Sommige wensen zijn te realiseren door heel hard te werken, je werkt aan een todolijst van a tot z  en tadaaaa je wens is gerealiseerd. Sommige wensen en het bereiken daarvan worden volledig door je eigen inspanning realiteit. Voor andere wensen heb je de gunfactor van anderen nodig, of speelt het hebben van een bepaalde dosis geluk een rol. Het hebben van een kinderwens is echt compleet anders. Je wens is niet maakbaar. Het is niet zo dat je bepaalde dingen moet doen of laten en dat dan je wens altijd realiteit wordt. Helaas.

Precies bovenstaande is wat mij inmiddels ruim 14 jaar geleden compleet overhoop haalde. Mijn man en ik hadden ons hele leven in het teken gezet van onze kinderwens. In totaal hebben wij zo’n twaalf behandelingen ondergaan, van iui, naar ivf en tenslotte zelfs ixci. Helaas allemaal zonder gewenst resultaat. Hoeveel spuiten zou ik mezelf gezet hebben? Hoe vaak zou ik in die beugelstoel gelegen hebben? Hoeveel tranen zou ik gehuild hebben? Hoe vaak zouden wij als troost op vakantie gegaan zijn?

Aan het einde was ik volledig gesloopt, op en top gestresst, overspannen en tenslotte mijn baan kwijt omdat ik het gewoon niet meer volhield. Mijn lichaam had gefaald en ik kon het niet meer handelen. In die tijd van top stress hebben wij ook nog een adoptieprocedure doorlopen en uiteindelijk onze kinderwens bij een van de vele adoptiebemiddelingsbureaus neergelegd.

En precies in die periode kwam zo’n aller- allerlaatste strohalm voorbij. Iemand wees mij op acupunctuur: “Misschien zou dat nog wat kunnen zijn, ik heb wel eens gehoord dat….” De rest van de woorden had ik al vaker gehoord. (Hoeveel tips kun je krijgen?). Maar ik ben toch gegaan. Ik had door alle hormonen en stress geen cyclus meer, dus sowieso nul kans op een spontane zwangerschap. Deze acupuncturist heeft mijn ogen geopend. Zij constateerde uiteraard een overstresst lichaam en ze ging aan het werk. Ik kreeg naalden, kruiden, en ging nog vaker naar yoga.

De rust keerde enigszins terug, binnen drie maanden had ik een eisprong en werd ik wonder boven wonder zwanger. Dat lukte twee jaar later nog eens. Inmiddels ben ik een gelukkige moeder van 2 bloedmooie super slimme en blije kinderen!!

Het heeft zo moeten lopen. Ik moest kennelijk nog veel leren voor ik kinderen kon krijgen. Mijn leven is in de afgelopen tien jaar drastisch veranderd. Van een kantoorjob ben ik yogajuf geworden en daarnaast heb ik het zelfs aangedurfd een eigen yogastudio te beginnen. Mijn leven is ook drastisch veranderd omdat ik van een drukke stad (Amsterdam) ervoor koos om te gaan wonen in een rustiger dorp (Hilversum). Ik had geen zin meer in zoveel prikkels en knapte enorm op van minder.

Het leven is er om van te leren, met vallen en opstaan, met risico’s nemen en berusten in dat wat er is. Wanneer je je leven lichter maakt, zul je blijven drijven. Dat is echt waar. Als het realiseren van een kinderwens niet zomaar lukt, ligt de stress en wanhoop voor je op de stoep. De wens zal je enige levensdoel worden, met alle zwaarheid, verdriet en teleurstelling als het telkens niet lukt.

Als yogadocent, en als groot fan van yin yoga, leer ik nog elke dag dat het heel belangrijk is om te oefenen in geduld, te ontspannen door bewust te bewegen en te ademen, positief en optimistisch te blijven ook als het leven anders lijkt, en dat ruimte maken in je lichaam direct ruimte geeft in je hoofd. Maar nog belangrijker is het inzicht dat dit niet weer het zoveelste trucje is. Het is een oefening en niet meer dan dat. Elke keer als ik op de yogamat stap leer ik: ik sluit mijn ogen, “check in bij mezelf” en voel hoe het met mij gaat op dat moment. Dat geeft enorm veel kracht, leert me geduld, leert me niet bij de pakken neer te zitten, aan te pakken wat voorbij komt en als het nodig is te ontspannen.

Onlangs leerde ik van Rika Lukac (Innesteling) weer enorm veel om de fertiliteitsyogacursus die ik al gaf opnieuw vorm te geven. In deze cursus doen we vooral heel veel yoga, ga je ook je ogen sluiten en voelen hoe je jezelf kunt ontspannen in het moment wat er dan is. We gaan werken aan een betere doorbloeding van het bekken- en onderbuikgebied. We gaan schouders, nek en hoofd ontspannen en nog ontzettend veel meer. De opzet is heel praktisch, yoga-ervaring is niet nodig. Je krijgt houdingen mee om thuis te oefenen en tools om ook weer meer ontspanning te krijgen in je eigen leven en wellicht in dat van jou en je partner.

Ik nodig je uit mee te doen met een van mijn cursussen .

Alle informatie vind je op mijn website www.yoga-me.nl.

Liefs,

Estella Derkx

Sharing is caring!