In Nederland wordt het spiraaltje steeds meer gebruikt. Naar schatting heeft 12% van de vrouwen tussen 18 en 45 jaar de Mirena. Uit onderzoek van het Erasmus MC blijkt dat het hormoonspiraaltje een verhoogde stressrespons geeft. Misschien zijn er dames die een spiraaltje hebben gebruikt dan is het goed dit artikel te lezen want tot nu toe werd dit middel als zeer veilig gezien terwijl het wel degelijk onze gezondheid beinvloed. 
Prof.dr. Steven Kushner, hoogleraar neurobiologische psychiatrie, onderzoek naar de effecten van de hormoonspiraal; “Vrouwen moeten op de hoogte worden gesteld dat de effecten van het hormoonspiraaltje niet uitsluitend lokaal zijn en dat de verhoogde stressrespons mede door de effecten van het hormoonspiraaltje op de hersenen ontstaat.”
Je hoort wel eens dat er vrouwen zwanger worden terwijl ze een spiraaltje hadden maar dat zijn echt uitzonderingen en daar horen de verminderd vruchtbaren dus niet bij. Nu blijkt dat er toch veel klachten zijn, persoonlijk merk ik dat onze doelgroep meerendeel bestaat uit vrouwen die veel stress hebben of stressgevoelig zijn en dus vraag ik me af hoeveel daarvan gebruikten een spiraaltje?
Na anticonceptie kan het even kan duren voor  je zwanger wordt. Maar is dat ook zo als je lichaam stresshormonen aan maakt? Uit dit artikel en de klachten die verzameld zijn door Mijnmedicijn.nl blijkt in ieder geval dat de klachten die je hebt,  je geestelijke en daardoor ook je lichamelijke gezondheid beinvloeden.
Het is in ieder geval zo dat zowel je eigen hormonen als toegediende hormonen niet alleen lokaal werken maar door je hele lichaam, maar….. hormoonschommelingen hebben effect op de vruchtbaarheid, toch? Hmmm, ik heb nooit een spiraaltje gebruikt maar ben wel reuze benieuwd naar de antwoorden van de gebruikers van dit anticonceptiemiddel onder lotgenoten.
Heb jij dit spiraaltje gebruikt en wil je melding maken van (vruchtbaarheids)klachten?
Mijn Medicijn.nl is hét onafhankelijke platform voor het delen van ervaringen met medicijnen.
De 2000 klachten tot nu toe zijn;
hoofdpijn
migraine
stemmingswisselingen
depressiviteit
neerslachtigheid
paniekaanvallen
angstaanvallen
Wat is een (Mirena) spiraal?

Wil je het risico niet nemen om zwanger te worden dan  kan je ervoor kiezen om een spiraaltje  te laten plaatsen. Vijf jaar lang ben je er voor 99% zeker van dat je niet zwanger zult raken. Het spiraaltje wordt geplaatst in de baarmoeder. Het kan bestaan uit koper, dat de zaadcellen inactief maakt, of plastic (Mirena). In het geval van het Mirena spiraaltje wordt het hormoon levonorgestrel afgegeven, dat het baarmoederhalsslijm verdikt, en de zaadcellen minder beweeglijk maakt. Het spiraaltje ook de opening van je baarmoeder verkleinen, wat ook niet bevorderlijk is voor een zwangerschap. Tot nu toe denken we dat wanneer je stopt met het spiraaltje, je binnen 12 maanden, op een normale manier zwanger zou kunnen raken. Mits je geen klachten hebt of had en daarom is het goed als we melden namens onze doelgroep.

Zwanger worden begint wat mij betreft bij een goede vruchtbaarheid en aangezien deze al goed moet zijn voor de wens uitgevoerd wordt, lijkt het mij verstandig ons ook te verdiepen in anticonceptie. Anticonceptie moet zorgen voor het uitsluiten van zwangerschap maar mag niet onze vruchtbaarheid of gezondheid in het algemeen beinvloeden,  maar kan dat wel zonder gevolgen?

Liefs,

Melany

Bronnen
Erasmus
Mijnmedicijn.nl

Sharing is caring!