Wetenschappers ontdekken een lichtflits wanneer het zaad de eicel bereikt. Voor het eerst hebben wetenschappers deze lichtflits waargenomen; een lichtflits die verschijnt op het moment dat een menselijke zaadcel in contact komt met de eicel. “Dit is een heel belangrijke ontdekking omdat artsen niet weten of een eicel wel levensvatbaar is totdat er daadwerkelijk een zwangerschap uit ontstaat”, zegt één van de wetenschappers, die de eer had dit “levenslicht” te mogen ontdekken.

Dit fenomeen is eerder wel waargenomen bij dieren, maar niemand heeft ooit deze vonk van de menselijke conceptie gezien. Ongelooflijk is het feit dat sommige eicellen helderder branden dan de anderen, wat volgens het team van de Northwest University een directe aanwijzing is van hun vermogen te ontwikkelen tot een gezonde embryo.

De vraag is hoe kan het dat er letterlijk flitsjes rondvliegen op het moment van conceptie? Hetzelfde team ontdekte (in 2011) dat vonkjes Zink ontplofte op het moment van conceptie bij muizen. Dit wilde ze vastleggen en het duurde een paar jaar voor ze wisten hoe (2014) en toen het voor het eerst lukte zagen ze hoe miljarden Zink-atomen op het exacte moment werden vrijgelaten toen een eicel van een zoogdier werd doorboord door een zaadcel.

Met behulp van een fluorescerende sensor die in staat is om de bewegingen van zink in levende cellen te volgen, ving het team een glimp op van zink – opslagmogelijkheden in een eicel met 8000 zink-compartimenten en elk ongeveer 1 miljoen zinkatomen, klaar om te exploderen. Deze kleine vuurwerkspectakel duurde ongeveer tot 2 uur na de bevruchting. Nu is dit dus ook gefilmd bij een menselijke eicel!

De rest van dit zeer interessante artikel inclusief een filmpje van de gebeurtenis kun je HIER lezen.

Vertaling door Melany

Sharing is caring!