“Je moet het niet je leven laten beheersen.” Deze uitspraak wekt buitengewoon veel irritatie bij mij op want dat is praktisch onmogelijk. Een langdurige kinderwens vergelijken met een ziekte is misschien wel de beste manier om uit te leggen hoe belachelijk die uitspraak is.
Natuurlijk verkeer je niet in een levensbedreigende situatie maar het komt wel aardig in de buurt. Het punt is namelijk dat het je toekomstverwachting behoorlijk lang en misschien zelfs ongeneeslijk kan verzieken.
Wanneer je bij de dokter komt en hij zegt dat je kanker hebt slaat de angst en paniek onmiddelijk toe, dat gebeurt ook als de dokter zegt dat je een vruchtbaarheidsprobleem hebt of kinderloos zal blijven.
Net als bij een ziekte worden kansen en diverse soorten behandelingen besproken. Net als bij een ziekte lijk je niet langer de controle te hebben over je lijf en je leven. Je bent overgeleverd aan dokters die vanaf dan gaan bepalen wat er mogelijk is voor jou.
Net als bij een ziekte worden toekomstplannen veranderd, je stelt ze bij of uit. Vakantie, studie, huwelijk, relaties, werk, feestdagen, alles wordt aangeraakt door wat je overkomt of overkomen is.
Net als bij een ziekte krijg je medicatie met een scala aan bijwerkingen die je uiterlijk en je gemoedstoestand veranderen.
Net als bij een ziekte moet je afwachten of de behandelingen en medicatie aanslaan en net als bij ziekte gaat dat gepaard met angst en stress. Net als bij ziekte geven diezelfde behandelingen geen garantie op succes.
Net als bij ziekte gaat de rest van de wereld door en dat op zich is al een confrontatie, die je iedere dag tegenkomt. Er is geen ontsnappen aan. Televisie is geen afleiding, de reclames zijn allemaal bedacht voor de hoeksteen van de samenleving: het gezin, én daar maak jij ineens geen deel van uit. Jij staat buitenspel.
Het niet je leven laten beheersen is een illusie wanneer je ermee te maken hebt. Je leven is under construction, plannen on hold, einddatum onbekend.
Maar een onvervulde kinderwens, kinderloosheid of vruchtbaarheidsproblemen worden niet gezien als ziekte. Het wordt gezien als dikke vette pech, die je niet je leven mag laten beheersen. Je moet ermee stoppen, vinden ze.
Waarmee moet je stoppen? Kinderloosheid is namelijk een blijvertje. Een (langdurige) problematische kinderwens meemaken laat een onuitwisbare afdruk achter in je persoonlijkheid. Niet perse een negatieve maar wel een pijnlijke plek, een verdrietige ervaring en een essentieel hoofdstuk in je leven die je de rest van je leven met je meedraagt.
Ruilen?
Cinische Melany
Op zondag 19 januari 2020 om 19:55 ben ik te zien op tv, bij de NPO2 in een uitzending van EO – Nieuwlicht, Kijk je ook?
Het onderwerp: Psychische belasting van vruchtbaarheidsbehandelingen.
Geef een reactie