De Gezondheidsraad heeft een onderzoek gedaan. Het gebruik van bepaalde medicijnen kan neveneffecten hebben, zoals verlaging van opname van stoffen uit voeding, vermindere eetlust, verandering in de stofwisseling en verlies van voedingstoffen via de urine. 51% van de ondervraagden gebruikt dagelijks medicijnen en 54% weet niet dat langdurige medicijngebruik de opname van voedingstoffen kan remmen.

Wanneer je zwanger wilt worden wil je goed in je vitamine zitten en als je éénmaal zwanger bent natuurlijk ook want we weten allemaal dat je weerstand verminderd wanneer je zwanger bent. Vrouwen die vruchtbaarheidsbehandelingen doen gebruiken soms meer dan 3 soorten medicijnen tegelijk, gebruikte je daarbij al middelen voor andere klachten dan is het handig te weten dat je een tekort kan oplopen.

Sommige mannen en vrouwen ontwikkelen vruchtbaarheidsproblemen door vitaminegebrek. Helaas heb ik dat zelf ook ondervonden. Na enkele jaren behandelingen was ik niet alleen geestelijk maar ook lichamelijk uitgeput en liep een vitaminegebrek op. Tijdens een zwangerschap liep ik een infectie op maar omdat mijn immuunsysteem op zijn gat lag redde mijn lichaam het niet en kreeg ik een miskraam. Het is overigens een fabeltje dat een vitaminegebrek je vruchtbaarheid of je kindje niets kan gebeuren als jij een tekort hebt, uit persoonlijke ervaring weet ik dat het wel een probleem kan zijn. Door een vitamine D gebrek maakte ik namelijk anti-dna stoffen aan en dan stoot je alles af wat niet lichaamseigen is. Na een hoge dosis verdween dit probleem en raakte ik blijvend zwanger. *Dit was slechts een deel van mijn vruchtbaarheidsprobleem. Gezond leven draagt in mijn optiek dus wel degelijk bij aan zwanger worden en blijven.

Mogelijke vitamine / mineralen tekorten die kunnen onstaan zijn:

1. metformine (medicijn voor (ouderdoms)diabetes). – mogeijk tekort aan vitamine B12, foliumzuur
2. maagzuurremmers – mogelijk tekort aan magnesium

3. plastablet (verlagen bloeddruk) mogelijk tekort aan kalium, magnesium, vitamine B1, zink

4. bij gebruik van meer dan 5 medicijnen tegelijk – mogelijk tekort aan vitamine D

5. corticosteroiden/bijnierschorshormoon (ontstekingen en bij reacties van het afweersysteem) – mogelijk tekort aan kalium, foliumzuur, magnesium, vitamine B1, zink, calcium, chroom en vitamine D.

 

Bronnen en links

Magazine voor ‘gezond leven’.

Gezondheidsraad

Soorten vruchtbaarheidsmedicatie opgesteld door fertiliteitskliniek Twente

Online bloedwaardentest voor vitamine en mineralen.

Boek Innesteling, zwanger worden en blijven.

Sharing is caring!