Dit is de 2e blog van de serie “Einde MMM”. Geen taboe maar wel een dilemma die ik heel goed kan volgen. Natuurlijk ben je blij als je eindelijk zwanger bent, veel vrouwen genieten er niet van en maken zich de gehele zwangerschap zorgen om van alles. De schrijfster van onderstaand bericht maakt zich zorgen over wat er gebeuren kan met haar vruchtbaarheid na de bevalling. Ik vroeg een deskundige op het gebied van de kinderwens en anticonceptie om raad. Iris Mulder van Lunalife is partner van Kinderwensbloggers, geeft regelmatig workshops aan wensouders over de Kinderwens en anticonceptie.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

“Hallo mijn naam is Miranda. Ik heb 4 jaar MMM achter de rug en ben nu eindelijk zwanger. Niet echt achter de rug want de MMM neem je toch een beetje met je mee. Waar ik me erg ongerust over maak is wat ik moet doen qua anticonceptie na de geboorte. Ten eerste wil ik borstvoeding geven. Ten tweede wil ik eigenlijk geen pil gebruiken. Dit druist zo tegen mijn gevoel in. Ik ben verminderd vruchtbaar en ik wil helemaal geen middelen die mijn vruchtbaarheid beïnvloeden, ik ben blij dat alles eindelijk werkt en in balans lijkt. Tegelijk heb ik angst dat mijn lichaam nu ineens besluit super vruchtbaar te zijn, waardoor ik misschien onmiddellijk zwanger raak na de bevalling. We willen graag meer kinderen als ons dat gegeven is maar niet direct. Dit baart mij dus enorme zorgen waardoor ik niet geniet van mijn zwangerschap, ik pieker er de hele dag over. Is er nog iets anders behalve condooms en de pil? Wat is de invloed van de pil op borstvoeding, op mijn kindje, op mijn vruchtbaarheid, op mijn gezondheid? Zijn mijn angsten reëel?”

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

*Voor medisch advies raadpleeg uw (huis)arts.

Beste Miranda,

Om te beginnen: gefeliciteerd met je zwangerschap! Maar vervelend dat je je nu zo’n zorgen maakt, dat je niet kunt genieten. Ik hoop dat ik je verder kan helpen. Wat goed dat je nadenkt over anticonceptie na de bevalling. En ja: er zijn meer mogelijkheden dan condooms of de pil.

Ik begrijp goed dat hormonale anticonceptie tegen je gevoel indruist. De pil kan inderdaad je cyclus ontregelen. In wezen is dat ook het doel van dit medicijn: de vruchtbaarheid tijdelijk onderdrukken. Het is een bekend misverstand dat de pil als een aan- uit schakelaar zou werken. Het is namelijk normaal dat je na het stoppen een periode ervaart waarin je lichaam gaat ‘ontpillen’ en de balans terug moet vinden. Dat kan maanden duren en in enkele gevallen zelfs langer. Bovendien heeft de ‘gewone’ combinatiepil een nadelige invloed op melkproductie. Niet handig als je borstvoeding wilt geven. Een minipil, waarin één hormoon verwerkt is, kan bij borstvoeding wel. Maar: deze is weer niet vrij van de mogelijke nadelige effecten op terugkeer van de cyclus.

Een optie die ook veel gebruikt wordt door borstvoedende moeders, is het koperspiraaltje. Meestal geldt dit voor vrouwen die langdurig anticonceptie willen gebruiken, aangezien een koperspiraaltje gemaakt is om jaren te blijven zitten. Hoewel de natuurlijke cyclus van eisprong en menstruatie in stand blijft, betekent dit niet dat de vruchtbaarheidssignalen van het lichaam gelijk blijven. Zo heeft een koperspiraaltje als bekende bijwerking heviger en pijnlijker menstruaties en kan het van invloed zijn op de kwaliteit van het cervixslijm. Dit komt doordat de baarmoeder als het ware continue wordt ‘geprikkeld’. Artsen leggen dit ook wel uit als een lage gradatie ontsteking. Na verwijderen van het koperspiraaltje, moet het lichaam hiervan herstellen.

Wat dan wel?

Een hele mooie methode die je lichaam volledig respecteert zoals het is, is Sensiplan. Dit is een vorm van natuurlijke anticonceptie die wetenschappelijk zeer goed onderbouwd is. Zonder hormonen en toch net zo betrouwbaar als de pil! En vele malen betrouwbaarder dan het condoom. Je kunt deze methode ook in de borstvoedingsperiode gebruiken. Daarvoor worden door gecertificeerde consulenten, zoals ikzelf, specifieke cursussen gegeven. Je leert de vruchtbaarheidssignalen van je lichaam te herkennen en interpreteren. Alleen na het volgen van een cursus bereik je deze hoge betrouwbaarheid.

Als je bovendien van plan bent om je kleintje exclusief borstvoeding te geven, zou je het eerste half jaar de LAM-methode kunnen gebruiken. Borstvoeding op zichzelf kan namelijk ook de vruchtbaarheid sterk onderdrukken. Hiervoor moet je wel aan een aantal voorwaarden voldoen, waar ik of mijn collega’s je graag bij begeleiden. In combinatie met Sensiplan houd je dan ook bij wanneer je lichaam signalen afgeeft dat de vruchtbaarheid terugkeert. Je vaart dan dus niet blind.

Het fijne van een natuurlijke anticonceptiemethode is dat je elk moment kunt stoppen zonder ontwenningsverschijnselen. En een mooi voordeel: door de extra kennis die je over je eigen lichaam hebt vergaard, kun je Sensiplan ook andersom gebruiken ten behoeve van je kinderwens! Uiteraard ken ik jouw medische geschiedenis niet en kan niemand je garanderen dat je dan natuurlijk zwanger raakt. Het kan je kansen echter wel verhogen.

Ik hoop dat ik je wat verder op weg heb geholpen. Vragen? Neem gerust vrijblijvend contact met me op.

Warme groet,

Iris Mulder,
o.a. gecertificeerd vruchtbaarheidsconsulent.

logo-lunalife

Lees ook de blog over de (mogelijke) gevolgen van anticonceptie.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Mocht jij behoefte hebben aan praten met lotgenoten over hoe het je vergaat na de MMM dan kun je je aansluiten bij de besloten facebookgroep “Einde MMM“.

Liefs,
Melany

Sharing is caring!