Ik was eigenlijk niet van plan een bron toe te voegen aan een blog waaraan ik gisteren begonnen was. Maar toeval wil dat Ruurd van Elburg, die vandaag professor aan de UVA is geworden, mijn verhaal kracht bij zet in een interview die vandaag verscheen in het AD en de Gelderlander. Ook professor Petra de Sutter steunt Belgische initiatieven inzake vruchtbaarheid en educatie. Onderaan deze blog vind je links naar deze interviews.
Leren zwanger worden?
Er zijn 2 belangrijke gebeurtenissen te noemen toen ik 12 was, de eindejaarsmusical en de schoolarts. Daarna ging het gebeuren, het voortgezet onderwijs. Ik zat dus in de 6e klas (groepen had je toen nog niet) en moesten alle jongens en meisjes naar een dokter in een gebouw aan de andere kant van de stad voor onderzoek. Spannend maar niet zo beangstigend als de schooltandarts.
Veel meer dan dat er in mijn borstjes werd geknepen om te kijken of er al iets gaande was kan ik me er niet van herinneren. En wat ze met de jongens op dat moment deden, daar had ik geen weet van. Later begreep ik dat ze bij hen controleerden of de ballen waren ingedaald. Verdere informatie over mijn meisjes zijn heb ik er niet gekregen. Met iets wat aanvoelt als een geplet tietje ging ik ietwat beschaamd naar huis om pas meer te leren over vruchtbaarheid toen het niet vanzelfsprekend was dat ik op de mijne kon rekenen.
Gek eigenlijk dat je op school zo weinig educatie krijgt over vruchtbaarheid. Heel plastisch een uitleg over de menstruatie en dat je buikpijn en soms hoofdpijn er van krijgt ergens in de brugklas is het niet geweest. Bij het woord bloed had je al weer gegeten en gedronken als puber dus laat maar zitten. Bovendien zitten er ook nog jongens in de klas, dus echt niet dat je vragen gaat stellen. Daar komt bij dat de biologieleraar meestal een man is, een man met een baard die meer weg heeft van een Neanderthaler dan een mens. Weinig aaibaar type die je 1-1 ook niet durft aan te spreken omdat het brood wat hij eet er uit ziet als steen en je bang bent dat hij je schedel in 1 x door midden bijt als je de verkeerde vraag stelt.
En jij? Heb jij op school te horen gekregen wat n cyclus precies inhoudt? Kende jij de fases? Ooit bijgehouden hoeveel dagen je cyclus telde? De weg die een eicel moet afleggen? Was jij op de hoogte van het feit dat je bij een zwangerschapswens een cervixslijmtest kan doen, om de simpele reden dat die test het beste werkt? Is jou verteld dat je het meest vruchtbaar bent tussen je 15e en 21e? En hoe sterk dat afneemt in de daarna volgende jaren? Of dat voeding uitmaakt voor jezelf en je kind, voor, tijdens en na de zwangerschap? Ik niet.
Eigenlijk was het voor mij best een shock en ik vond het niet leuk en voelde me ongemakkelijk toen het feest dat menstrueren heet begon. Ineens was ik vruchtbaar en zo lang ik maar geen seks had was ik veilig. Aan de pil hielp natuurlijk wel om niet zwanger te raken maar tegelijkertijd vroeg je je niet af wat de effecten konden zijn van een kunstmatige menstruatie door hormonen die je lijf niet zelf aangemaakt heeft. Zwijg maar over natuurlijke anticonceptie, volgens mij hebben maar weinig pubers en tieners kennis daarvan, twintig en dertigers ook maar mondjesmaat vermoed ik.
Had ik geweten wat vruchtbaarheid, voortplanting en zwangerschap in houdt voor een vrouw vanaf het begin (en in alle fases van een kind op de wereld zetten) dan had ik hele ander keuzes gemaakt (zeker qua timing) en mezelf ook op tijd een andere levensstijl aangemeten. Of de uitkomst hetzelfde was geweest dat zullen we nooit weten maar ik denk wel dat ik minder gehavend uit de strijd was gekomen. Ik kan leven met mijn keuzes, het is niet een gevalletje van “had ik maar”. Ik heb na de strijd een prachtige gezonde zoon gekregen en ik heb daarover niets te klagen..
Rest mij niets anders dan mij af te vragen hoe het er nu aan toe gaat op school, misschien is dat veranderd? Ik heb geen puberdochter of zoon waaraan ik dat vragen kan. Ik hoop dat de educatie en bewustzijn voor de meiden vandaag de dag veranderd is want hoe je het ook wendt of keert ” Een slimme meid plant haar kindertijd”. En een handige tool daarbij is de juiste informatie tot je beschikking hebben.
Tot slot, ja ik heb seksuele voorlichting gekregen van mijn vader, die op een zondagochtend besloot dat het daar tijd voor was. De arme man stond met een bezweet gezicht en rode wangen te vertellen wat hij wist en dat was bar weinig maar goed genoeg om niet zwanger te raken.
Bron:
Professor Ruurd van Elburg: puber moet leren gezond zwanger te worden
Petra De Sutter: seksuele vorming schiet te kort
Geef een reactie