Mijn naam is Lianne de Koning, getrouwd én moeder van een prachtige dochter van bijna 4. Voor de buitenwereld lijk ik het goed voor elkaar te hebben, mooi koophuis, een vaste baan, gezonde dochter en een fijne man. Helaas heb ik een chronische ziekte en kan ik sinds 1,5 jaar nauwelijks functioneren zoals ik het voor ogen had. Mijn toekomst is onzeker, kan ik ooit weer werken zoals ik voorheen deed? Kan ik de moeder zijn die ik graag wil zijn? Over de acceptatie van mijn dagelijkse pijn en vermoeidheid maar te zwijgen.

Ik was 14 toen ik aan de pil ging. De huisarts werkte super mee omdat mijn moeder endometriose had. 1ste kerstdag 2009 lag ik op de operatietafel i.v.m. een acute blindedarm ontsteking en als toeval bevinding bleek er ook nog dat ik endometriose had. Inmiddels zijn we 6 jaar verder, heb ik totaal 4 buikoperaties gehad, ziekenhuisopnames, zware pijnstillers en vele ziekenhuisbezoekjes.

Wat is endometriose eigenlijk? De meeste lotgenoten horen vaak “ endowat?” Een klein lesje biologie. De baarmoeder is bekleed met slijmvlies dat opbouwt tijdens de cyclus. Bij endometriose is er baarmoederslijmvlies ‘verdwaald’ buiten de baarmoeder. Het nestelt zich bijvoorbeeld op organen, buikvlies of eierstokken en kan daarmee verkleven. Er zijn een aantal gradaties. Niet iedereen heeft even veel last, met weinig endometriose kan je soms meer klachten hebben dan iemand die heel veel endometriose plekken heeft. Endometriose hoeft niet tot onvruchtbaarheid te lijden, het hangt erg veel van de locatie af. Toch zijn er veel vrouwen bij wie endometriose invloed heeft op de vruchtbaarheid. Vooral endometriose op of in de buurt van eierstokken en eileiders zorgt voor vruchtbaarheidsproblemen. In sommige gevallen laten lotgenoten uit wanhoop de baarmoeder verwijderen in de hoop dat de pijnklachten beter worden en is er helaas helemaal geen mogelijkheid meer tot kinderen.

In mijn zoektocht naar vragen stuiten ik op fb-groepen over endometriose. Waar ik terecht kon met mijn vragen, onzekerheden en ervaringen. Ik begon met schrijven voor de buikspreker, een tijdschrift speciaal voor endometriose lotgenoten. Uiteindelijk werd ik gevraagd om medebeheerder te worden van de fb groep; Endometriose Awareness Nederland. Wij posten dagelijks informatieve, interessante en leuke artikelen. Ik schrijf hier regelmatig een blog over chronische ziek zijn, pijn, endometriose, (on)vruchtbaarheid en andere onderwerpen. Iedereen is op deze groep welkom die graag meer wilt lezen over endometriose. Sinds een paar maanden ben ik ook mede beheerder geworden van de fb groep; Endometriose lotgenoten. Het is een besloten groep waarin lotgenoten hun vragen kunnen stellen over behandeling, consulten en waar ze tegen aan lopen. Op deze groep is toegang alleen mogelijk met een (vermoeden van) diagnose endometriose. Wees welkom op een of beide groepen.

 

Meer informatie

Stichting Endometriose

Facebook “Endometriose Awareness Nederland”

Facebook “Endometriose Lotgenoten”

Sharing is caring!