Als vruchtbaarheid een persoon was, hoe zou ‘’zij ‘’ eruit hebben gezien? Ervan uitgaande dat vruchtbaarheid alleen als vrouwelijk bestempeld wordt? Vruchtbaarheid is een mooi woord, als alles werkt van binnen natuurlijk.

Misschien zou je kunnen zeggen dat ik het gezicht van vruchtbaarheid ben. Ik ben nu 24 jaar en sinds een aantal maanden gelukkig getrouwd. Samen met mijn man hebben wij twee kinderen. Op mijn 18e raakte ik onverwacht zwanger van een jeugdliefde en heb ik toen ervoor gekozen om mijn vruchtbaarheid te omarmen. Mijn dochter is nu 5 jaar en was hartstikke gewenst. Nu ruim een jaar geleden kregen mijn man en ik onze zoon. Het maakte mijn gezinnetje compleet. En wat is er dan niet beter om je vruchtbaarheid te delen met anderen waarbij het niet zo makkelijk gaat?

In mijn blogs die ik schrijf vertel ik over hoe het is om je eicellen te doneren. Want ik ben eiceldonatrice. In augustus ben ik begonnen met het spuiten van hormonen. Dit heb ik ongeveer 14 dagen gedaan. Elke dag zet je een spuit rond dezelfde tijd. Tussendoor heb je echo’s om te kijken hoe de follikels groeien. Na een aantal dagen zet je een andere spuit zodat de follikels niet gaan ‘springen.’ Na 14 dagen gaan ze je eicellen oogsten door middel van een punctie. En dat zit het voor jou als eiceldonatrice erop. Is het intensief? Ja. Maar uiteindelijk is het mij meegevallen. Je investeert veel tijd in dit proces, en is de uitkomst nooit zeker. Maar je geeft iemand hoop. Misschien wel iemand die al een tijdje rondloopt met het idee dat het misschien nooit meer gaat lukken.

Hoop is een mooi woord. Het past bij vruchtbaarheid. 17 mei is de dag van de kinderwens. Ik ben trots dat ik voor deze dag mag gaan schrijven. Dat ik jullie mag delen en mag vertellen waarom deze dag zo belangrijk is. Het gaat niet alleen om stellen die te maken hebben gehad met het woord onvruchtbaar, nee, iedereen kan hier iets mee doen!

Wanneer je net zoals ik, gemakkelijk zwanger bent geraakt, dan weet je hoe fijn het is als dit voor jou als vanzelfsprekend is. Misschien realiseer jij je ook dat dit niet bij iedereen zo is. Misschien zou je graag willen helpen alleen weet je niet hoe. Het doneren van je eicellen is natuurlijk een grote stap. Misschien is dit voor jou een stap te ver. Ik hoop dat je door het lezen van dit blog over de mogelijkheden gaat nadenken die er bestaan om te helpen. Het delen van een stukje vruchtbaarheid zodat anderen wellicht meer kans hebben om een klein wondertje te mogen dragen, hoe bijzonder is dat!

Je kunt dus als vrouw je eicellen doneren. Maar wat zou je als man kunnen doen om te helpen? Juist! Je zou je zaadcellen kunnen doneren. En luister mannen, jullie hebben het gemakkelijkste en misschien wel het leukste werk wat jullie daarvoor kunnen doen. Het kost wellicht vijf minuten van je tijd en je kunt hier veel stellen mee helpen. Alleen hoop ik wel dat ze in de klinieken en in de ziekenhuizen de kamers eens wat ‘opleuken.’ Hebben jullie weleens een kamer gezien? Het ziet er namelijk heel klinisch uit.

Naast het doneren van eicellen kun je als vrouw je urine inleveren als je zwanger bent. In de urine van een zwangere vrouw zit namelijk het hCG-hormoon. Je noemt dit hormoon ook wel het zwangerschapshormoon. Het medicijn dat van het hCG wordt gemaakt zorgt er tijdens een vruchtbaarheidsbehandeling voor dat er een eisprong op gang komt. Wanneer je vermoed dat je zwanger bent kun je een zwangerschapstest doen. De zwangerschapstest reageert ook op het hCG-hormoon. Moeders voor moeders is de organisatie die de urine van pril zwangere vrouwen inzamelt. Als je zwanger bent kun je jezelf aanmelden op www.moedersvoormoeders.nl. Dan komt er iemand bij je thuis langs om uit te leggen hoe jij je urine kan opvangen. Eén keer per week wordt de urine bij je opgehaald. Je hoeft hier niet voor thuis te blijven. Het opvangen van je urine kost je bijna geen tijd en je kunt andere ‘toekomstige’ moeders helpen hun kans te vergroten op een zwangerschap. Je kunt je aanmelden tot en met de 11e week. Meedoen kan van de 6e tot en met de 16e week.

Naast het doneren en plassen zou je ook kunnen stemmen voor de “Dag van de Kinderwens”. Dit doe je door naar  te gaan en de petitie te ondertekenen! Zo kun je iedereen die hiermee te  maken heeft steunen, de taboe doorbreken en andere mensen bewust maken hoe het is om een kinderwens te hebben die niet makkelijk te vervullen is of hoe het is verminderd vruchtbaar te zijn.

Tevens kun je anderen laten weten hoe je kan helpen, het zou toch geweldig zijn als meer mensen kunnen en willen helpen? Je hoeft alleen maar mijn blog door te sturen of op je tijdlijn te zetten om te laten weten dat het je raakt en dat je meeleeft.

Wat ik ook graag met jullie wil delen is dat diegene voor wie ik gedoneerd heb inmiddels tien weken in blijde verwachting is. Dit was haar eerste poging samen met haar man. Het allermooiste is dat zij uitgerekend is op 17 mei,  Dag van de Kinderwens. Toeval bestaat niet of wel?

Charlotte Jagersma

 

“Dag van de Kinderwens” wordt gesteund door Moeders voor Moeders.

Sharing is caring!