Gilles Stoop, Acupuncturist.nl

De reguliere hulp bij vruchtbaarheidsproblemen is vooral medisch-technisch. Maar verminderde vruchtbaarheid heeft niet alleen grote impact op je lijf maar op je hele leven. Hoe ga je om met de stress van een vruchtbaarheidstraject, spanning over de uitkomst daarvan en emoties over je nog steeds niet vervulde kinderwens? En wat moet je nou doen met al die goedbedoelde maar ook pijnlijke adviezen om het maar los te laten want dan komt het vanzelf?

Gilles Stoop is acupuncturist, gespecialiseerd in vruchtbaarheidsproblemen. In zijn praktijk komt vrijwel dagelijks de kwestie loslaten of toelaten voorbij. In dit blog deelt hij daarover graag zijn visie en ervaring.

Aandacht voor psychische belasting onvervulde kinderwens

Een paar dagen geleden las ik in de Belgische krant De Morgen: “In Leuven leren mensen met een kinderwens beter omgaan met stress: ‘Niets is zo zwaar als de voortdurende switch tussen hoop en desillusie’. Via een vruchtbaarheidsbehandeling een kind proberen krijgen, veroorzaakt veel stress. Relationeel, financieel en zelfs professioneel. In het fertiliteitscentrum Leuven start vandaag een zorgprogramma dat mensen beter wil leren hiermee omgaan”.

Fijn dacht ik, er begint eindelijk meer aandacht te komen voor de psychische belasting van een vruchtbaarheidstraject. Het is namelijk nog altijd een zwaar onderschatte en onderbelichte kant van vruchtbaarheidsproblemen.

Onderscheid of juist verbinding tussen lichaam en geest

De reguliere geneeskunde kent nog altijd een onderscheid tussen lichaam en geest. Binnen de Traditionele Chinese Geneeskunde is dit precies andersom: Lichaam en geest zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en ook je omgeving en omstandigheden hebben invloed op je gezondheid. Juist bij vruchtbaarheidsproblemen zie je dit heel duidelijk: het raakt niet alleen je lijf, maar je hele leven.

Vruchtbaarheidsproblemen en je dagelijks leven

Bij bijvoorbeeld een Ivf-traject staat je agenda ineens vol met medische afspraken. Hoe los je dat op met je werk? Je krijgt een medicatieschema, moet jezelf op gezette tijden prikken. Hoe los je ook dat op met je werk?

Je krijgt last van bijwerkingen van de medicijnen waardoor het ongezellig wordt thuis, de vergoede pogingen zijn op en je piekert over de financiën voor misschien toch nog een kans. Je krijgt te maken met een miskraam en voelt je daarna nog wekenlang niet fit en depressief.

Je weet of denkt te weten bij wie de oorzaak ligt en je voelt je schuldig of maakt onuitgesproken verwijten.

Je wordt het samen maar niet eens over een volgende stap of toch eindelijk stoppen na al die jaren.

..

Zwangere collega’s en adviezen..

De bovenstaande lijst is bijna eindeloos aan te vullen en intussen gebeurt er van alles om je heen. Je buurvrouw wordt “ongepland” zwanger van nummer 3, de zoveelste collega kondigt haar zwangerschap aan en overal waar je loopt zie je kinderwagens. Je besluit eindelijk te praten over je vruchtbaarheidsproblemen en je hebt daarvan meteen spijt. Want iedereen heeft wel een mening of advies. Goedbedoeld misschien, maar het kan je hard raken.

Loslaten?

Veel gehoord is de opmerking: je moet het loslaten, dan komt het vanzelf. Zodra je vertelt over je vruchtbaarheidsproblemen krijg je vrijwel zeker van iemand dit advies. Want ze kennen allemaal iemand die zwanger terug kwam van vakantie of een stel dat toch nog een kind kreeg nadat ze een hond hadden gekocht…

Misschien moet ik het inderdaad loslaten en er niet zo mee bezig zijn, maar hoe doe ik dat? Deze vraag is al ontelbare keren gesteld in onze praktijk.

Helemaal loslaten en je oude leven verder leven is onmogelijk. Het ís op dat moment je leven dat je een vruchtbaarheidsprobleem hebt. Het raakt je leven en je ziel omdat een kinderwens diep aanwezig kan zijn in je hele bestaan. Geforceerd loslaten en negeren raden wij altijd af. Omdat deze ontkenning volgens onze visie zelfs kan leiden tot blokkades in je lijf. Je energie moet namelijk vrij kunnen stromen, een basisvoorwaarde voor je algehele en je vruchtbare gezondheid volgens de Traditionele Chinese Geneeskunde. Daarvoor is het nodig dat je emoties de ruimte krijgen.

Toelaten?

Het is oké om emoties zoals verdriet, boosheid en angst voor een onvervulde kinderwens te uiten. Van huilen word ik toch niet zwanger? krijg ik dan wel eens als reactie. Maar het uiten van je emoties kan je wel helpen om weer tot rust en in balans te komen en juist dat is belangrijk, ook voor je vruchtbare conditie.

Moet je dan alle emoties maar toelaten en de hele dag boos zijn of verdrietig? Dat gaat niet want je dagelijkse leven gaat ook gewoon door. Maar op momenten dat het kan is het goed om deze emoties te uiten en er over te praten. Als je thuis bent, even alleen of juist samen, in de auto zit, ergens een wandeling maakt etc. Vooral niet opkroppen, negeren of er geforceerd niet mee bezig proberen te zijn is ons advies.

Gedoseerd toelaten!

Een heel belangrijke kanttekening die ik altijd meegeef: je emoties toelaten is goed, maar doe het gedoseerd. Geef je verdriet en boosheid de ruimte, praat erover, maar stel voor jezelf ook grenzen. Huilen en boos zijn mag, maar probeer daarna iets te doen om je zinnen te verzetten. Ga iets doen waar je energie van krijgt of waar je van tot rust komt. Erover praten is ook goed, maar ga bijvoorbeeld niet eindeloos in gesprek op fora met lotgenoten. Natuurlijk kan de herkenning je daar steun geven, maar probeer het te beperken en hou de focus op je eigen gezondheid en energie want die heb je heel hard nodig.

Begeleiding bij gedoseerd toelaten

Gedoseerd toelaten dus en dat is heel wat anders dan gewoon maar loslaten, hoe goedbedoeld dit advies meestal ook is. Maar hoe pak je dat nou aan als je helemaal vol zit met stress, spanning en emoties die alle kanten op gaan?

Wij gaan met onze patiënten vanaf het allereerste consult in gesprek over de emotionele kant van je kinderwens. Hoe gaat het met je, wat doet je onvervulde kinderwens met je, hoe ga je om met de emoties die je daarbij hebt, wat heb je nodig om daar goed mee om te gaan? Dit vinden wij net zo belangrijk als je medische dossier. Omdat het één niet los te zien is van het ander.

Veel patiënten komen bij ons als ze al wat langere tijd te maken hebben met een ondervulde kinderwens. Vaak was er jarenlang alleen aandacht voor de “technische kant” van hun problemen. Het gebeurt heel regelmatig dat wij de eerste zijn die vragen hoe het nou echt met iemand gaat. Als we merken dat iemand echt te veel belast is, en onze emotionele hulp niet voldoende is, adviseren we psychische begeleiding of een coach die gespecialiseerd is op dit gebied.

Cirkel van stress doorbreken

Aandacht voor je emoties gebeurt bij ons door erover te praten, maar ook door de behandeling met acupunctuur. Met acupunctuur kun je energieën stimuleren maar ook kalmeren. Heel geschikt om bijvoorbeeld een cirkel van stress te doorbreken die wij vaak bij patiënten zien. Je probeert geforceerd om je te ontspannen omdat stress niet goed is voor je vruchtbaarheid. Tegelijkertijd raak je gestresst omdat je kinderwens nog altijd niet vervuld is. Googel maar eens op emotional stress en infertility. Je ontdekt dan heel wat hits over de negatieve invloed van stress op je vruchtbaarheid én over de stress die vruchtbaarheidsproblemen met zich mee brengt.

Stress tijdens vruchtbaarheidstraject

Het is een bijna onmogelijke opgave om ontspannen te zijn tijdens vruchtbaarheidsbehandelingen. Het hele traject is spannend en je leeft voortdurend tussen hoop en vrees. Berucht zijn ook de wachtweken bij een Ivf-behandeling, een extreem spannende periode. Maar ook als er na een lage periode van kinderwens eindelijk een positieve zwangerschapstest is, kan juist dan de stress in alle hevigheid toeslaan. Acupunctuur kan helpen om weer te ontspannen en de rust te bewaren.

Ontspanning door acupunctuur

Stress reduceren heeft in onze praktijk dus de hoogste prioriteit bij alle patiënten die een vruchtbaarheidsbehandeling ondergaan. Hoe dat werkt? Acupunctuur kan de hoeveelheid stresshormonen helpen verlagen en de aanmaak van lichaamseigen stoffen zoals serotonine beïnvloeden. Hogere niveaus hiervan kunnen zorgen voor meer rust en een betere slaapkwaliteit. En als je ’s nachts beter slaapt, kun je overdag meer aan. Door de diep ontspannende werking van acupunctuur vermindert de spanning in je lichaam en komt er ook meer rust in je hoofd. Daardoor heb je meer energie en kun je alle (in)spanning van een kinderwenstraject veel beter aan.

Heel wat op je lever bij vruchtbaarheidsproblemen

Je organen hebben volgens de Traditionele Chinese Geneeskunde ook andere functies naast de functies die wij kennen in de Westerse geneeskunde. Zo is je nier-energie bepalend voor de voortplanting.

Dat geldt ook voor je lever-energie, die sterk is verbonden met je emoties. Misschien is dat wat meer herkenbaar want je kent vast wel de uitdrukking “die heeft heel wat op zijn lever”. De betekenis daarvan is dat iets iemand heel erg dwars kan zitten.

De psychische belasting van je onvervulde kinderwens, opgekropte emoties en geforceerd proberen “alles los te laten” stagneert je lever-energie. Door aandacht te besteden aan je emoties en het stimuleren van specifieke acupunctuurpunten krijgt je lever-energie weer de ruimte.

Steeds meer aandacht voor psychische belasting vruchtbaarheidsproblemen

In de EO programmaserie Nieuwlicht is sinds enkele weken aandacht voor het thema “de onvervulde kinderwens”. De psychische belasting komt daarin uitgebreid aan bod en ook het gebrek aan begeleiding bij de emotionele kant van een kinderwenstraject. “De begeleiding is vooral medisch en niet psychisch” werd door een arts in het programma gezegd. Opnieuw dus die scheiding tussen lichaam en geest die door de eeuwenoude Traditionele Chinese Geneeskunde juist als een eenheid wordt gezien.

Het is begrijpelijk dat vanuit de reguliere geneeskunde niet ineens hulp bij de emotionele kant van vruchtbaarheidsproblemen wordt geboden. Zij hebben hun handen vol aan de grote vraag naar toepassing van moderne technieken om bij zoveel mogelijk vruchtbaarheidsproblemen te helpen. Op dit moment moeten we denk ik al blij zijn met het groeiende besef dat de psychische belasting groot is en dat er behoefte is aan hulp bij de emotionele kant van een kinderwenstraject.

Acupunctuur aanvullend aan reguliere zorg

Het is precies daarom dat een geneeswijze zoals acupunctuur complementair of aanvullend wordt genoemd. Aanvullend aan de moderne vruchtbaarheidstechnieken helpen wij bij een zo vruchtbaar mogelijke conditie en emotionele balans. Onze patiënten met vruchtbaarheidsproblemen leveren een topprestatie en verdienen het om daarbij, net als topsporters, fysiek en mentaal zo goed mogelijk begeleid te worden!

Gilles Stoop, Acupuncturist

Voor meer informatie:

https://acupuncturist.nl/ en https://www.facebook.com/acupuncturist.nl/

Sharing is caring!