Als je wil zwanger worden is voldoende melatonine productie super-belangrijk. Melatonine speelt een rol bij de timing van de ovulatie en de innesteling. Melatonine stuurt ook o.a het groeihormoon aan dat zorgt voor rijping van eicellen (samen met het FSH en LH hormoon) en de uitrijping van de cellen van het baarmoederslijmvlies zodat een innesteling succesvol kan verlopen. Melatonine maak je ’s avonds en ’s nachts aan en zorgt voor een diepe, herstellende (en vruchtbare) slaap. Als je moeilijk in slaap valt, of licht slaapt of ‘s ochtends gelijk op ‘aan’ staat wil dat meestal zeggen dat je minder goed melatonine aanmaakt en je cortisol te hoog is. Meer ontspanning voor je naar bed gaat en de juiste voeding kan je lichaam aanzetten tot meer melatonine productie.

Melatonine wordt gemaakt uit serotonine en dat wordt gemaakt uit het eiwit tryptofaan. Geitenkwark, honing, mango en kokos bevatten tryptofaan. Kersen, vooral de zure varianten, zijn een van de weinige voedingsbronnen die melatonine bevatten. Dit ‘Sleep-well’ toetje, kan je gelijk na je avond maaltijd eten:

Je hebt nodig voor 2 personen:

1 mango

1 kop diepvrieskersen

4 eetlepels geitenkwark

1 tl honing

1 eetlepel kokosvezel

Bereiding:

Schil een verse mango en snijdt in kleine blokjes. Warm de kersen en mango eventueel een beetje op in de winter (NIET laten koken alleen lauwwarm maken). Voeg er de geitenkwark aan toe en een beetje honing. Meng er de kokosvezel doorheen. Lust je geen geitenkwark? Eet dan je toetje zonder, vervang liever niet door koeienkwark.

Eet smakelijk!

Rika Lukac

Meer tips? Klik hier

Sharing is caring!