Ongeveer een jaar geleden zijn ik en mijn vrouw begonnen aan de kinderwens. Aangezien ik bij mijn geboorte een liesbreuk had, heeft mijn huisarts geadviseerd om een spermatest te doen of ik wel vruchtbaar was. Dit om er vroeg bij te zijn. Ik heb het potje aangenomen, maar ik had er niet echt zin in om slecht nieuws te horen.

Mijn vrouw en ik  waren ongeveer 3/4 jaar bezig toen ik voor een spermatest moest doen. Dit was 4 vier maanden geleden.  Ik kreeg na een week uitslag. Het bleek dat alle indicatoren goed zat. Alleen het aantal zaadcellen; dit was 2,6 miljoen per milliliter. Om het beeld te schetsen; een “gezonde” lading heeft tussen de 20 en 50 miljoen. Onder de 20 miljoen zou moeilijk worden en alles onder de 5 wordt als onmogelijk gezien.

Maar we gaven niet op; je heb er maar een nodig. Na wat onderzoek ben ik te weten gekomen dat vitamines, sporten en geen koffie een positief effect hadden op de kwaliteit van sperma. Ik werd mijn eigen proefkonijn, afgelopen 4 maanden heb ik het volgende gedaan;

– 2 keer per week sporten, maar dan ook goed. Kapot en vol zweet.
– Geen koffie, meteen ging ik over naar gewone thee (met een beetje cafeïne: theïne). Na een tijdje stapte ik over naar rooibos thee (daar zit helemaal geen theïne in).
– Vitamines: zink, selenium, vitamine C, D, E, B12. Ik kwam er achter dat zo’n multivitamine alles omvatte. Met uitzondering van L-Arginine (deze nam ik apart erbij).
– Geen sauna of warme bad.
– Regelmatig sex, een in de 2 a 3 dagen.

Er is vast nog meer wat je kunt doen, maar dit is wat ik gedaan heb.

Mijn vrouw heeft een zwangerschapstest gedaan en die is positief. Ik wil iedereen die te maken krijgt met een tegenvallend spermakwaliteit een hart onder de riem te steken. En laten zien dat iets wat onmogelijk lijkt mogelijk is, maar je moet er wel hard voor werken.

Succes en niet opgeven,
Martin

 

Meer lezen over oplossingen voor mannen? Lees deze blog.

Sharing is caring!