Een lieve lotgenoot stuurde mij dit boek te leen. Ze heeft zelf meerdere miskramen gehad, is daarvoor nooit in behandeling geweest. Mede d/voor haar schreef ik de blog “Tussen wal en schip” omdat zij één van de personen was die naar huis werd gestuurd met de mededeling “Probeer het nog maar een keer”. Gelukkig ben ik zelf nooit zo onhandig toegesproken na een miskraam, maar ik hoor het vaker van lotgenoten.

Dit boek gaat niet over miskramen, maar het gaat wel over de Kinderwens. Toen ik het uit had heb ik meteen een mail gestuurd naar de schrijfster, die mij direct 3 boeken toezegde omdat ze begaan is met ons lotgenoten en Kinderwensbloggers een heel mooi inititatief vindt. Supertrots, blij en dankbaar ben ik. Dankbaar voor deze lotgenoot, die ik intussen vriendin mag noemen en die binnenkort eindelijk een kindje mag verwachten jaja! Blij omdat ik 3 mooie boeken mag weggeven en trots omdat ik een compliment heb gekregen over mijn initiatieven van een vrouw, een professional die begrijpt wat er in ons lotgenoten omgaat. Het resultaat is een mooi boek over de Kinderwens, geschreven door Jeanne Meijs.

Jeanne Meijs gaf tot ik meen 2015 nog vele mooie lezingen en cursussen en ze heeft diverse boeken geschreven. Haar boek “Kinderwens” is toch wel op zo een mooie manier geschreven, dat ik het moest delen en daarom belde ik haar ook op om te vertellen waarom ik zo graag een aantal exemplaren zou willen weggeven. Eén van jullie krijgt er dus ééntje die een beetje gekreukt kan zijn, want daar heb ik zelf nog eens goed in gebladerd, sorry!

Jeanne schreef dit boek onder andere omdat de inzichten die wij mensen hebben over de kinderwens en het krijgen van kinderen pas volgen nadat we de beslissing hebben genomen dat we vader en moeder willen worden. De reis naar ouderschap kan heel eenvoudig zijn en gelukkig is hij dat ook voor zo velen, maar zelfs zij voor wie het vanzelf ging, roepen; “Had ik dat maar geweten”. En zij die er langer over doen kunnen de impact van alle factoren die dan gaan spelen vooraf ook niet inschatten. Al dit soort wijsheden zitten verpakt in een boek van 116 pagina’s. Geen dikke pil dus.

Er staan zulke mooie rake zinnen in, die wanneer anderen ze navertellen je ze citaat of quote mag noemen. Ik geef je er een aantal, “Zouden we onze kinderen uitzoeken als we de keuze hadden?”, “Baby’s wiegen onze haast tot we wakker worden.”, “Kiezen is de vrijheid nemen het vastgestelde te doen”. En dan dit stukje… “Het verlangen van ouders naar elkaar is een kracht die veel in beweging brengt. Dan onstaat er de open ruimte in deze wereld en die is tegelijkerijd een soort poort. Een ronde poort waarin even een doorgang mogelijk wordt van de wereld van de ongeborenen naar die van ons. Zoals  mensen die sterven een tunnel zien en aan het einde daarvan een wereld van licht, zo zien de ongeborenen de poorten oplichten naar de wereld van de ouders.’ Deze woorden voelen zo aannemelijk en waar!

Ik werd ook stil van de zin “Sinds het voor iedereen mogelijk is om seksualiteit en zwangerschap van elkaar los te koppelen, kan er voor een kind gekozen worden. Ik word er stil van omdat we er misschien niet bij stil staan hoe zeer de tijden veranderd zijn, en wat deze veranderingen inhouden en ook betekenen voor de waarde van het krijgen van een kindje. Is het wel krijgen of is het dan toch nemen geworden? Dit boekje heeft me echt aan het denken gezet.

Bijzondere aan dit boek is verder dat niet alleen de wens van de ouder en de inzichten van de wensouder besproken wordt maar ook van het kind dat nog moet komen. Wanneer Jeanne het heeft over de ongeborene dan zegt ze zijn ziel, haar ziel, een onzijdig ziel nog? Een ziel dat nog moet kiezen of het wel bij ons wil wezen, een ziel waarvan wij nog moeten beslissen of wij het bij ons willen hebben op het moment dat wij denken dat het er moet zijn. Eigenlijk is er al een derde persoon en daar gaat dit boekje ook over.

Stuur mij een e-mail (met motivatie) dan kun je één van de drie boekjes gratis krijgen. Ben je niet één van de eerste raad ik je echt aan het toch te lezen, van de bieb of je koopt hem gewoon. Bij Bol kost hij €18,50. “Kinderwens” van Jeanne Meijs komt absoluut terecht in mijn top 10 boeken over de kinderwens. 

 

Liefs,
Melany

Sharing is caring!