Sommige vrouwen melden dat zij last hebben van hoofdpijn en slechter slapen of steeds op ‘aan’ staan sinds zij een orthomoleculaire multi slikken. Dat kan komen door de hoge dosering B6 in de Vitortho multi bijvoorbeeld. Of het zou kunnen omdat tegenwoordig orthomoleculaire merken (Vitortho, Vitals, Bonusan, etc..) een hoge dosering actief folaat in hun multi stoppen. 

Goed en diep slapen en niet te veel op ‘aan’ staan is echt heel belangrijk voor je vruchtbaarheid en waarschijnlijk komen bovengenoemde klachten door de (te) hoge dosering vitamine B6 of actief folaat.

Wat is er dan aan de hand? Als je stressgevoelig bent en/of, net zoals 1/2 van de Nederlandse bevolking, het MTHFR gen defect hebt dan gaat je lichaam door de hoge actieve folaat dosering meer dopamine aanmaken. Uit dopamine maakt je lichaam adrenaline en cortisol aan. Maw je wordt stressgevoeliger door het nemen van hoge doseringen actief folaat. Met hoog bedoel ik meer dan 200mcg actief folaat in de vorm van Metafolin of Quartrefolic. Dat staat dan op je potje.

Maar synthetisch foliumzuur nemen is ook geen oplossing. Lees dit blog.  Wat dan wel? Meer NATUURLIJK folaat in je multi en een beetje actief folaat (niet meer dan 200mcg). In de Bijna Zwanger van Supple zit een normale dosering actieve B6 en geen te hoge dosering actief folaat (200mcg) EN 600mcg natuurlijk folaat verdeeld over 2 capsules. Yipee. Rika lukac wees me op deze multi omdat de groep stress gevoelige mensen in haar praktijk en cursussen heel groot is. Het is dus een multi die geschikt is voor iedereen die zwanger wil worden, zowel man als vrouw en zeker een aanrader als je stressgevoelig bent.

De multi werkt in combinatie met de vega-omega3, uit algenolie (krillolie kan ook maar algenolie is zuiverder en vriendelijker voor het milieu) en de anti-oxidanten van Supple waar ook vit D inzit, zink, selenium en E en ubiquinol/CoQ10, L-argine en L-carnitine in zit. Anti-oxidanten zijn nodig om goed sperma aan te maken, je eicellen en de embryo te beschermen. (De multi’s Pre-pregnant van Nutriphyt zijn gelijkwaardig aan de combi van de Supple multi + Anti-oxidanten + vega omega; maar niet in prijs en zit er in helaas nog steeds synthetisch foliumzuur in.)

Tip van Rika om je vruchtbaarheid te verbeteren, (3 potjes en dus geen 10 potjes op je plankje;-), als basis protocol:

Extra

  • CoQ10  (of Ubiqunol) erbij als de zaad en/of eicelkwaliteit of eicelreserve te wensen overlaat
  • Magnesium voor de stresskipjes onder ons.

 

Tot slot, lees deze tabel (onderaan de pagina) waarin je precies kunt zien welke dosering aan te houden in je persoonlijke situatie. Voor man en vrouw, om zwanger te worden en tijdens de zwangerschap.

Lieve groeten,

Melany

 

Lees ook dit blog over het belang van een goede nachtrust

 

 

 

 

 

 

Sharing is caring!