Het is een heel nieuwe business, die bijna niet te controleren is. Eigenlijk best eng want waar liggen de grenzen? Wat kan? Wat mag? Mijn partner en ik overwogen ook draagmoederschap maar ik vond het een enorm dilemma; kon ik vragen van een ander wat ik zelf misschien helemaal niet voor een ander zou over hebben?? Ik had het in ieder geval niet kunnen vragen van een vrouw die ik niet zou kennen, maar dat zijn mijn grenzen. Een mening over de grenzen van anderen en die van de industrie op dit moment kun je vormen door te kijken naar de 4-delige serie van de KRO-NCRV. Het eerste deel wordt uitgezonden op 22 maart om 20.25 uur op NPO2 en heet “Reizende eicellen”.
Naar aanleiding van deze serie nam ik contact op met Anneke Jansen van Fertitravel. Anneke is eigenaar van een bureau in Nederland die stellen helpt bij het vinden van passende vruchtbaarheidsbehandelingen in het buitenland. Hiervoor reizen zij zelf af naar de klinieken om hun clienten goed te kunnen adviseren. Anneke is ook sponsor van Kinderwensbloggers, wij geloven dat zij op een integere manier werken en stelde haar een aantal vragen.
5 vragen aan Anneke Jansen van Fertitravel.
- Jij hebt meegewerkt aan deze docu, waarom? “Om het bespreekbaar te maken er zijn veel mensen die hier gebruik van willen maken. Taboe doorbreken, we ontkomen er niet meer aan. Daarnaast vinden we het belangrijk dat mensen de juiste keuzes maken in dit traject. Door mee te werken aan deze docu laten we zien dat er verschillende opties zijn.“
- Zie jij het als een industrie?– “Vervelende vraag, deze “industrie” is ontstaan omdat er behoefte aan is. Industrie vind ik een negatieve benaming, ik vind ons bedrijf geen industrie.”
- Klopt het dat er klinieken zijn die commercieel werken? “Ja, sommige hebben alleen een commercieel belang.”
- Hoeveel klinieken heeft Fertitravel bezocht? “Wij hebben 20 tot 30 klinieken in Europa bezocht maar we werken niet met allemaal.”
- Welke raden jullie aan? Welke niet? “Voor ons is het belangrijk dat de wens van de cliënt aansluit op de vraag. Zo vindt de één een commerciële instelling belangrijk en de ander vraagt om een meer persoonlijke benadering. Daarnaast bieden niet allen dezelfde behandelplannen en –technieken, het is dus ook afhankelijk van de zorgvraag die je hebt.“
Meer informatie over de documentaire vind je door hier te klikken.
Meer informatie over Fertitravel vind je hier.
Geef een reactie