Dit is de 3e blog in de serie “Einde MMM”. Wanneer een depressie je zwangerschap overstemt.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Hoi,

Mijn naam is Aimée. Mijn man is zo goed als onvruchtbaar. Ik niet, ik ben heel vruchtbaar maar toch zijn wij aangewezen op ICSI want op de natuurlijke wijze lukte het niet. Ik zeg lukte want net voor we de behandelingen in gaan raak ik zwanger, wat volgens de artsen helemaal niet kan. Ze geloven het eigenlijk niet, aangezien hij maar 3 zaadcellen had ofzo. Mijn zwangerschap gaat niet van een leien dakje, ik kamp met het verleden. Lichamelijk is er niets aan de hand, niet misselijk, lichte pijn in mijn rug. Alleen emotioneel ga ik alle kanten op, en voor het eerst kamp ik met veel donkere gedachtes.

Ik heb enorm veel last van de laatste zwangerschap waarbij de vader het kind niet wilde in het begin en ik heb een naar gevoel overgehouden aan die tijd. Nu heb ik een hele fijne en gezonde relatie waarbij dit kindje enorm gewenst is en ik mezelf en mijn kindjes niet hoef te beschermen tegen negativiteit. Alleen ik ken mezelf niet als zwartkijker of deprimerend. En toch heb ik deze zware gedachten. Ik wil genieten, het gaat nu juist goed.

Groetjes, Aimée

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Hallo Aimée,

Voor veel vrouwen is hun zwangerschap niet de “roze wolk” zoals het vaak wordt voorgesteld. Emotionele hoogtes en laagtes, stemmingswisselingen, gevoelens en reacties die je nooit eerder hebt gehad… Gedurende de zwangerschap vinden er heel wat lichamelijke en geestelijke veranderingen plaats onder invloed van hormonen. Dit kan ertoe leiden dat sommige zwangere vrouwen zich neerslachtig, chagrijnig of angstig gaan voelen. Ongeveer 10 à 15% van de vrouwen die zwanger zijn, krijgen echter te kampen met een prenatale depressie of zwangerschapsdepressie.

In je brief spreek je van zwarte gedachten. Dit is een van de belangrijkste symptomen van depressie. Je vertelt ook dat je bij je vorige zwangerschap een nare ervaring hebt gehad. Dit kan zeker een verklaring zijn voor wat je nu meemaakt. Hoe je je voelt wordt grotendeels bepaald door je verleden, door vroegere ervaringen. Als hieraan veel negatieve emotie zit vastgekoppeld, zoals bij jou het geval is, worden deze herinneringen opgeslagen in de archiefkast van je onderbewustzijn. Je huidige zwangerschap is de trigger die de emotionele lading van die ervaring terug naar boven haalt, ook al is je werkelijkheid nu anders en veel veiliger. Psychologische hulp en begeleiding is voor jou nu heel belangrijk. Praat er open over met je arts of gynaecoloog. Zij kunnen je doorverwijzen naar een deskundige.

Prenatale depressie heeft niet alleen gevolgen voor de moeder maar ook voor de ontwikkeling van het ongeboren kind. Vrouwen met zwangerschapsdepressie hebben vaak moeite om zich gedurende hun zwangerschap aan het ongeboren kind te hechten. Ook na de geboorte kan dit invloed hebben op de band tussen mama en baby. De klachten verdwijnen meestal na de geboorte maar een prenatale depressie is wel een risicofactor voor het ontwikkelen van een postnatale depressie. Hoe positiever jij je voelt, hoe beter voor je baby. Praat dus zeker over wat je nu doormaakt en zoek steun. Je staat hierin niet alleen.

Wens jou het allerbeste, neem gerust contact op met mij,

Sylvia Mattens

Psycholoog

logo

 

 

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Mocht jij behoefte hebben aan praten met lotgenoten over hoe het je vergaat na de MMM dan kun je je aansluiten bij de besloten facebookgroep “Einde MMM“.

Liefs,
Melany

Sharing is caring!