Hé, groentes op een afbeelding bij een artikel over koolhydraten? Klopt dat wel? Wat is dat toch met koolhydraten? Waar zitten ze in? Kan je zonder koolhydraten? En heeft het eigenlijk wel echt invloed op de zwangerschap en de kans om zwanger te worden? Het antwoord op de laatste vraag is in ieder geval ja! In meerdere opzichten zelfs.
Verschil in koolhydraten
Laat ik eerst eens vertellen wat koolhydraten zijn. Koolhydraten zijn macronutriënten, net als eiwitten en vetten en zitten in onze voeding. Koolhydraten zijn ‘suikers’. Er zijn verschillende soorten koolhydraten. Korte, middellange en lange ketens van koolhydraten. De korte keten koolhydraten worden ook wel monosachariden genoemd en zijn door hun eenvoud snel beschikbaar voor het lichaam. Voorbeelden van monosachariden zijn alle vormen van suiker (witte, basterd, honing, stroop, enz). Het is snel af te breken en klaar voor gebruik, maar bij iedere hap komt er ook veel glucose in de vorm van suiker het lichaam binnen.
Dan zijn er de langere koolhydraatketens, de disachariden (2 ketens), oligosachariden (3-9) en polysachariden (heel veel). Over het algemeen geldt hoe langer de keten, hoe meer moeite het kost om het af te breken en hoe geleidelijker glucose in je lichaam ‘los’ wordt gelaten. Doordat de glucose langzaam in het lichaam vrijkomt, kan de alvleesklier de insulineproductie ook makkelijker bijhouden en op tijd weer stoppen als de glucosespiegel in het bloed weer normaal is. Je bent ook langer verzadigd omdat het langer duurt voor de koolhydraten verteerd zijn.
Vezels zijn ook koolhydraten, maar dan koolhydraatketens die we niet af kunnen breken. Dan denk je misschien waar zijn die dan voor nodig? Als ik ze niet af kan breken, dan heb ik er ook niks aan. Jijzelf hebt ook niet zo veel aan die vezels, maar in je darmen zorgen de onoplosbare vezels voor volume in je ontlasting. Ze nemen vocht op en zetten uit, daardoor prikkelen ze de darm om meer te gaan bewegen. Ze stimuleren de peristaltiek.
Energie
Glucose hebben we o.a. nodig om energie van te maken. Om glucose in het lichaam te kunnen verwerken moet er insuline door de alvleesklier geproduceerd worden. Insuline zorgt ervoor dat glucose de cel in kan. In de cel zijn heel veel ‘energie fabriekjes’, de mitochondriën. Glucose wordt in de mitochondriën omgezet in energie. Insuline werkt dus als een soort sleutel voor glucose. Om veel glucose te kunnen verwerken moet er veel insuline gemaakt worden en wanneer er genoeg glucose in de cellen is moet de insuline productie stoppen. Helaas gaat het stoppen van de insulineproductie niet zo snel. Er wordt daardoor meer glucose de cel ingelaten en er blijft minder glucose over in het bloed, waardoor je een dip ervaart. Je wordt moe, wazig in je hoofd, trillerig en ‘moet’ iets eten. Vaak grijp je naar iets met snel resultaat, een koekje of een stuk ontbijtkoek dat wordt lekker snel opgenomen. Door iets met snelle koolhydraten te eten stijgt je bloedsuikerspiegel weer snel. Je begrijpt dat het proces van insuline productie weer opnieuw start en ook dat de onvermijdelijke dip die dan volgt weer opgelost moet worden met iets wat snel je bloedsuikerspiegel omhoog krijgt, waardoor je de rest van de dag bezig bent met de pieken en dips in je bloed te corrigeren. Dood vermoeiend!
Kansen vergroten
Waarom ik dit vertel? Om de kans op een succesvolle zwangerschap te vergroten heb je onder andere een stabiele bloedsuiker nodig. Dit is in meerdere opzichten noodzakelijk. Door iedere keer snelle koolhydraten te eten als je een dip ervaart raakt je lichaam uit balans. Glucose blijft door de grote aanvoer te veel in het lichaam, want je alvleesklier kan het niet bijhouden. Je lichaam zal in actie komen om de grote hoeveelheden glucose te verwerken en zorgt dat het bijvoorbeeld wordt opgeslagen als (buik)vet (voor tijden van schaarste bijvoorbeeld. Tja, ons lichaam is (nog) niet aangepast aan deze tijd waar eten áltijd beschikbaar is), de cellen zullen op den duur minder gevoelig gemaakt worden voor insuline, waardoor glucose niet meer of minder de cel in kan en in een later stadium ga je ook glucose uitplassen. Je lichaam wordt insulineresistent, de voorloper van diabetes type 2!! Doordat glucose minder makkelijk de cel in kan, heb je minder puf, er kan immers minder energie gemaakt worden. Je gaat minder bewegen. Maar door juist wél te bewegen zullen er energiefabriekjes, je mitochondriën aangemaakt worden. Hoe meer mitochondriën, hoe meer energie je kan maken van glucose en hoe fitter en energieker je je voelt en hoe minder je beweegt, hoe minder mitochondriën je hebt en dus ook minder energie. Het is een vicieuze cirkel waar je in terecht komt.
Elke keer eten als je een dip hebt heeft nog een ander nadeel. Wanneer er voeding in ons lichaam komt, wordt het immuunsysteem ‘aan’ gezet. Op zich is dat natuurlijk prima, anders zouden we heel ziek van ons eten kunnen worden. Er komen via onze voeding ook schimmels en bacteriën binnen die bestreden moeten worden. Dat is helemaal niet erg, ons lichaam kan daar prima op inspelen als we gezond zijn. Maar… als we elke dip bestrijden met voeding, wat neerkomt op ongeveer elke 2 uur eten, heeft ons lichaam geen rust en geen tijd om andere (mini)ontstekingen in ons lichaam op te ruimen.
Stress in je hoofd én lichaam
Dan is er nóg een belangrijk punt om de kans op een succesvolle zwangerschap te vergroten, stress reductie. Dit is een heel belangrijk punt! Omdat we in het dagelijks leven al zoveel stress ervaren wordt stress een soort optelsom, want ook de pieken en dalen in de bloedsuiker zorgen lichamelijk voor stress, bovenop de stress die we van buitenaf ervaren. Vroeger was stress nodig om te overleven. Dan heb ik het over een korte periode van stress, de vechten of vluchten stand. Je gaat rennen of vechten om te overleven. Adrenaline en cortisol gaan omhoog en er wordt extra glucose vrij gemaakt om te kunnen rennen of vechten. Wanneer het gevaar voorbij is kan het lichaam weer rusten, herstellen en de hormonen in balans brengen. Tegenwoordig is dit soort stress bijna niet of niet meer terug te vinden in ons leven, maar leven we wel in een constante staat van stress en denk je dat er tijdens de periodes van stress ook maar één moment werd gedacht aan kinderen maken? Nee, natuurlijk niet. Als je zelf niet veilig bent, waarom zou je dan kinderen in een onveilig situatie op de wereld brengen? Voortplanten is wel het laatste waar je lichaam aan denkt in tijden van stress.
Conclusie
Koolhydraten hebben we nodig, alleen die snelle, die kunnen we prima laten staan. Die zorgen voor ellende. Ze schoppen de bloedsuikerspiegel in de war, kunnen zorgen voor overgewicht, kleine ontstekingen door lichaam, zorgen voor een disbalans in onze hormonen en kunnen daardoor een succesvolle zwangerschap in de weg staan.
Wat kun je nu praktisch met deze informatie?
- Eet minder of geen snelle koolhydraten (zoals wit brood, witte pasta, suiker, stroop, witte rijst, enz.), maar groenten. Vervang minimaal 1 broodmaaltijd door groenten, zoals een lekkere, goed gevulde salade (daar mogen best stukjes zalm, kipfilet, kaas, croutons, quinoa, wat rozijntjes en/of dressing overheen), soep (en dan geen oplos soep) of een omelet met groenten.
- Probeer tussendoortjes te laten staan, mocht je (nog) niet zonder kunnen, neem dan een paar ongebrande noten of wat wortel, komkommer, tomaatjes, bleekselderij, paprika, enz.
- Zorg bewust voor ‘zen’ momenten. Mediteer (elke dag) 10 minuten, doe yoga, schrijf/teken in een bullet journal, teken een mandala, ga aan de slag met je hobby en leg je telefoon weg
- Slaap genoeg uren per nacht
- Beweeg, het liefste in de buitenlucht. Ook als je conditie het niet toelaat om stevig te sporten kun je (voor het ontbijt) een wandeling maken, spieroefeningen voor je armen met een flesje water als gewicht doen, vaker de fiets pakken, zwemmen, tuinieren, enz
Mochten het je niet alleen lukken roep dan hulp in van een erkende diëtist of therapeut, blijf logisch nadenken en breng jezelf niet in gevaar. Niks vervangt het advies van een arts, maar het kan wel (aanvullend) helpen.
Joyce Bogtman, Orthomoleculair therapeut
Ondersteuning bij verbetering en optimalisatie van voeding en leefstijl
Wie is Joyce?
Ik ben Joyce en ik ben op een missie. Die missie houdt in: meer energie en levenslust, minder gezondheidsklachten en zorgen. Door middel van educatie op het gebied van voeding, wil ik iedereen bewust maken van de invloed die voeding op ons lichaam heeft. Niet alleen de invloed die het heeft op ons lichaam nu, maar ook later. Hoe ouderdomskwalen ontstaan door het gebruik van bepaalde voedingsmiddelen. Maar het liefst pak ik het aan bij de basis. Door mannen en vrouwen vóór de conceptie al te informeren over het belang van de juiste voeding, wordt de kans op een succesvolle zwangerschap vele malen groter. Daarnaast wil ik graag de volgende generaties een zo optimaal mogelijke start bezorgen. Dat doe ik door voorlichting te geven op het gebied van voeding en leefstijl aan koppels die zwanger willen worden of zijn. Zo kunnen we ook de volgende generaties gezonder krijgen!
Joyce is natuurlijk te vinden op facebook
Geef een reactie