Net als velen op deze website zitten wij al enige jaren in het fertiliteitstraject. Ik was 29 toen we stopten met de anticonceptie en na een paar jaar zelf proberen, IUI’s en ICSI werd ons verteld dat ik een slechte eicelkwaliteit heb. Veel slechter dan je op mijn leeftijd (inmiddels net 35 jaar) zou verwachten. We zijn aan het lezen geslagen en zijn uiteindelijk uitgekomen bij het boek ‘It starts with the egg’.

Inmiddels is dit boek mijn heilige graal op het gebied van eicelkwaliteit. Ik heb het in een adem uitgelezen en gebruik het nog heel vaak als naslagwerk. Het gaf ontzettend veel hoop en motivatie. En het mooiste is dat ik mijn eicelkwaliteit ook daadwerkelijk heb weten te verbeteren na het opvolgen van de adviezen!

It starts with the egg begint met het persoonlijke verhaal van de schrijfster, Rebecca Fett. Zij had een kleine eicelvoorraad en haar kansen met IVF zagen er niet zo goed uit. Haar achtergrond als wetenschapper (moleculaire biologie) heeft haar geholpen om heel veel onderzoek op het gebied eicelkwaliteit te verzamelen en te analyseren. Het resultaat is dit boek geworden.

In het begin van het boek wordt duidelijk beschreven hoe eicellen rijpen, welke processen daarbij een rol spelen en waar het mis kan gaan (hoofdstuk1: understandig egg quality). Ik wist bijvoorbeeld niet dat je al drie maanden voor de eisprong invloed kan uitoefenen op de eicelkwaliteit. Oei, ik was blijkbaar de vorige ICSI veel te laat begonnen met het nemen van supplementen! Op tijd beginnen is dus de eerste tip!

Daarna wordt uiteengezet wat je zou kunnen doen om de eicelkwaliteit te verbeteren en welk wetenschappelijk bewijs daarvoor is. Ze gaat in op de rol van bpa’s, voeding en supplementen, zoals DHEA, ubiquinol, multivitaminen, melatonine, alfaliponzuur en myo-inositol. Ik vind het erg prettig dat ze goed beschrijft hoeveel wetenschappelijk bewijs er wel of niet voor elk middel is. Per hoofdstuk baseert ze zich op gemiddeld zo’n 50 wetenschappelijke artikelen (dus honderden voor het hele boek) en de artikelen worden met naam en toenaam genoemd, zodat je het zelf kunt nalezen. Het is een heel genuanceerd boek dat geen wondermiddeltjes promoot. Daar hou ik erg van, omdat op het gebied van fertiliteit (op internet) veel onzin wordt verkocht. Er is zelfs een kopje ‘supplements that may do more harm than good’. Ik schrok, want uit dat lijstje gebruikte ik er ook een!

Op basis van de tips uit dit boek heb ik een schema opgesteld van supplementen die in onze specifieke situatie zouden kunnen helpen. Het lukte helaas niet meer om 3 maanden voor de ICSI te beginnen, maar wel 2,5 maand.
De eerste ICSI, voor het lezen van dit boek, hielden we van de 17 eicellen slechts 1 blastocyst over van B/C-kwaliteit. Op dag 3 was er al geen enkel embryo meer die van goede kwaliteit was.
Na het opvolgen van de adviezen in dit boek is het gelukt om 2 blastocysten van een ruime B-kwaliteit in te vriezen. Op dag 3 waren er nog 7 embryo’s in de race en 5 daarvan waren A-kwaliteit. Een duidelijke verbetering dus!
We zullen nooit met zekerheid kunnen zeggen dat het door dit boek komt, maar ik vind het resultaat in ieder geval erg opvallend en ben heel blij met deze verbetering. Nu nog een zwangerschap en dan is ons geluk compleet.

It starts with the egg is helaas alleen in het Engels verkrijgbaar, maar het leest heel makkelijk. Ik hoop dat er nog een keer een update komt, aangevuld met nieuw onderzoek, want de wetenschap staat natuurlijk niet stil.

Liefs,
Marieke, 35, operatie-assistente, kinderwens sinds 2011

Sharing is caring!