100.000 op de teller, daar kun je niet omheen! Misschien heb je deze petitie nog niet getekend. Al meer dan 96.200 mensen zijn het eens met elkaar dat vruchtbaarheidsbehandelingen voor alleenstaande en lesbische vrouwen gewoon vergoed moeten blijven. Teken jij ook? Help mee de 100.000 te halen!
Ik vroeg Sara Coster, bestuurslid van stichting Meer dan Gewenst om haar mening; “Het feit dat in 2019 de KID-behandelingen nog vergoed blijven voor vrouwenstellen en single vrouwen, is goed nieuws voor vrouwen die nu in het traject zitten of net zouden beginnen! Maar het is wel een tijdelijke pleister. Er moet een goede, definitieve oplossing komen, het moet vergoed blijven, en dat moet gelijkwaardig zijn aan de vergoeding voor heterostellen.
Of je nu een man hebt zonder zaadjes, een vrouw hebt zonder zaadjes of geen man hebt, dat zou gelijkwaardig moeten zijn. Het is voor vrouwenstellen en singles medisch niet mogelijk om zwanger te worden, en er is dus een medische noodzaak voor KID, waardoor het onder de huidige wetgeving vergoed moet blijven, net zoals voor hetero-stellen. Daarnaast pleit ik ervoor om dit in de toekomst ook te doen bij vergelijkbare vormen van vruchtbaarheidsproblemen.
Ook Anneke Jansen van Fertitravel mag ik citeren, Anneke geeft adviezen over alle mogelijke behandelingen in Nederland en het buitenland. Ze reist de hele wereld over om zelf te zien hoe klinieken in het buitenland werken. “Deze ontwikkeling baart Fertitravel veel zorgen. Natuurlijk biedt FertiTravel ook graag ondersteuning aan lesbische en alleenstaanden wanneer ze kiezen voor een behandeling in het buitenland, maar het zou het beste zijn als deze dames in Nederland terecht kunnen voor een behandeling. Wanneer er aan ons door lesbische en alleenstaande vrouwen om advies gevraagd wordt, raden we in eerste instantie Nederlandse zorg aan. Die keuze moet blijven bestaan. Door de eventuele wijziging van de wet kunnen vrouwen zich gedwongen voelen om een kinderwensbehandeling in het buitenland te ondergaan. Voor veel mensen kan het grote aanbod in het buitenland onoverzichtelijk zijn en daardoor bestaat het risico dat ze bij onbetrouwbare klinieken terecht komen. Dit proberen wij met onze jarenlange kennis en ervaring op dit gebied, te voorkomen.”
Saar en haar partner zijn een lesbisch stel, aan hen vroeg ik wat zij er van vinden en dit is hun mening; “Dit nieuws maar ook opmerkingen als “Dan ga je toch naar de kroeg” sloeg bij ons in als een bom. Als wij geen gebruik hadden kunnen maken van deze behandelingen was onze zoon nooit geboren.” Lees de uitgebreide reactie van Saar hier. Ze schreef er een blog over. https://clubvanrelaxtemoeders.nl/als-zwangerschap-vuur-ligt/?fbclid=IwAR05Rpa__yNzYdew9ztBo-OX9ZQYur1XwfrM6biUBGL_4aLo6oyGWvP4D8A
Melany, voorzitter stichting Kinderwensbloggers; “Mijn mening is simpel. Ik begrijp niet hoe het kan dat verzekeraars (of farmacie) een dergelijke invloed kan hebben. Dit zou in handen moeten zijn van patienten, patientenverenigingen en artsen. En nee, zelf geen kinderen krijgen is geen levensbedreigende zaak maar het heeft wel groots effect op je leven. Het is ook geen keuze want je moet nog maar afwachten of moeder natuur meewerkt, een behandeling is geen garantie dat het lukt, dit geldt voor iedereen!
In de jaren 70 werd de vruchtbaarheidsbehandeling IVF “geboren” en bedacht als oplossing voor echtparen met een transportprobleem. The bottomline is dat lesbische en alleenstaande vrouwen (maar homomannen) ook een transportprobleem hebben. De doelgroep is veranderd maar dat maakt het probleem niet ineens een sociaal probleem, het is nog steeds een medische noodzaak.“
Wanneer je deze petitie niet tekent verwacht ik dat de vergoedingen van vruchtbaarheidsbehandelingen helemaal onder de loep zullen worden genomen want het is geen ziekte en betekent dit automatisch niet medisch toch?
Teken deze petitie met een duidelijk bericht!
“Handen thuis van onze zorg, onze gezondheid en ons welbevinden!”

https://petities.nl/petitions/vergoeding-vruchtbaarheidsbehandeling-voor-elke-vrouw?locale=nl


Geef een reactie