Praten over als er geen tweede kindje komt en je ongewenst “maar” één kind hebt

Kun jij je ook eenzaam voelen in de samenleving waar twee kinderen de standaard is en jij ongewenst maar één kindje hebt? Vind jij het lastig om te gaan met het kindje dat je mocht krijgen en waar je voor zorgt en het gemis van een broertje of zusje? Voel jij een steek als je hoort: “Waar heb je het over? Je hebt toch al één kind?”

Wordt dan lid van een geheime Facebook groep (niemand kan zien dat je lid wordt en berichten plaatst), vind lotgenoten en deel ervaringen met elkaar. Op verzoek zijn er twee groepen gemaakt. Een groep voor als je nog in behandeling bent en een groep voor wie het echt definitief met drie personen in het gezin verder gaan. Voor aanmelding, stuur mij een email naar secundakayin@gmail.com en ik stuur je een lidmaatschapsverzoek voor een of beide groepen per email toe.

Twee niet openbare Facebookgroepen

Vorig jaar startte ik naast de website ook een niet openbare Facebookgroep voor vrouwen met een tweede of volgende (nog) onvervulde kinderwens. Inmiddels merk ik dat er een groot verschil wordt ervaren tussen vrouwen met nog hoop op een volgend kindje (deze vrouwen volgen vaak een medisch traject) en vrouwen zonder hoop op een broertje of zusje voor hun enig kind (door leeftijd, ziekte of andere oorzaak).

Melany Brunings, Kinderwensbloggers & Dag van de Kinderwens, startte onlangs een Facebookgroep met de naam “Peace” voor vrouwen die niet (meer) in behandeling zijn voor een kindje. Deze vrouwen staan vaak “met lege handen” en gaan ongewenst kinderloos verder met vormgeven van hun leven. Voor hen staat het hebben van geen enkel kind in schril contrast met vrouwen die wel gezegend zijn met een wonder in hun leven. Het is niet de enige Facebookgroep die zij beheert, het is de grootste groep die je kunt vinden, wellicht komt dit door het feit dat de vrouwen die zich bij deze groep aansluiten, zich bezighouden met het zelf verbeteren van de vruchtbaarheid (naast behandelingen). Deze groep heet “Vrouw, Vruchtbaarheid, Voortplanting en Zwangerschap“. Zij motiveren en informeren elkaar.

Toevallig startte ik parallel aan haar initiatief, op verzoek van lotgenoten, een tweede niet openbare Facebookgroep voor vrouwen zonder hoop op een volgend kindje. Het contact met lotgenoten in deze groep is anders dan in de groep waar nog hoop is op nieuw leven in het gezin.

De gemene deler in beide groepen is het contact over dagelijkse ergernissen die niet altijd aardige gevoelens oproepen bij de vrouw met een volgende nog onvervulde kinderwens. Denk aan een aankondiging van een tweede of derde zwangerschap bij een familielid, vriendengroep of bij collega’s; Het missen van een “maatje” voor het aanwezige kind dat steeds ouder wordt; Het verlangen naar het grote gezin, dat plaatje in het hoofd dat er (nog) niet is en de onzekerheid of dat er nooit of ooit gaat komen.

Het verschil in contact komt naar voren in de onderwerpen die besproken worden: De MMM (medische malle molen) tegenover het rouwproces (dat pas begint bij het besef dat er geen behandeling meer mogelijk is en er echt nooit een nieuw kindje in het gezin zal komen); Het wel of niet kunnen doorgaan met leven, het maken van toekomstplannen; Het loslaten van alles wat er in de jaren vooraf heeft plaats gevonden om die tweede kinderwens maar in vervulling te kunnen laten gaan.

Welke groep vrouwen kan jou steunen en met wie wil jij jouw ervaringen delen? Email mij jouw verhaal secundakayin@gmail.com of dien een vriendschapsverzoek in via Facebook (Secunda Kayin) en ik voeg je toe aan een of beide groepen. Lotgenoten kunnen elkaar tot steun zijn, (h)erkenning bieden op het moment dat je denkt dat alleen jij in deze situatie zit, omdat veel gezinswensen bij mensen om je heen zo spontaan in vervulling lijken te gaan. In beide groepen is ruimte voor jouw verhaal en voor jouw gevoelens. Er is (h)erkenning en je bent geheel vrij om mee te lezen en/of actief deel te nemen aan de gesprekken.

Deze zomer organiseer ik bij voldoende animo een live ontmoeting voor beide groepen op een locatie die zo centraal mogelijk ligt voor alle deelnemers.

High Tea met met lotgenoten in Utrecht

Vanuit de geheime Facebook groep is het initiatief ontstaan elkaar “live” te ontmoeten. In januari / februari 2016 vond de eerste High Tea plaats in Utrecht.

Voor het eind van deze zomer plan ik weer een “live” ontmoeting. We kunnen elkaar geheel vrijblijvend spreken over onze kinderen én het gemis van of de weg naar een tweede wondertje…

Secundaire kinderloosheid

Sinds ik deze website over secundaire kinderloosheid heb, een term die mensen vaak niet kennen maar wel begrijpen als zij er van horen. Lees er meer over op Secundaire kinderloosheid: “Oh, heet dat zo?!”

Blogs van anderen over hun onvervulde kinderwens

Melany Brunings heeft met haar website en Facebookgroep Kinderwensbloggers, net als ik, de doelstelling om anderen te helpen; om lotgenoten én hun omgeving laagdrempelig een inkijkje te geven in de problematiek rondom vruchtbaarheidsproblemen en/of een onvervulde kinderwens. Lees er meer over op www.uitgerekendjij.nl of bezoek direct de openbare Facebookgroep Kinderwensbloggers.

Geschreven door Secunda Kayin

 

Sharing is caring!