Van de een op de andere dag begon ik onbewust het antwoord “medium” te geven als men vroeg het ging. Nu ik erover nadenk: je wil niet liegen door te zeggen dat “goed” gaat maar wil ook niet de hele tijd maar zeggen dat het slecht gaat. En als ik heel enthousiast antwoord dat het goed gaat, zie je daarna de vragende blik of ik soms zwanger ben.. dus werd het niet goed of slecht maar medium als antwoord.

Telefoneren heb ik gewoon een $&$#@! hekel aan. Dan kap ik het gesprek het liefst zo snel mogelijk af en als ik daarvoor moet zeggen dat het prima gaat, doe ik dat. Prima is de minder opvallende variant van medium, denk ik. Voel me ongemakkelijk om over zulke dingen te praten terwijl ik niet iemands reactie kan zien op wat ik vertel en vervolgens mijn woordkeuze kan af te stemmen. Of kan zien of iemand het wel écht wil weten of ernaar vraagt omdat het “hoort”.

Op de app geef ik minder vaak een sociaal antwoord maar face to face – als de situatie het toelaat- ben ik eigenlijk altijd eerlijk. 

Maar ja, hoe eerlijk moet je zijn? Zonder het risico te lopen dat men je zat wordt. En dan ben ik ook nog zo eentje die dan aangeeft dat je bepaalde dingen (“je bent nog jong”, “gelukkig kun je wel zwanger worden”, “ik weet zeker dat het goed komt”, “is IVF dan geen optie of draagmoeder?”) effe beter niet kan zeggen tegen me want “daar heb ik niks aan”. Gewoon luisteren is vaak genoeg. Maar ik snap wel dat men afhaakt en weinig meer laat horen, het is ook bijna niet voor te stellen hoe dit voelt als je het zelf niet hebt meegemaakt. En dat het lastig is om er keer op keer naar te vragen. Geloof me, dat ben ik zelf ook zat.

Merk dat ik ook bepaalde situaties inmiddels uit de weg ga of ontloop omdat ik de schijn niet wil ophouden door te zeggen dat het goed gaat. Of weer moet antwoorden dat wij geen kinderen hebben. Of omdat ik weet dat er personen zullen zijn die helemaal niet vragen hoe het nou écht gaat en doen alsof er niets aan de hand is. Maar vooral omdat ik net als anderen ook wel eens oprecht zou willen antwoorden dat het goed gaat en kan zeggen dat ik langer dan 9 weken zwanger ben… ? maar helaas ben ik nog niet zwanger….

Liefs Valerie

Via Instagram te volgen.

Sharing is caring!