Hoe hopeloos de situatie in de Gazastrook ook is, de druk om kinderen te krijgen is groot”, staat er vandaag in Trouw. Ongewenste kinderloosheid kent echter geen grenzen, iedereen kan worden getroffen. De druk is altijd groot als het niet lukt, waar je ook woont.

In deze gebieden zorgt onvruchtbaarheid voor isolatie, relatieproblemen en scheidingen nog meer dan in het Westen. “Wanneer er een probleem wordt geconstateerd ligt het altijd aan de vrouw… Mannen laten meestal zelfs geen onderzoek doen, krijgen alle steun van familie en trouwen een tweede of derde vrouw  oppert een vrouw.” Ook in de Gaza neemt de onvruchtbaarheid bij mannen toe, IVF is er dus zeer welkom.

Embryoselectie op geslachtsvoorkeur is in de meeste Westerse landen verboden maar in sommige islamitische landen is het heel populair omdat men graag een zoon heeft die in de voetsporen van de vader kan treden. Wanneer men alleen dochters krijgt en toch een zoon wil is embryoselectie een uitkomst.

Daar waar in onze contreien de dominee de kinderwens hoog op de agenda had staan omdat het zijn positie versterkte gebruiken nu andere leiders de kinderwens niet alleen om religieuse maar ook om politieke redenen.
De Palestijnse leider Arafat financierde tot aan zijn dood vele IVF-behandelingen voor kansarme gezinnen, dat deed hij niet uit eigen zak uiteraard. Dat betaalde de Hamasregering.

Helemaal gratis is IVF niet. Er wordt geloot en de koppels krijgen uit de 6000 duizend koppels die hebben ingetekend voor de loting. Honderd van hen behoren tot de uitverkorenen.

Hele artikel uit Trouw lezen? Klik op deze link.

Sharing is caring!