Gisteren was een van de hoofdpunten in het nieuws dat Hao Hao, het pandavrouwtje in Pairi Daiza, een kunstmatige inseminatie heeft gekregen, met zaad van haar levensgezel Xing Hui.

Blijkbaar ovuleert een reuzenpanda slechts één keer per jaar en is maar drie dagen per jaar vruchtbaar. ~ Can you imagine?!?

Panda’s die in gevangenschap geboren zijn, hebben niet altijd een voorbeeld gezien. Dat leidt eerder tot inefficënt gefriemel dan tot echte actie. Dus krijgen panda’s in dierentuinen soms seksuele opvoeding. Lees: pandaporno. ~ Euhm, wat??? Verzorgers hopen hen op die manier de kneepjes van het vak te leren.

Eerst hebben ze Hao Hao een aantal keren bij het mannetje Xing Hui gezet. Maar omdat hij te agressief was, zijn de verzorgers van dat plan afgestapt. ~ Ook mannetjespanda’s hebben blijkbaar niet altijd zin op het juiste moment…

Daarna hebben ze met succes twee pogingen ondernomen om ze met kunstmatige inseminatie te bevruchten. Pas over twee maanden (!!!) weten we of Hao Hao ook effectief zwanger is. Je kan moeilijk zien of panda’s zwanger zijn of niet, want de hormoonwaarden van zwangere pandavrouwtjes verschillen niet van die van andere vrouwtjes, de foetus is ook niet altijd op een echo te zien.  ~ 2MW: the 2-MONTH-wait – Again…can you imagine?!?

Als het al lukt, zal het vier tot vijf maanden duren vooraleer er een pandajong geboren wordt. In feite is een panda slechts 30 tot 35 dagen zwanger. Na de bevruchting gaat het eitje zich niet meteen innestelen en ontwikkelen, dat gebeurt pas als het bamboeseizoen aanbreekt en er jonge, voedzame scheuten zijn. ~ Hebben reuzenpanda’s dan ook reuzeprogesteronstijgingen??

Zo werd Hao Hao geïnsemineerd – compleet met Chinese fertility experts en al!

 

Meer lezen van Elle doe je hier

Sharing is caring!