Met vruchtbaarheid als specialisatie zie ik als acupuncturist vele cliënten die proberen zwanger te worden. Uiteraard zijn dit vrouwen. Maar vaak blijkt dat het probleem bij de man ligt door bijvoorbeeld verminderde spermaproductie of minder beweeglijk sperma. Dan zie ik dat vaak toch de vrouw bij mij voor behandeling komt en de man niet. Echter, ‘it takes two to tango’, idealiter zou ik dus graag beide partners in mijn praktijk willen zien.

Wat de reden daarvan is? Ik kan er alleen naar gissen, misschien ongeloof in acupunctuur, bang om geprikt te worden, moeite met erkenning van de klacht, et cetera.

Acupunctuur kan wel degelijk de mannelijke fertiliteit bevorderen. Volgens de Traditionele Chinese geneeskunde (TCG) hebben je Nier energie en Lever energie, die ik aanprik op de energiebanen of meridianen, veel met vruchtbaarheid te maken. Daarnaast wordt bij acupunctuur altijd een individuele Chinese diagnose gesteld en wordt er daarmee behandeld. Er wordt bij acupunctuur altijd ingegaan op jouw specifieke situatie en geprikt op jouw Chinese conditie.

Ik sprak laatst een arts, een uroloog in opleiding, zij vertelde me dat ze niet vreemd opkeek dat Nier energie zo belangrijk wordt geacht voor vruchtbaarheid in de Chinese geneeskunde. Vanuit haar vakgebied weet ze bijvoorbeeld dat de bloedvaten die naar de geslachtorganen lopen, zowel bij de man als de vrouw, vanuit de nieren lopen. Zo voeden ze de geslachtorganen.

Let wel: Ik prik met dunne naaldjes op energiebanen die lopen aan de voor- en achterkant van het lijf (bij mannen prik ik vaak de ene week de achterkant en de andere week de voorkant). Je prikt niet direct op nieren of geslachtsorganen. Je voelt een klein prikje door de huid, als de naalden eenmaal zitten voel je er niets meer van.

Naast acupunctuur voor bevordering van verbeterd sperma is een gezonde levensstijl ook aan te raden en ondersteun ik mijn cliënten hierin door middel van dieet- en leefadviezen. Stoppen met alcohol, koffie, roken, verminderen van suiker en slechte vetten kan de spermakwaliteit een boost geven. Ik heb mannen in mijn praktijk gehad die door verbeterde levensstijl en spermakwaliteit in plaats van IVF weer IUI konden gaan doen.

Andere belangrijke aspecten zijn natuurlijk stressreductie en voldoende slaap. Ook hier is acupunctuur goed voor. En dat maakt behandeling ook plezierig. Cliënten liggen ontspannen te rusten met naalden en gaan vaak ontspannen weer de deur uit.

Natuurlijk zwanger worden en andere trajecten:

Ook bij natuurlijk zwanger worden, of in een IUI, IVF of ICSI traject kan acupunctuur ingezet worden ter bevordering van vruchtbaarheid. Zowel de man als de vrouw kunnen behandeld  worden.

Mirjam van Huis (1969) is gediplomeerd acupuncturist en gespecialiseerd in vruchtbaarheidsbehandelingen. Ook is zij Chinese voedingsleer deskundige en geeft zij voedingsadviezen vanuit de Chinese geneeskunde. Zij is sinds 2001 gevestigd in Amsterdam en heeft een praktijk op het Rokin. De praktijk is gesitueerd 1 metrohalte vanaf Amsterdam Centraal Station (halte Rokin, uitgang Spui).

Meer informatie over ‘acupunctuur en zwanger worden’ zie Mirjams website: https://www.smoothrelief-acupunctuur-amsterdam.nl/acupunctuur-zwanger-worden-amsterdam/

Mirjam van Huis – Smooth Relief Acupunctuur Amsterdam

https://www.smoothrelief-acupunctuur-amsterdam.nl / info@smoothrelief.com / 06-15630276

Sharing is caring!