In het begin van de week heb ik nog serieus getwijfeld of ik wel een eisprong zou hebben. Ondanks de niet mis te begrijpen LH-stijging en de krampen in mijn linkeronderbuik vorige week zondag bleef de bevestiging van een temperatuurstijging aanvankelijk uit. Pas op woensdagmorgen een opmerkelijke opwaartse trend. En sindsdien blijft mijn temp meer dan 0,5 graden hoger dan in het eerste deel van mijn cyclus. Ik ga er dus vanuit dat ik pas op dinsdag (CD23) geovuleerd heb. Hopelijk was die lange aanloop een voorbereiding van een supersprong die goud gaat halen op de Spelen. Al zou ik ook al heel tevreden zijn met zilver of zelfs met de laatste podiumplaats. Afwachten….…maar in eerste instantie tot dinsdag. Dan heb ik een afspraak om mijn bloed- en urineresultaten te bespreken met de nieuwe huisarts. Vrijdag kreeg ik mijn kopie van de resultaten al per post thuis. Naast de vele waarden die mooi binnen de vooropgestelde minima en maxima liggen, zijn er toch ook een aantal uitschieters. En uiteraard maak ik me daar nu zorgen over.

Ik heb blijkbaar een heel laag gehalte aan DHEA sulfaat (42 ug/dl met een normale range 110-430). DHEAS wordt gebruikt om de hoeveelheid DHEA in het lichaam te bepalen (DHEAS wordt door het lichaam omgezet in DHEA door het afgeven van de sulfaatgroep.) En DHEA is een precursor hormoon dat (met wat tussenstappen) kan omgezet worden in de belangrijkste geslachtshormonen (oestrogeen, progesteron, testosteron). DHEA wordt aangemaakt door de bijnieren, voornamelijk ‘s morgens (op het moment van de bloedafname was ik ongeveer 45min wakker!). Een tekort aan DHEA maakt dat je je moe en neerslachtig voelt en dat je hormoonbalans verstoord is.

De resultaten tonen ook een heel laag gehalte aan vrij cortisol aan .(6,2 ug/l voor een normale range 10-30). Ook Cortisol wordt aangemaakt door de bijnieren en zou ‘s morgens moeten pieken. Het regelt onder andere ons metabolisme, onze immuunreacties, de bescherming tegen ontstekingsreacties en speelt een belangrijke rol in de manier waarop ons lichaam met stress omgaat. Te weinig Cortisol is dus gelinkt met vele symptomen zoals moeheid, weinig stressbestendigheid, voedselintoleranties en andere problemen van ons afweersysteem, slapeloosheid, …

Bij wie een lange periode van stress doormaakt, blijft de Cortisolproductie continu hoog. En als de stress te lang aanhoudt, kunnen onze bijnieren de productie op een bepaald moment niet meer aan en schakelen in te lage versnelling. Gelukkig staat er dinsdag ook een ontspannende sessie acupunctuur op het programma. En binnen een weekje zitten we in Tenerife om daar te genieten van wandelingen in de natuur en elkaar.

Lees hier meer blogs van Elle

Sharing is caring!