Dit is de 1e blog van de serie “Einde MMM”. Het zijn allemaal ingezonden “brieven” van vrouwen die om verschillende redenen de MMM nog niet helemaal van zich af kunnen schudden. Persoonlijk denk ik dat deze er laagje voor laagje afgaat, met de jaren…als de schil van een ui.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Hey Melany, ik volg je nu al een tijdje en zou je graag eens wat vragen. Misschien weet jij raad… Wij hebben 7 jaar in de medische wereld vertoefd om onze 2 kindjes gezond en wel op de wereld te zetten. Na ICSI door TESE met PGD en zware behandeling door m’n laag AMH hebben we nu ons gezin dat we altijd al wilden. Ik ben daar heel dankbaar voor en ben daar heel gelukkig mee. Maar anderzijds val ik echt in een groot zwart gat. Een leegte… Ik moet niet meer leven van maand tot maand. Moet niet meer op en af naar ‘t ziekenhuis. Regelingen treffen met m’n werk, ouders, vrienden,… ‘t is raar en ik voel me daar heel emotioneel bij. Weet jij toevallig of hier hulp voor is? Een groepje? Een praatgroep? Er is een heel groot taboe rond want je hoort gelukkig te zijn en mag niet meer bezig zijn met de ferti. Maar de ferti was m’n leven…

Nu ben ik geen psycholoog en dus stuurde ik haar ‘briefje’ door naar Sylvia Mattens van Neo Vita. Haar reactie/advies lees je hieronder.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Beste schrijver,

De ferti was mijn leven… “was” en toch heeft het nu nog steeds een grote impact. Waarom is het zo moeilijk om los te laten?

Het verleden loslaten is het moeilijkste wat een mens moet doen. De ferti beheerste gedurende lange tijd je leven. Al je aandacht en energie ging daar naartoe. Alles stond in het teken van het vervullen van je kinderwens. Het gaf structuur aan je leven. Je bent eraan gehecht geraakt. Het bepaalde wie je was. Het gaf je een identiteit. Het bepaalde je zelfbeeld. En net daarom is loslaten zo moeilijk. Je moet het gevoel van eigenwaarde dat eraan verbonden zat opgeven.

Bovendien is je leven nu helemaal veranderd. Je moet met andere rollen leren omgaan: de rol van mama, van partner in een vernieuwde relatie, van vrouw, van werkneemster…. Je nieuwe leven vraagt ook om een antwoord op de vraag “wie ben ik nu?”. Zoveel uitdagingen om het hoofd te bieden. Emotioneel worden daarbij is volkomen normaal.

De ferti was een emotionele rollercoaster die veel van je heeft gevergd. Van de ferti ben je onmiddellijk in twee andere emotionele achtbanen gestapt: eerst die van de zwangerschap en daarna die van kersverse mama. Er was geen tijd om even uit te blazen en op adem te komen. Daardoor ervaar je nu een emotionele weerbots. Een aantal emoties die je toen niet hebt kunnen uiten, komen nu terug naar boven.

Het is ok om je emotioneel te voelen. Verdriet is een essentieel onderdeel van verandering. Wanneer je je emoties toelaat zonder er helemaal in te verdrinken en zonder je ertegen te verzetten, erken je het belang van wat is geweest en van waar je nu staat in je leven. Vind een manier die bij je past om je emoties te uiten, door erover te praten of het van je af te schrijven bijvoorbeeld. Vaak laten we onze emoties niet toe. Ons verstand neemt het over door te zeggen ‘het is voorbij, je moet loslaten, stop daarmee, je hebt alles wat je wilt dus nu moet je gelukkig zijn…’.

Laat jezelf toe om te rouwen over een heel belangrijke periode in je leven. Stel jezelf ook een nieuw doel of een nieuwe droom, al is het maar een kleintje. Zo geef je jezelf opnieuw richting. Zie het als je GPS instellen. Je moet eerst een bestemming ingeven voor je op weg kan.

Mocht je behoefte hebben aan een gesprek, neem gerust contact met mij op,

Sylvia Mattens

Psycholoog

logo

 

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Mocht jij behoefte hebben aan praten met lotgenoten over hoe het je vergaat na de MMM dan kun je je aansluiten bij de besloten facebookgroep “Einde MMM“.

Liefs,
Melany

Sharing is caring!