Hoe accepteer je, in een wereld waarin van alles mogelijk is, dat je ongewild kinderloos bent? Of accepteer je het niet..? In de KRO-NCRV documentaire Heb je kinderen? stelt programmamaker Ines ten Berge (49) zichzelf deze vragen in haar zeer persoonlijke zoektocht.

Ines ten Berge: “In Nederland is 1 op de 5 vrouwen kinderloos. De vraag ‘Heb je kinderen?’ is voor een groot deel van hen en voor mij vaak lastig en pijnlijk. Ik dacht altijd dat als ik 50 zou worden, ik het wel verwerkt zou hebben dat ik kinderloos ben. Maar niets is minder waar.“

Vanaf haar kindertijd weet ze één ding zeker, op een dag wil ze moeder worden.

Als Ines eind 20 is probeert ze dit met haar partner, maar de relatie houdt geen stand en dus gaat ze alleen verder in haar pogingen. Verschillende vruchtbaarheidsbehandelingen en twee miskramen verder moet ze opgeven. Ze is dan 41 jaar. Nu, tegen de overgang aan, vlamt het verlangen naar een kind in alle hevigheid op: zal ze het nog een laatste keer proberen, met een gedoneerde eicel?

Haar zoektocht leidt haar onder meer langs andere mensen die ongewild kinderloos bleven, zoals een jong stel dat besloot hun leven om te gooien en naar Spanje vertrok en een ouder echtpaar voor wie medische mogelijkheden er destijds niet waren en het gemis nog steeds voelbaar is. “Als oma’s vol trots de foto’s van hun kleinkinderen laten zien voel ik me een buitenstaander. Ik zal nooit weten hoe het is oma te zijn.” Maar Ines gaat ook naar een fertiliteitskliniek in Finland, waar voldoende (geregistreerde, dus niet-anonieme) eiceldonoren beschikbaar zijn en er geen wachtlijst is.

Sharing is caring!