Je baarmoeder is het bedje van jouw kindje. Klonten tijdens menstruatie zijn een teken dat dat bedje niet optimaal is: het stroomt er niet optimaal, het stagneert. Net als stenen in een tuin. Hoe groter je klonten, hoe groter de blokkade.

Je baarmoeder als een tuin

Je baarmoederslijmvlies kan je vergelijken met een tuin. Is je vruchtbare aarde voldoende, is het er te heet of te koud of is er een blokkade? Klonten in je menstruatiebloed duiden op een blokkade. Ze zijn als stenen in een tuin: onder die steen kan er geen plantje uitgroeien. In de Chinese geneeskunde worden grote klonten ‘bloedstase’ en kleine stenen een ‘Qi-stagnatie’ genoemd.

Hoe meer en hoe groter de ‘stenen’ in je baarmoeder, hoe moeilijker het wordt voor een plant om in jouw tuin te groeien. En als het er wel groeit, is de kans op complicaties in je zwangerschap ook wat groter. Dus actie ondernemen om je stollingen te verminderen is echt handig.

Klonten oplossen zorgt voor een vruchtbare omgeving

Jouw baarmoeder is zo groot als een vuist. Klontjes laten zien dat het bloed niet vloeibaar genoeg is en dus de voedingsbodem voor jouw embryo niet optimaal.. Hoe beter de grond van je baarmoedertuin eruit ziet, hoe prettiger je menstruatiecyclus verloopt. Maar ook hoe beter is de vruchtbare grond voor je embryo.

Bij grote stolsels verlies je ook nog eens heel veel bloed meestal en dat zorgt ervoor dat je lichaam op een tekort staat van bloed, wat ook gevolgen kan hebben voor je vruchtbaarheid naast de blokkade.

Bij kleine stollingen is er sprake van een Qi-stagnatie: het betekent dat er ook een blokkade is, maar minder ernstig. Vaak heb je dan ook last van meer pms of stemmingswisselingen.

Met voeding klonten verminderen

Met voeding en je lifestyle kan je echt al heel veel doen om klonten te verkleinen en verminderen en jouw vruchtbare bodem te verbeteren. In deze blog van acupunctuurpraktijk Vrouwengeneeskunde lees je hoe je zelf klonten tijdens menstruatie met voeding kunt verminderen en welke supplementen helpen. Doe er je voordeel mee. Hou rekening dat je circa 3 cycli bezig bent met je voeding veranderen, voordat je verandering gaat zien. Met kruiden versnel je dat proces.

Trauma opgeslagen in onderbuik

Ook kunnen stollingen soms optreden omdat je trauma’s hebt meegemaakt in je leven. Het kan zelfs zo zijn dat een van je voorouders een onverwerkt trauma heeft meegemaakt en dat is doorgegeven in jouw celgeheugen. Hoe weet je of dat het geval is? Als je je hand op je onderbuik legt en ernaartoe ademt en je merkt dat je sterke weerzin voelt om daar met je aandacht te zijn zou dit erop kunnen duiden. Ook kan het zijn dat je sterke emoties voelt, waarvan ze toch anders voelen dan alleen de emoties rondom de onvervulde kinderwens.
Door met voeding je stolsels te verkleinen, kunnen ook de ‘trauma’s’ vanzelf vrijgemaakt worden, het kan prettig zijn om je daarbij te laten begeleiden. In onze Vrouwengeneeskunde acupunctuur praktijk doen we dat met behulp van hypnose.

Kinderaspirine zwangerschap

Vaak wordt er kinderaspirine gebruikt om je bloed wat te verdunnen in je cyclus (let op tijdens menstruatie, want je kunt ook juist meer gaan bloeden als het bloed weer te verdund is) zodat er minder stollingen aangemaakt worden. Aspirine wordt vaak aangeraden onder vrouwen in een kinderwenstraject. Vanuit de traditionele Chinese geneeskunde zeggen we: liever met voeding en kruiden en aandacht je onderliggende oorzaak oplossen, dan kinderaspirine, maar als wel: dan alleen als je ook stollingen hebt in je menstruatiebloed. Het wordt afgeraden omdat het belastend is voor je nieren en lever.

Tijdens de zwangerschap wordt aspirine ook gebruikt als vrouwen een geschiedenis hebben van bijv. hoge bloeddruk bij een vorige zwangerschap. Onze ervaring is dat dit vooral zinvol is voor vrouwen met een (lichte) stollingsproblematiek.

Menstruatie met stolsels en toch zwanger

Natuurlijk kan je ook met stolsels in je menstruatiebloed toch zwanger raken. Ook dan is het aan te raden om je bloed vloeibaarder te krijgen, en naar je lifestyle te kijken, zodat je baby vloeibaardere voeding tot zich kan nemen.
Het is altijd zinvol om je voedingspatroon aan te passen, waar je ook in je zwangerschap zit.

Acupunctuur en vruchtbaarheid

Vrouwengeneeskunde is een zeer ervaren acupunctuur, hypnose en kruidenpraktijk in Utrecht. Acupunctuur en vruchtbaarheid is een van hun specialisaties. Ze hebben er meer dan 20 jaar ervaring mee.

Al vele vrouwen hebben zij geholpen zwanger te worden.
Hun missie is om zoveel mogelijk vrouwen bewust te maken van hun lichaam en wat zij nodig hebben om weer in balans te komen. Zij willen graag dat vrouwen gezond zwanger raken en zwanger zijn.

Daarvoor delen ze bij Vrouwengeneeskunde graag hun expertise, omdat ze gewoonweg geen tijd hebben om iedereen persoonlijk te helpen! Hun agenda zit al vaak maanden vol.

Vruchtbaarheid vergroten
Vruchtbaarheid vergroten met je temperatuurcurve

Nog een blog lezen van Vrouwengeneeskunde bij kinderwensbloggers? Hier vind je de blog over hoe je je temperatuurcurve kunt gebruiken om je vruchtbaarheid te vergroten.

Sharing is caring!