bloeding.
Moeten vrouwen stoppen met het gebruik van de pil?
Elke vorm van medicatie, alles wat we tot ons nemen en elke gezondheidskeuze die we maken, heeft invloed op onze lichamen. Zelfs de beslissing om geen medicatie te nemen, heeft invloed op onze gezondheid en welbevinden. Deze beslissingen zouden genomen moeten worden nadat de voor-en nadelen van alle opties goed zijn afgewogen. Dit artikel moet niet gebruikt worden in plaats van medisch advies van artsen en zorgprofessionals. Het is bedoeld om je te helpen de baten en risico’s van het gebruik van hormonale conceptie af te wegen.
Ten gevolge van korte spreekuren en veronderstellingen over de interesse van ons als patiënten over de werking van medicatie, krijgen we vaak recepten voorgeschreven zonder volledig te begrijpen hoe het medicijn werkt. Om een actieve deelnemer te kunnen zijn in onze eigen gezondheidszorg, geboorteregeling en welbevinden, moeten we meestal zelf op zoek naar extra informatie om een bewuste goed geïnformeerde keuze te kunnen maken.
Veel van ons zijn ons bewust van de meest voorkomende milde bijwerkingen van de pil, zoals spotting, licht bloedverlies tussen reguliere bloedingen door, hoofdpijn, misselijkheid en de meer serieuze maar zeldzame risico’s zoals een herseninfarct (met name als je ook rookt). Naast deze bekende bijwerkingen, zijn er echter andere problemen verbonden aan de pil waar veelal niet over gesproken wordt.
6 problemen met de pil waar je waarschijnlijk nog niet van gehoord had
#1: de pil verstoort het hormoonsysteem
Ons hormoonsysteem bestaat uit diverse klieren. Deze klieren produceren hormonen die onze stofwisseling, groei, ontwikkeling, seksuele functie, voortplanting, slaap, gemoedstoestand en andere processen regulieren. Als we hormonen toevoegen aan ons lichaam, beïnvloedt dit de productie van onze lichaamseigen hormonen. Deze verstoring kan invloed hebben op ons totale hormoonsysteem. Het is waarschijnlijk lastig om iemand te vinden die nog nooit gehoord heeft van hormoonverstoorders in ons eten en verzorgingsproducten. Veel van ons proberen gezond te eten, beperken de hoeveelheid plastic en gebruiken natuurlijke verzorgingsproducten. Terwijl de pil, in zijn ware aard, een hormoonverstoorder is.
Een aantal problemen gerelateerd aan de gevolgen van hormoonverstoring:
Schildklier stoornissen, slaapstoornissen, energieniveaus, concentratie en geheugenproblemen, stemmingswisselingen, huidaandoeningen zoals acne, droogheid of verkleuring, functioneren van het immuunsysteem.
#2: De pil maskeert menstruatiestoornissen
Veel vrouwen krijgen de pil voorgeschreven om hun menstruatie, symptomen van endometriose, pijnlijke ovulaties en/of menstruaties, pijnlijke vleesbomen of cystes, PCOS en andere zorgen weg te nemen of te reguleren. Hoewel het stoppen van de natuurlijke menstruatiecyclus deze symptomen kan verlichten, is het geen behandeling om de aandoening te verhelpen. Het verlichten van klachten klinkt aantrekkelijk, maar het kan het toepassen van effectieve behandeling vertragen. Veel jonge meisjes en vrouwen die pijnlijke cycli ervaren, krijgen simpelweg de pil voorgeschreven, De symptoombestrijding kan het stellen van een goede diagnose vertragen, terwijl de onderliggende oorzaak verergert.
Bijvoorbeeld: endometriose is een serieuze medische aandoening. Als de pil de sterke bloedingen en pijn die met endometriose gepaard gaan, wegneemt, kan dit tot de ontwikkeling van serieuze toekomstige gezondheidsproblemen leiden. Geschat wordt dat endometriose voorkomt bij 50% van de vrouwen die tot onvruchtbaarheid leiden. Gemiddeld duurt het 7 jaar vanaf de eerste symptomen totdat een vrouw een daadwerkelijke diagnose krijgt. Veel van de gevallen van verlate diagnose en behandeling gaan gepaard met het voorschrijven van de pil om te behandelen wat gekwalificeerd wordt als “ernstige maar ‘normale’ menstruatiepijn”. Cervicale Ectropie (red: een aandoening waarbij slijmgevende klieren zich niet alleen aan de binnenkant, maar ook aan de buitenkant van de baarmoedermond bevinden) komt ook vaker voor onder vrouwen die de pil slikken.
#3 De anticonceptiepil kan invloed hebben op de geestelijke gezondheid
Ons endocriene systeem, die verantwoordelijk is voor de productie van hormonen , speelt een grote rol in onze geestelijke gezondheid. Wanneer we worden blootgesteld aan hormoonontregelaars, zoals de pil, kan onze geestelijke gezondheid worden beïnvloed. Uit een recente studie bleek dat 4-10 % van de vrouwen gemeld hebben dat er tijdens het gebruik van de pil (combinatie progesteron en oestrogeen) nadelige bijwerkingen optraden die op de stemming effect hadden. De studie toonde aan dat de pil invloed heeft op die hersenactiviteit die stemmingswisselingen, depressieve symptomen en andere negatieve emotionele gevoelens veroorzaken. Een cohortstudie liet zien dat vrouwen die hormonale anticonceptie gebruikten meer last hadden van depressie, angst, vermoeidheid, neurotische symptomen, seksuele stoornissen, dwang en woede. Een andere studie bewees zelfs dat vrouwen met een hogere ethinylestradiolwaarden in het bloed, eerder meldingen deden van jaloezie in de relationele sfeer. Dit is niet een bijwerking waarvan je zou verwachten dat het door een hormoon in gang wordt gezet of door de de pil komt. Deze bevindingen doen je afvragen wat de impact van (kunstmatige) hormonen écht is op ons leven. Gelukkig slikken veel vrouwen de pil zonder dat ze last lijken te hebben van emotionele of psychische problemen. Het is echter wel belangrijk om bewust te zijn van de impact die de pil kan hebben op onze lichamen en geest.
#4 Anticonceptie kan leiden tot een verlaagde libido
Een veelvoorkomende klacht van vrouwen, die de pil gebruiken is dat ze geen seksdrive hebben. Het vrouwelijke libido wordt over het algemeen niet echt serieus genomen, maar de realiteit is dat het een belangrijk onderdeel is van de algemene gezondheid als ook een gezonde relatie. Hoewel er allerlei oorzaken en risicofactoren kunnen spelen als het aankomt op de seksualiteit van de vrouw, kan de pil dus duidelijk een rol spelen als het gaat om seksuele stoornissen bij de vrouw. Een recente studie toonde aan dat het gebruik van de pil de kans op seksuele stoornissen verhoogt, wat natuurlijk een zeer nadelig effect op je relatie kan hebben. Deze stoornissen veroorzaken veel stress en hebben een negatieve invloed op het emotionele welzijn van de vrouw. Een gezonde relatie opbouwen is een hele opgaaf, maar bij dit soort stoornissen wordt het er niet makkelijker op. De emotionele en fysieke bijwerkingen van de pil (als hier geen actie op ondernomen wordt), kunnen zelfs het einde van een relatie betekenen.
#5: Afzien van de pil – niet altijd gemakkelijk
Stoppen met de pil is niet te vergelijken met het stoppen van een verslavend of verdovend middel, maar in ons lichaam kunnen wel heftige veranderingen optreden als we stoppen met het gebruik van synthetische hormonen. Het endocriene systeem is verstoord door de pil en het kan een tijdje duren voordat deze weer normaal functioneert. Acne, gewicht- en eetlustveranderingen, onregelmatig bloeden, stemmingswisselingen en vertraagde ovulaties zijn niet ongewoon en worden zelf nog maanden na het stoppen nog waargenomen. Deze veranderingen laten zien hoezeer de pil invloed heeft op onze hormoonspiegels. Gelukkig is het zo dat als het lichaam zich weer heeft aangepast, veel vrouwen melden zich beter te voelen. Wanneer ons lichaam weer in staat is een normale cyclus op gang te brengen, met normale hormoonwaarden voelen wij ons weer op ons best! Als we met de pil begonnen zijn om symptomen en menstruatiestoornissen te bestrijden, zal daadwerkelijk behandeling zoeken ons zeer waarschijnlijk nog beter doen voelen, dan toen we de pil slikten.
#6: De anticonceptiepil kan van invloed zijn op je vruchtbaarheid
In een studie gepresenteerd aan de European Society of Human Reproduction en Embryologie, sprak Dr. Katherine Birch Petersen haar bezorgdheid uit over het gebruik van de anticonceptiepil en de vruchtbaarheid van een vrouw. De ovariële reserve van een vrouw is het meest nauwkeurig te beoordelen door twee metingen: niveaus van AMH (Anti-Mullerhormoon) in het bloed , en door het aantal vroege follikels in de eierstok ( AFC ). Van 833 vrouwelijke deelnemers tussen de leeftijden van 19 en 46, ontdekten de onderzoekers dat de AFC 16% lager was bij degenen die de pil namen. AMH-niveaus daalden met 19%. De studie toonde ook aan dat degenen die de pil gebruikt hadden, eierstokken hadden die tussen 29 en 52 % kleiner waren dan die van niet – pilgebruiksters. Het grootste verschil werd gevonden bij de jongste van de proefpersonen, in de leeftijd tussen 19 en 29,9. ” De pil kan een ernstig verminderde ovariële reserve maskeren … en dit is belangrijk om te erkennen “, zegt Dr. Katherine Birch Petersen.
Als je besluit de pil te gaan gebruiken
Vrouwenarts en voortplantingsspecialist Dr. Andrew Orr, zegt dat het belangrijk is de volgende aanbevelingen te overwegen wanneer je besluit de pil te gaan nemen;
• Onthoud dat niemand met migraine of ernstige hoofdpijnen de combinatiepil of de pil (met oestrogenen erin) zou moeten gebruiken, dit is een contra-indicatie (iow: de pil mag dan op medische gronden niet gebruikt worden) Je hebt een pil met alleen progesteron nodig.
• Als je de (combinatie)pil gebruikt zou je eerst onderzocht moeten worden op erfelijke stollingsstoornissen, omdat je een verhoogde risico hebt op trombose en andere bloedstollingsaandoeningen (beroerte).
• Iedere vrouw zou een vrouwenarts moeten bezoeken, zodat de werkelijke gezondheidsklachten voor het gebruik van de pil opgelost worden en niet door het gebruik van de pil gemaskeerd worden. Gynaecologische problemen worden niet verholpen door pilgebruik, slechts gemaskeerd.
• De doorbraakbloeding veroorzaakt door de pil is geen echte menstruatie.
• Je moet je er ook van bewust zijn dat bepaalde medicijnen de betrouwbaarheid van de pil verminderen. Dat geldt ook voor ziekte. Dus laat altijd eventuele wisselwerkingen door je arts of apotheker controleren, voordat je medicijnen neemt. Als je last hebt van je spijsvertering, zoals overgeven of diarree, kan het dat de pil onvoldoende geabsorbeerd wordt om de eisprong te onderdrukken. Dit kan een zwangerschap tot gevolg hebben.
• Lees altijd de bijsluiter en volg deze nauwkeurig. Het is mogelijk dat je niet beschermd bent vanaf het eerste moment dat je de pilt slikt (red: afhankelijk van de soort pil en het moment van starten). Het kan tijd kosten voordat de hormonen in staat zijn een zwangerschap te voorkomen.
Tot slot, velen zeggen dat de pil één van de belangrijkste wetenschappelijke ontdekkingen en vooruitgang is van de 20ste eeuw. Ik denk niet dat we kunnen betwijfelen dat de pil van grote invloed is. We kunnen ons echter wel afvragen: Wegen de voordelen van de pil op tegen de risico’s? Zijn we ons volledig bewust van de korte en lange termijn effecten? Indien je daarvan volledig op de hoogte bent kun je pas besluiten of de pil een geschikt middel is voor jou.
Originele artikel is geschreven door Maria Pyanov
Vertaling door Iris Mulder & Melany Brunings
Meer lezen over dit onderwerp, lees ook de blog van Heleen
26 juni 2016 at 18:04
7. – de pil kan leiden tot trombose en long embolieeen. #nogood