Wat een verdriet hebben we als het misgaat. Dat wordt onderschat. Het is wel al een kindje in spé is mijn persoonlijke mening.

Er kan dan sprake zijn van innestelings-problemen waarbij het aan de embryo ligt. Als is vastgesteld dat je baarmoederslijmvlies in orde is, je hebt geen vitaminetekort, het sperma van goede kwaliteit is en geen obstakels als dichtgeslibde eileiders dan kun je eigenlijk wel vanuit gaan dat de innestelling aan de kant van de eicel niet goed gaat.

 

Selenium

De grootste concentratie selenium zit bij de man in de zaadballen en bij de vrouw vooral in de eierstokken. Selenium beschermt je eitjes tegen DNA schade. Een te lage concentratie selenium in de voeding van de man kan van invloed zijn op de spermakwaliteit. Selenium is ook nodig voor een goede schildklierwerking. Onderfunctioneren van de schildklier tijdens de zwangerschap geef problemen bij de groei van de foetus.

Als je een vermoeden hebt of als door een arts is vastgesteld dat de oorzaak ligt bij de innesteling van het embryo dan is het verstandig te onderzoeken of jij (of je man) een selenium tekort hebben. Symptomen die daarop duiden zijn; verlaagde vruchtbaarheid, zwak immuunsysteem, vroegtijdige veroudering, weinig energie, spieratrofie, slechte werking van de schildklier, haaruitval, te hoge cholesterolspiegels, verzwakte alvleesklier en leverproblemen. Ben je vegetariër of eet je weinig vis dan behoor je ook tot de risicogroep.

Eén van de andere oorzaken van een lage seleniumspiegel (behalve tekorten in je dieet) is metaalbelasting. Selenium bindt zich namelijk aan zware metalen die je via de lucht, voeding en eventueel amalgaanvullingen (donkere vullingen in je mond) naar binnen krijgt. Mensen met veel amalgaanvullingen hebben vaak seleniumtekort waardoor ei- en zaadcellen minder beschermd worden tegen DNA schade.

Selenium zit in paranoten (max. 6 gewelde noten per dag), vlees en vis, oesters. Je kan het ook als supplement nemen als blijkt dat je tekort hebt. Het is wel belangrijk niet te overdoseren omdat selenium een metaal is.

DNA

Het correct dupliceren van het DNA verloopt onder andere bij de gratie van voldoende vitamine B6, B11 (foliumzuur uit folaat) en B12. Als je weinig of geen vlees of vis eet heb je vaak vit B12 te kort. Ook vrouwen die een darmoperatie hebben gehad ter voorkoming van overgewicht missen net dat stukje darm dat zorgt voor de opname van vit B12. Vit B12 zit o.a. in lever, vlees en eieren. B11 (foliumzuur uit folaat) in rauwe spinazie. B6 in lever, walnoten, fetakaas, bananen en cashewnoten. Nog een hele belangrijke reden waarom een embryo niet innestelt is dat er een energietekort is in de zich delende cellen. Ubiquinol bijsupplementeren kan dan uitkomst bieden.

(Vroege) overgang

Bij vrouwen die wat ouder zijn of jonge vrouwen vroeg in de overgang (maar ook bij ingevroren eicellen) kan sprake zijn van een dikke eicel-schil. Je hebt dan een keigoed bevrucht eicel maar de schil is te hard en hij kan er niet uit en dus niet innestelen. Je zou dan kunnen kiezen voor Assisted Hatching. Dat is een nieuwe techniek waarbij ze de schil een klein sneetje geven met een laser waardoor de eicel er uit kan. Sinds kort wordt deze behandeling toegepast in Nederland. Ik heb deze behandeling zelf in Dusseldorf gedaan en voor mij was dit de enige poging die succes had. Na een test waaruit bleek dat mijn AMH (aantal eicellen) goed was, werd ik getest op DHEA (rijpingsomgeving eicel). Die laatste was te laag en dus werd mij het middel DHEA voorgeschreven, wat bijdraagt aan de rijpingsomgeving van de eicel. Als je liever een natuurlijk product gebruikt dan kun je kiezen voor DHEA uit Wilde Yam. Uit deze wortel wordt ook progesteron gemaakt.

Bronnen

http://moxja-zwanger-worden.nl/innesteling-verbeteren/

http://www.foodlog.nl/artikel/sleutel-rol-voor-selenium-in-vruchtbare-vrouw/

MB

Sharing is caring!