Regelmatig hoor ik lotgenoten klagen over het feit dat de afdeling fertiliteit of voortplantingsgeneeskunde vlakbij, naast of op dezelfde locatie als de afdeling gynaecologie ligt.

De mijne zat een beetje in een verdomhoekje, naast de breed opgezette prachtige wachtkamer van de afdeling gynaecologie. Het is te zot om te zeggen dat je daar jaloers op moet zijn maar ik voelde me toch echt wel een soort van weggemoffeld. Ik vond het niet prettig om in de wachtkamer te zitten met allen die in blijde verwachting waren. Jaloezie speelt ook hier geen rol voor mij maar ik kan me voorstellen dat het wel zuur is voor sommige.

In een kamer vol dikke buiken, valt mijn lege buik zo op, vind ik. Het is een directe confrontatie met mezelf en alles wat ik wil. Ik raakte er buiten adem van, de waarheid daar in mijn gezicht. Zij wel, waarschijnlijk zonder enige moeite en ik niet. Mijn keel dichtgesnoerd omdat ik eigenlijk wilde gillen van verdriet maar ik slik het weg. In mijn hoofd; “Doe normaal, kijk normaal, er zit ook vast iemand hier met een verzakking.” De liefde van mijn leven heeft het gelukkig snel door dat ik in die staat ben en knijpt dan zachtjes in mijn hand, een liefdevolle blik naar mij en terwijl hij zijn gezicht afwendt naar zijn mobiel zie ik hem grijs worden. Ook hij vindt dit geen leuke situatie.

Het raakt natuurlijk niet alleen die stellen waarbij het niet lukt, maar ook zij die één (of meerdere) miskraam achter de rug hebben zoeken volgens mij ook liever hun heil op een plek waar ze niet geconfronteerd worden. In 2009 moest ik een operatie ondergaan, de incisie was vergelijkbaar met die van een keizersnede. Er werd bekeken of de koppen van mijn eierstokken beschadigd waren. Indien dit het geval was dan zou dat de reden kunnen zijn van mijn vruchtbaarheidsprobleem. Wanneer de grijparmpjes op de kop van de eierstokken het niet meer doen, kan er gewoon geen transport van de eierstok naar de baarmoeder plaatsvinden. Ik lag op de gynaecologische afdeling, op de gang hoor je babygeluk. Na een miskraam of vroeggeboorte wil je ook niet op deze afdeling liggen. Vele ziekenhuizen doen onwijs hun best om patiënten met hetzelfde ziektebeeld bij elkaar te leggen, maar dat lukt natuurlijk niet altijd.

Het leven is hard en vol confrontaties en het is praktisch gezien natuurlijk onwijs onhandig om deze afdelingen te splitsen maar wat zou het schelen!

Wat vind jij? Hoe gaat het er aan toe in jouw ziekenhuis?

Liefs,
Melany

Sharing is caring!