Dioxine is eigenlijk een verzamelnaam voor 75 gechloreerde organische stoffen, 17 daarvan zijn toxisch en kan al in kleine hoeveelheden je vruchtbaarheid, weerstand (immuunsysteem) en ontwikkeling aantasten. Dat is niet handig want die 3 heb je hard nodig als je zwanger wilt worden en zwanger wilt blijven. Waar zit het dan in? Hoe kun je de inname van dioxine beperken en afvoeren?

Waar zit het in? Als eerst moet je weten dat als gevolg van milieuverontreiniging dioxines in ons voedsel terechtkomen, het zit voornamelijk in dierlijke producten, zoals melk, vlees, vis en eieren maar ook op planten. Ze hopen zich op in het vetweefsel van de dieren en zijn moeilijk afbreekbaar. De chemische stof nestelt zich in ons lichaamsvet, tot in de kern van lichaamscellen en daarom is het een vervelend spulletje. Heb je last van overgewicht dan is de kans groot dat je ook meer van deze kwaadaardige stof in je lijf hebt circuleren, waar het maar heel langzaam uit verdwijnt. De hoeveelheid dioxine bouwt zo langzaam maar zeker op. Als je te veel dioxine in je lijf hebt, kan dat kanker veroorzaken. Het komt mede door luchtverontreiniging in onze voeding terecht. Luchtvervuiling kun je als individu niet zo veel aan doen maar aan de inname wel.

Hoe kun je de inname van dioxine beperken en afvoeren? 1/3 van de dioxines verlaat ons lichaam via de ontlasting, hoe ontdoe je jezelf van de rest? De inname van dioxine kun je beperken door toch zo veel mogelijk biologisch te eten.  Dioxines gaan behalve in je vetcellen (dus afvallen is in sowieso een goed idee) ook in je lever zitten, je lever zo nu en dan helpen (ontgiften) is wel een goed plan.  Als gevolg van een dieet of leefstijlverandering, gaat je lever eigenlijk automatisch ontgiften en worden vruchtbaarheidsverlagende stoffen, zoals dioxine afgevoerd. Je vruchtbaarheid stijgt wanneer foute stofjes je lichaam verlaten. Gebruik je een goede multi dan hoef je niet aan te vullen. Wil je dit proces versnellen dan is een combinatie van meer water drinken, meer bewegen en een extra eiwitshake al voldoende (gaat wel 10 x zo snel).

Tot slot, voor de lotgenoten die zwanger zijn of moeder zijn geworden. Ook in moedermelk (en de placenta) komen dioxines terecht. Moedermelk bevat deze stoffen omdat het vet voor de moedermelk uit het vetweefsel komt. Via borstvoeding draagt de moeder deze schadelijke stoffen over aan de baby. De voordelen van borstvoeding zijn echter vele malen groter dan dit nadeel, maar mocht je het willen beperken dan kun je alle bovengenoemde tips opvolgen behalve het ontgiften zelf. Je lijf is al druk bezig met het maken van een mens dus opruimen als in een detox is te veel gevraagd en zorgt er op dat moment alleen maar voor dat er meer afvalstoffen bij je guppie terecht komen en dat willen we niet!

Wees wijs en vergroot zelf je vruchtbaarheid wanneer je verminderd vruchtbaar bent,

Melany
Bronvermelding:

Lenntech

Nederlandse Voedsel en Waren autoriteit

Rijksdienst voor Volksgezondheid en millieu

 

Wil je €5,00 korting op een boek dat je meer verteld over het verbeteren van je vruchtbaarheid? Klik dan hier.

Wil je 10% korting op een goede multi voor vrouwen die zwanger willen worden? Klik hier en gebruik de code: Kinderwensbloggers2016

Sharing is caring!