Binnenkort MOETEN we met zijn allen opgeven wat we willen en kunnen doneren. Wat je mening daarover is, daarover ga ik het niet hebben. Dat is persoonlijk en het is jouw lijf. Maar ik denk wel dat het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport hier iets laat liggen… En dat spookt al een tijdje door mijn hoofd maar nu kan ik er iets mee want ik heb informatie per post gekregen.

Voor mij ligt de folder waarin “alles” staat, tenminste dat staat op de voorkant. Ik moet naar de website (links onder dit blog) om te bekijken wat er gedoneerd kan worden en wanneer (bij leven of dood). Ik schrik want ik had verwacht dat je veel meer kunt doneren….

Als je mij kent of mijn blogs leest dan weet je dat ik altijd op zoek ben naar antwoorden en oplossingen op het gebied van vruchtbaarheid. Dus waarom niet een uitbreiding van wat je kunt doneren, zodat onze doelgroep ook voordelen heeft van het donorregister? Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan? Waarom moet er een aparte bank zijn voor het voortplantingssysteem? Allemaal hetzelfde laken en pak wat mij betreft. Nu ja, niet laken, wel pak ofwel het kostuum, het lichaam……

Wat kun je doneren (als je dood bent)?

organen: alvleesklier, darmen, hart, lever, longen en nieren

weefsels: bloedvaten, botweefsel, hartkleppen, kraakbeen, pezen, huid en ogen

En bij leven kun je het volgende doneren…

Nieren

Lever

Maar wacht even. We kunnen toch veel meer doneren, tijdens en na het leven?!

Tekorten eicel/sperma bank

Er is een zwaar tekort. Zou het niet eenvoudig zijn als je een vinkje kon plaatsen bij onderstaand? Gewoon via het donorregister?

Baarmoeder, eierstokken, eileiders, eicellen, sperma…..

Volgens mij kunnen wij deze medisch gezien missen tijdens en na het leven of niet? Ok ok, de medische procedure voor het transplanteren van de baarmoeder kan wel! Er is immers een baby geboren bij een vrouw die deze transplantatie heeft ondergaan. We kunnen deze nog niet in Nederland uitvoeren, omdat er nog geen deskundigen zijn en de ingreep staat nog in de kinderschoenen, maar we kunnen wel alvast invullen of we dat willen! Anders moeten we daar straks weer een aparte stichting voor opstarten, werkt allemaal te traag hoor wat mij betreft. We willen een kind, tik tak tik tak. En niet zeuren over ethische kwesties, want we laten nu ook al een hoop liggen op dat vlak en we gaan, als het gaat om de kinderwens, al flink wat grenzen (letterlijk en figuurlijk) over.

Ik ben zeer benieuwd naar jullie mening, reacties en ideeën hierover en bovendien wil ik weten of jij een orgaan uit je voortplantingssysteem zou aanvinken? We moeten het toch invullen met zijn allen, kunnen we het gelijk goed doen!

Ik heb een link van dit blog gestuurd  naar Donorregistratie, stichting transplantatie en naar het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Liefs,

Melany

Meer info:

https://www.donorregister.nl/welke-keuzes-heeft-u
https://www.transplantatiestichting.nl/donatie-bij-leven

Sharing is caring!