In februari startte ik voor het eerst de online training Voeding en Vruchtbaarheid. Dat was heel spannend! Het is nogal wat om te stellen dat voeding invloed heeft op je vruchtbaarheid. Maar ik geloof daar echt in. Al voor het eind van de eerste ronde was er al een positieve zwangerschapstest! Gedurende het jaar kreeg ik steeds meer van deze mooie berichten van deelnemers.

Maar hoe kan het dan dat je een online programma gaat volgen en daarmee je cyclus beïnvloedt?
De training is gebaseerd op de Chinese geneeskunde. Hierbij wordt een uitgebreid systeem gebruikt om te bepalen waar het lichaam uit balans is. Als ik dit aan mensen uitleg in mijn acupunctuurpraktijk, snapt iedereen het. Het is niet moeilijk, maar gewoon net even anders als wat we gewend zijn. De Chinese zienswijze leg ik in 3 stappen uit in de training. Je ontvangt deze theorieën in de eerste maand. De uitleg bestaat uit diverse filmpjes, opdrachten om het geleerde toe te passen en vragenlijsten waarin je meteen ziet of je zelf je eigen diagnose goed hebt gesteld. Dat hoeft je echt niet af te schrikken: het zijn geen moeilijke vragen! Enkele voorbeelden: heb je het makkelijk koud, of heb je het snel warm? Ben je fit of vermoeid bij het opstaan? Heb je behoefte aan iets zoet na het eten? Is jouw cyclus (on)regelmatig?

Waarom moet je weten waar je systeem uit balans is?
Omdat jij uniek bent! Jij bent jij en jij moet een manier van eten ontdekken die bij jouw past. Het is niet mogelijk om één dieet te maken voor iedereen, omdat we allemaal verschillend zijn. Heb je wel eens gekeken naar de recensies van een willekeurig dieet? Vaak zie je dat de helft van de groep het er fantastisch op doet en de andere helft wordt er ongelukkig van. Wil dat dan zeggen dat het dieet slecht is? Nee, eigenlijk niet. Het geeft gewoon aan dat het beter werkt bij het ene deel van de groep mensen dan bij het andere. Het is toch raar dat als jij het altijd koud hebt en moe bent en een ander heeft het vaak warm en wil het liefst de hele dag door rennen, dat jullie hetzelfde voedingspatroon moeten hebben?

Is de training dan een op-maat-dieet?
Nee, je kan het niet zien als dieet. Je gaat ontdekken wat eten met je doet. Voel jij je fit en energiek na jouw eten, dan past het bij jou! Ben je moe en lusteloos, dan ga je op zoek naar beter passende voeding. Ik geloof niet in het uitsluiten van bepaalde voedingsstoffen (bijvoorbeeld koolhydraten of dierlijke producten) omdat iemand anders daar een goed resultaat mee heeft. Als je zelf merkt dat het voor jouw lichaam beter is om minder koolhydraten te gebruiken of zuivel te laten staan, dan is dat wat bij jou past! Een belangrijk onderdeel is dat je geen honger mag hebben. Je hoeft dus niet op een stengel bleekselderij te knagen, maar je gaat genieten van volwaardige en lekkere maaltijden.

Kost het veel tijd om je voedingspatroon aan te passen?
Dat hoeft zeker niet. Jouw huidige eetpatroon is het uitgangspunt van de training. ’s Morgens kwark met muesli is voor jou misschien niet de juiste keuze. Wellicht verteer je het beter als je het wat langer uit de koelkast laat voordat je het eet en wat kaneel en honing toevoegt. Daarmee belast je jouw spijsvertering al minder. Ik heb nog nooit gehoord dat deze aanpassing voor problemen zorgt. Het is beter om wat warms te eten als ontbijt. Wellicht kun je in het weekend eens een groente-omelet proberen. Het is wel gebleken dat vaak het ontbijt en de lunch met kleine stapjes aangepast moet worden. Het avondeten blijft bij de meesten gelijk. Maar de aanpassingen hoeven niet ingewikkeld te zijn.

Hoe lang duurt de training en hoeveel tijd gaat het je kosten?
De training duurt 2 maanden. In de eerste maand leer je de basis, in de tweede maand ga je het geleerde toepassen, gebaseerd op jouw cyclus. De eerste maand krijg je 2-3 x per week een instructiefilmpje (ongeveer 10 minuten) en ga je het geleerde stap voor stap toepassen. De tweede maand is minder intensief. Aan de hand van de 3 stappen ga je ontdekken hoe jouw cyclus verloopt en waar de eventuele verstoringen zitten. Je zult merken dat de fase voor je eisprong anders is dan de weken voor je menstruatie. Het is verstandig om je voeding aan te passen aan wat je lichaam nodig heeft.

Hoe werkt een online training?
Je schrijft je in via de site www.voedingenvruchtbaarheid.nl en je ontvangt per mail je inlogcodes. Daarmee kun je inloggen in je digitale lesomgeving. De lessen worden op datum vrijgegeven. Op die dagen ontvang je een mail met verdere instructies. Je volgt de lessen op je pc of tablet op tijden die voor jou uitkomen. Als je graag met andere cursisten contact wil hebben (bijvoorbeeld om ervaringen en recepten uit te wisselen) kan dat via de geheime facebookgroep. Ik ben me ervan bewust dat het omschakelen naar een andere manier van eten niet van de ene op de andere dag kan. Dat heeft tijd nodig. Waarschijnlijk meer dan 2 maanden. Je bent daarom ook altijd welkom om bij de volgende ronde nog een keer aan te sluiten.

Verrassing
Voor de eerste 3 lezers die reageren op dit bericht geldt een korting van €50,00. Gebruik deze couponcode: kwb50. Geldig vanaf nu t/m 30 november. Ga naar www.voedingenvruchtbaarheid.nl

Heb je nog vragen?
Neem gerust contact met me op! Je mag je vraag mailen , langskomen in mijn praktijk in Oosterhout (www.goedgevoelacupunctuur.nl/afspraak-maken) of me bellen (o6-21406920).

Warme groeten,

Ilse Huijben

Ilse Huijben

editorial

Sharing is caring!