Ik ontving een mail van een lotgenoot die boos was omdat er na een onderzoek vastgesteld werd dat het sperma van haar man 0% morfologie had. Dat betekent dus dat ze allemaal een afwijkende vorm hebben. Nu was ze daar niet echt boos over, eerder teleurgesteld maar waar ze wel boos over is, is het feit dat ze al meerdere jaren in behandeling zijn, hormonen heeft gespoten en in haar ogen nutteloze ivf-behandelingen heeft ondergaan.

Ik besloot een klein onderzoekje te doen en deed een oproep via facebook. Meer dan 25 lotgenoten reageerden (sommige via pb). Bij al deze vrouwen lag het probleem aan hem. Opvallend is dat het inderdaad niet bij iedereen direct ontdekt wordt. Vreemd is het, dat een aantal helemaal geen adviezen krijgen over het verbeteren van de spermakwaliteit. Nog vreemder is deze constatering omdat uit de gesprekken die ik voerde met deze vrouwen blijkt dat de meeste, die op eigen initiatief stappen ondernemen, wel degelijk baat hebben gehad bij het aanpassen van hun leefstijl en voedingspatroon. Dat zeggen ze zelf en sommige ondergingen onderzoeken die dat uitwezen.

Verder gingen bijna al deze vrouwen nog voordat bekend is of er verbetering is opgetreden al aan de slag met hormoonbehandelingen. Je zou verwachten dat het advies zou zijn na 3 maanden daarmee te starten, na een 2e zaadonderzoek, aangezien het 2-3 maanden duurt voor er ‘nieuw’ sperma is aangemaakt. Niet alleen lijkt het mij ook de kansen vergroten van de behandelingen als het zaad zich heeft kunnen ‘herstellen” maar misschien is een spontane zwangerschap dan ook niet uitgesloten! Dat willen we het liefst, toch?

Wat deden deze mannen om hun sperma te verbeteren? Zij veranderde o.a. hun leefstijl door meer te gaan sporten, af te vallen, gezonder te eten (paleoprincipe, geen granen, geen suiker, zuivel, biologisch etc.), geen e-nummers, voedingssupplementen met belangrijke mineralen als zink, selenium en foliumzuur, geen laptop op schoot, geen mobieltje in de broekzak, geen strakke onderbroeken, niet wielrennen of hete baden/sauna, sommige gingen ook naar een homeopaat of acupuncturist.

Bij een enkeling werkte de eerder genoemde maatregelen totaal niet, maar bij de meeste wel. Uiteraard kun je je niet vruchtbaar eten of sporten (als je door chemo, gebruik van medicatie of lichamelijke afwijkingen) totaal geen zaad produceert.

Mijn dank gaat uit naar de vrouwen en mannen die mij deze informatie toevertrouwde en ik juich het toe dat zij heft in eigen handen namen om zelf hun kansen te vergroten.

 

Melany

Sharing is caring!