Deze week gaat het over lifestyle. Wat zijn de dingen die je kunt aanpassen en/of verbeteren in jouw omgeving om de kans waarschijnlijker te maken zwanger te kunnen worden. Deze week vind je in de cursusomgeving een e-book, een document over Castor Oil, een yoga-instructiefilmpje, de link naar een uitzending van Zembla over hormoonverstorende stoffen en een filmpje over nagellak. Een volle week dus!

In het e-book wordt stilgestaan bij verschillende factoren, waaronder gewicht, soa’s, bioritme, slaap en hormoonverstorende stoffen. Dat laatste vind ik bijzonder interessant en ik ben daar direct meer over gaan opzoeken. Het is al eerder aan bod gekomen in de week over voeding, maar het is een belangrijk onderwerp. Uit onderzoek komt namelijk naar voren dat we nu minder vruchtbaar zijn dan zeg 20 jaar geleden. Dit is door middel van evolutie niet te verklaren, wel door omgevingsfactoren. We worden nu blootgesteld aan een grotere cocktail van hormoonverstorende stoffen dan 20 jaar geleden. We gebruiken meer producten en vooral meer producten met chemische toevoegingen. Niet alleen in schoonmaakmiddelen, maar ook onder andere in cosmetica, tandpasta, kleding, meubels en verpakt voedsel. De chemische stoffen als parabenen, BPA, ftalaten en SLS werken op het hormoonsysteem door zich te gedragen als een hormoon. Hierdoor denkt jouw lijf dat er genoeg van aanwezig is, maar dat is niet zo. Zo wordt de boel in de war geschopt! Mijn schoonmaakmiddelen heb ik inmiddels vervangen door Method en Klok (niet gesponsord). Nu kan ik nog een slag slaan in mijn verzorgingsproducten. Het is niet mogelijk om geheel hormoonverstorende-stoffen-vrij te worden, maar wel om het drastisch te verminderen. Tip: lucht jouw huis elke voor 2x 5 minuten goed door. De hormoonverstorende stoffen stapelen zich op in de lucht en zo kunnen ze je huis verlaten en adem jij niet alles in.

Het document over Castor Oil of wonderolie gaat over een pakking die je doet op je buik in de periode tussen menstruatie en ovulatie. Dit ga ik deze ronde uittesten. Wordt vervolgd!

Het yoga-filmpje is bijzonder fijn! Er worden een aantal houdingen voorgedaan en uitgelegd die goed werken op de doorbloeding van baarmoeder en eierstokken. Ook voor de niet-geoefende-yoga-er is het prima te doen. Zo heb je meteen weer een extra moment voor jezelf te pakken. Ook wordt er een ontspanningsoefening uitgelegd. Deze kun je ook doen voor het slapen. Dan val je heerlijk rustig in slaap.

Inmiddels ben ik weer ongesteld geworden… Volgende week ga ik evalueren wat ik tot nu toe merk van de veranderingen aan mijn lijf en cyclus en dat laat ik jullie natuurlijk weten J.

Liefs,

Maaike

Sharing is caring!